Pretraga

Poznata imena četvero kandidata: Evo kada će se birati novi rektor Sveučilišta u Zagrebu

A- A+

Tko je novi rektor ili rektorica zagrebačkog sveučilišta, nakon dva mandata osebujne vladavine Damira Borasa, saznat ćemo 1. ožujka 2022. Senatori će tada odabrati u kojem će se smjeru razvijati, i hoće li uopće, zagrebačko sveučilište u naredne četiri akademske godine. Izborno povjerenstvo danas je istaknulo da je u prvoj fazi postupka četvero zagrebačkih profesora predalo svoje prijave.

rektorat sveučilište u zagrebu

foto: Ivan Klindić|www.ivanklindic.info

Novi rektor zagrebačkog sveučilišta, za mandatno razdoblje od 2022. do 2026. godine birat će se na sjednici Senata 1. ožujka 2022. godine. Izvijestilo je tako izborno povjerenstvo, a usto su potvrdili i imena četvero kandidata koji su poslali svoje prijave i time napravili prvi korak u utakmici za čelnu osobu našeg najvećeg javnog sveučilišta.

Imena su nam već bila poznata

Imena su nam, već odavno, neslužbeno poznata. Svoje prijave, sada je i službeno potvrđeno, poslali su aktualni prorektor za poslovanje i profesor s Ekonomskog fakulteta Tonći Lazibat, bivša prorektorica i profesorica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Mirjana Hruškar, dekan Građevinskog fakulteta Stjepan Lakušić te bivši dekan Medicinskog fakulteta Marijan Klarica.

Tonći Lazibat javnosti je najpoznatiji kao žestoki protivnik izjednačavanja kvalifikacijskih razina stručnih i sveučilišnih studija. Nakon što je konačno došlo do izjednačavanja novim zakonom, koji je donijela administracija ministra Radovana Fuchsa, Lazibat je i dalje tvrdio da izjednačavanja – nema. Izazvao je veliki otpor studenata stručnih studija koji su danas okupljeni u inicijativu 300=300 te broje gotovo dvadeset tisuća članova.

Mirjana Hruškar redovita je profesorica na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu, a njen mandat u Borasovoj upravi prošao je, više manje, nezapaženo. Oko nje nije bilo afera, a u javnosti joj je ime odjeknulo kada je, usred skandala sa seksualnim uznemiravanjem na zagrebačkim faksevima i rijetko loše reakcije uprave zagrebačkog sveučilišta, dala ostavku na svoju funkciju. Uz Borasa više nije mogla biti, kako je tada rekla, što iz osobnih, što iz poslovnih razloga.

Izdvojeni članak

Borasova uprava u rektoratu se raspada: Prorektorica dala neopozivu ostavku, pričali smo s njom

Vijeća imaju mjesec dana

Stjepan Lakušić kao dekan Građevinskog fakulteta pokušao se istaknuti u priči nakon potresa i obnove zgrada stradalih u potresima koji su prošle godine pogodili središnju Hrvatsku, dok se Marijan Klarica, kao bivši dekan Medicine, nije baš puno mogao čuti posljednjih godina. Klarica je tek početkom ove godine kao jedan od članova odbora za proračun rektorata potpisao pismo u kojem, zajedno s ostalim članovima, tvrdi da Odbor nije imao uvid u prihode ni rashode rektorata na čelu kojeg je rektor Damir Boras.

Spomenutih četvero profesora svoje je kandidature predalo povjerenstvu, no da bi mogli proći u iduću fazu izbornog postupka, potrebno je da dobiju podršku fakultetskih vijeća ili vijeća područja koje su naveli u svojim prijavama. Vijeća su dužna do četvrtka 20. siječnja do 16 sati povjerenstvu dostaviti kandidature onih rektorskih kandidata koje su odlučili podržati, dok je povjerenstvo dužno do petka 28. siječnja utvrditi koji od pristiglih prijedloga ispunjavaju zakonske i statutarne uvjete.

Valjane kandidature potom moraju objaviti na web-stranici zagrebačkog sveučilišta, zajedno sa stručnim životopisima i programima kandidata. Kandidati će na izvanrednoj sjednici Senata, koja će se održati u četvrtak 17. veljače iznijeti i obraniti svoje programe rada. Na idućoj će se sjednici Senata, koja će se održati 1. ožujka 2022., birati novi rektor ili rektorica zagrebačkog sveučilišta koji će na dužnost stupiti u listopadu 2022.

rektorat sveučilište u zagrebu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap