Pretraga

Poznato kada kreće isplata državnih stipendija studentima slabijeg imovinskog stanja

A- A+

Ministarstvo znanosti i obrazovanja prošloga je četvrtka raspisalo natječaj za dodjelu 10.000 stipendija studentima nižeg socioekonomskog statusa. Stipendija iznosi 1.200 kuna i isplaćivat će se u devet mjesečnih rata, a kako su danas obznanili iz Ministarstva, isplatu prve tri rate studenti mogu očekivati već početkom prosinca.

Kristina Ferara Blašković| foto: srednja.hr

Do 6. studenog traje natječaj za dodjelu državne stipendije slabijeg imovinskog stanja, kojih je ove godine čak 10.000. Kako je na današnjem Sajmu stipendija u zagrebačkoj NSK izjavila Kristina Ferara Blašković, načelnica Sektora za poslovanje visokih učilišta i studentski standard MZO-a, isplate stipendija kreću već početkom prosinca.

Izdvojeni članak

Raspisan natječaj za dodjelu 10.000 državnih stipendija za ovu akademsku godinu

– Ono što bi mi voljeli i što ćemo svakako potruditi se je da rezultati natječaja budu objavljeni što je prije moguće. To nije nešto što mi možemo napraviti u roku od dva dana, ali u roku od dva tjedna bi mogli. Tako ću dati nekakve okvire da bi to moglo biti unutar nekakvih 15-ak dana od kada završi natječaj, zasigurno prvi rezultati. Ono što mi želimo jest da to što prije dođe do studenata. Ono što je zapravo sjajno je što imamo osigurana sredstva već sada u ovom trenutku, što znači da će studenti već u 12. mjesecu dobiti tri stipendije u komadu za 10., 11. i 12. mjesec. Stipendija iznosi 1.200 kuna mjesečno, dodjeljuje se za devet mjeseci i za sva tri mjeseca student će dobiti odmah početkom 12. mjeseca. To govorim o onim studentima koji će imati redovne prijave, za koje neće biti potrebne neke eventualne dodatne provjere, izjavila je Ferara Blašković na panel diskusiji o stipendijama MZO-a.

To bi značilo da bi do početka prosinca  Ministarstvo moglo imati riješenu cjelovitu situaciju, uz, napominje, moguća odstupanja što se tiče žalbi.

Izdvojeni članak

Važne obavijesti za studente koji se javljaju na natječaj za 10.000 državnih stipendija

– Ja sam danas ujutro pregledala podatke i vidim da je u postupku već preko 3.000 studenata koji su otvorili obrazac, a 1.100 studenata je već završilo obrazac i prijavilo se. Vrlo je važno da osvijestimo studente da se prijavljuju na natječaj što više, kaže Ferara Blašković i dodaje kako je nedovoljan broj stipendija prijašnje studente obeshrabrio da se prijavljuju, ali je ove godine situacija potpuno drugačija.

Osvrnula se i na STEM stipendije koje Ministarstvo ove godine dodjeljuje prvi puta. Visoka učilišta Ministarstvu su da 15. listopada trebala dostaviti podatke o studentima, ali je taj rok prolongiran jer upisi još uvijek na nekim ustanovama nisu završeni. Međutim, naglasila je, Ferara Blašković, studenti STEM studija već će u prvom tjednu studenog dobiti e-mail iz Ministarstva da provjere ispravnost svojih podataka, kojima će konkurirati za nove STEM stipendije.

 

Poznato kada kreće isplata državnih stipendija studentima slabijeg imovinskog stanja
Share via
Copy link
Powered by Social Snap