Pretraga

Poznato koliko je prijava pristiglo na natječaj za državnu stipendiju i do kada stižu rezultati

A- A+

Ovoga ponedjeljka točno u podne zatvorena je mogućnost prijave na natječaj za 10.000 državnih stipendija koje Ministarstvo znanosti i obrazovanja dodjeljuje studentima nižeg socio-ekonomskog statusa. Broj studenata koji su se ove godine prijavili na natječaj viši je nego lani, a iz Ministarstva su otkrili i u kojem roku moraju biti objavljene rang-liste dobitnika.

Foto: Marko Matijević|srednja.hr

I ove godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja dodjeljuje 10.000 državnih stipendija studentima slabijeg socio-ekonomskog stanja.

Na natječaj pristiglo više prijava nego lani

Izdvojeni članak

Razrješavamo dvojbu studenata: Smiju li se istovremeno primati dvije vrste državne stipendije?

Natječaj je bio otvoren od 14. listopada do ovog ponedjeljka, a na njega je pristiglo čak 17.415 prijava, tristotinjak više nego prošle godine.

– Sukladno Pravilniku o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju na temelju socio-ekonomskog statusa, članak 16. navodi da će se rang liste objaviti najkasnije nakon 60 dana od dana zatvaranja natječaja. Sretno svima, poručili su iz Ministarstva putem društvenih mreža.

Prijave na ovaj natječaj vršile su se elektroničkim putem, a osim natječaja za socio-ekonomske stipendije, danas je završen i natječaj za dodjelu 400 stipendija posebnim skupinama studenata.

Rang-liste dobitnika STEM stipendije u prvoj polovici studenog

Napomenimo ovom prilikom kako je još prošli tjedan zatvorena mogućnost provjere osobnih podataka u aplikaciji za STEM stipendije. Treća je to vrsta državne stipendije, a pravo na nju i ove će godine moći ostvariti 3.400 studenata. Kako su proteklih dana priopćili iz Ministarstva obrazovanja, u tijeku je izračun po područjima u kojima se STEM stipendija dodjeljuje, a rang-liste dobitnika te stipendije trebale bi biti poznate u prvoj polovici studenoga.

Sve tri vrste državnih stipendija iznose 1.200 kuna mjesečno i dodjeljuju se za devet mjeseci akademske godine, od listopada do lipnja.

Prema pravilnicima Ministarstva student ne smije primati više stipendija koje se financiraju iz javnih izvora. U slučaju da se utvrdi da je u vrijeme ostvarivanja prava na državnu stipendiju student korisnik neke druge stipendije koja se financira iz javnih izvora, student može nastaviti primati državnu stipendiju, ali uz uvjet obustave druge stipendije.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap