Pretraga

Poznati dobitnici državnih stipendija za 2015.

A- A+

Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta objavilo je ‘privremene rezultate Natječaja za dodjeljivanje minimalno 5.000 državnih stipendija (sukladno osiguranim sredstvima u Državnome proračunu) redovitim studentima visokih učilišta u Republici Hrvatskoj i studentima s invaliditetom poslijediplomskih sveučilišnih studija za 2015. godinu.’ Na ovoj poveznici provjerite je li vaše ime među onima koji su ostvarili prava na stipendije, a u tekstu donosimo i neke dodatne upute za dobitnike iz MZOS-a.

Foto: srednja.hr

Poznati su privremeni rezultati dobitnika državnih stipendija za 2015. godinu, za koju se ove godine prijavilo gotovo deset tisuća kandidata. Novce će dobiti ukupno 5 023 studenta.

Izdvojeni članak

MZOS objavio privremene rezultate dobitnika državnih stipendija

Rang liste E i D1 kategorije

Kako stoji u obavijesti na službenim stranicama MZOS-a u sustavu WebObrasci završeno je ukupno 9 705 prijava E kategorijem a u D1 bilo je 209 završenih prijava.

Ministarstvo je zaprimilo i urudžbiralo ukupno 8 355 prijava u prvospomenutoj kategoriji te 168 prijava u D-1 kategoriji.

Obje privremene rang liste dobitnika stipendija provjerite na ovom linku.

Izdvojeni članak

Prijavite se za stipendiju preko koje dobivate 1.000kn mjesečno

Obavijest s uputama za dobitnike

Kako Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta napominje u jučerašnjem priopćenju da ‘s obzirom na velik broj pristiglih upita u vezi s otvaranjem žiroračuna u Privrednoj banci Zagreb d.d., obavještavamo studente da nemaju obvezu dostavljanja podataka Ministarstvu o otvorenome žiroračunu.’

Dodaju i da ‘ako student ima ovrhu, dužan je otvoriti zaštićeni račun. Zaštićeni račun otvara se u poslovnicama FINA-e gdje je potrebno predati zahtjev (ispuniti obrazac) i to za banku (PBZ d.d.) u kojoj se primaju novčana sredstva (stipendije) izuzeta od ovrhe. FINA obavještava Ministarstvo o otvorenome zaštićenom računu pa student nema obvezu dostave podataka o tome.’

Svoju obavijest završavaju napomenom da se ‘nakon dobivanja podataka iz banke, pripremaju se ugovori o dodjeli državne stipendije. Nakon što se izrade ugovori u dva primjerka za svakog studenta, Ministarstvo ugovore šalje na visoka učilišta.

Student potpisuje ugovor u studentskoj referadi matičnoga visokog učilišta. Obavijest o roku potpisivanja ugovora bit će pravodobno objavljena na internetskoj stranici Ministarstva, a i studentska referada pozvat će studente na potpisivanje ugovora. Ako student bude u vrijeme propisanoga roka za potpisivanje ugovora izvan mjesta visokog učilišta na kojem studira ili izvan RH (međunarodna razmjena studenata, stručna praksa i drugi razlozi), može opunomoćiti (kod javnog bilježnika) osobu koja će umjesto njega potpisati ugovor. Nakon završetka roka za potpisivanje ugovora sva visoka učilišta dostavljaju Ministarstvu ugovore, a na osnovi tih ugovora Ministarstvo ažurira bazu podataka o potpisanim i nepotpisanim ugovorima koja je temelj za isplatu državnih stipendija. U isplatu ulaze isključivo oni studenti koji su pravodobno potpisali ugovor.

Nije naglašeno u obavijestima i objavi rang liste kada će početi prve isplate, ali ilustracije radi recimo da su prošle godine prvi novci studentima ‘sjeli’ početkom svibnja.

Poznati dobitnici državnih stipendija za 2015.
Share via
Copy link
Powered by Social Snap