Praksa u vinogradu: Sveučilište u Splitu pokrenulo je dosta zanimljiv studij

Svima koji vole dobru kapljicu mogao bi se svidjeti novi studij Sveučilišta u Splitu. U suradnji s Institutom za jadranske kulture i melioraciju krša pokrenuli su studij mediteranske poljoprivrede sa smjerom Vinogradarstvo i vinarstvo. Studentima će predavati vrhunski vinari poput doc. dr. sc. Lea Granica, kojeg smo pitali hoće li studenti na predavanju moći nešto i popiti, ali i kakve su im prilike u budućnosti.

ilustracija | Facebook: Katolička gimnazija Požega

Mislim da bi praktičnog rada na našem studiju moglo biti još i više, no tek smo ga pokrenuli te smo ga spremni mijenjati, kaže Leo Gracin sa Sveučilišta u Splitu.

Docent Gracin jedan je od pokretača studija Mediteranske poljoprivrede koji se kreće izvoditi za nekoliko dana, a koji se sastoji od dva smjera: Vinogradarstvo i vinarstvo i Hortikultura.

Više nas je, moramo priznati, zanimao ovaj prvi smjer. Naš sugovornik inače je osnivač vinarije koja se danas naziva Suha Punta, a koja je poznata po uzgoju Babića.

Zanimljivi kolegiji

Škola o kakvoj mnogi sanjaju: Učenici nastavu slušaju u futurističkoj zgradi, a na praksi proizvode vino, voćne rakije i pekmez

Studij koji pokreću imat će veliki dio prakse, a nazivi kolegija zvuče dosta zanimljivo. Osim Vinogradarske prakse I i II, studenti će slušati kolegije Vinarstvo, prerada grožđa, Enologija i vina svijeta te naučiti kakva je Kemija, senzorika i mikrobiologija vina. Potom se opet vraćaju u vinograde i vinarije gdje slušaju Praktični rad u vinogradarstvu i Praktični rad u vinarstvu.

– Studente ćemo naučiti znanja i vještine koje će im omogućiti da svojim rukama dovrše cijeli proces proizvodnje prvo grožđa pa zatim i vina – kaže Gracin.

Pitamo ga, sasvim ozbiljno, hoće li studenti moći nešto i popiti.

– Pa na predavanjima će raditi s malim količinama i sumnjam da će tu biti dovoljno vina – odgovara kroz smijeh.

No, dodaje kako će na praksi, koju će studenti odrađivati u vinarijama partnera i gdje će naučiti kako funkcionira proizvodnja “sve do butelje” zasigurno biti vina za probati.

Interes za studij može biti i bolji

Zanimalo nas je i bave li se studenti somelijerstvom, na što smo dobili odgovor kako se ono planira uvesti u sljedećim izmjenama programa.

Interes za studij zasad nije velik, a profesori to pripisuju činjenici da su tek nedavno dobili dopusnicu pa se još nije čulo za studij.

A gdje će raditi budući prvostupnici vinarstva i vinogradarstva?

– Očekujem da će ih pola raditi u vlastitim vinarijama, dok će druga polovica raditi u privatnim tvrtkama vezanim uz područje – kaže naš sugovornik.

‘Trebamo razviti poljoprivredu’

Učenici iz Požege druženje su iz razreda prebacili na jedno puno zanimljivije mjesto

Ipak, dodaje kako je veliki problem što poljoprivreda u Hrvatskoj nije razvijena kako bi mogla biti.

– Šteta je što čovjek bez zemlje ne može naći način da se bavi poljoprivredom, a poljoprivrednike se danas loše i percipira u javnosti. Planiramo napraviti znanstvenu studiju i o tome – najavljuje iskusni vinar.

Kaže nam kako je budućem vinaru, ako želi živjeti samo od proizvodnje, potrebno između tri i šest hektara zemlje.

– Sve ovisi o tome gdje se nalazi teren. Danas nasreću imamo razvijen turizam koji nam omogućuje bolje plasiranje vina te kojim ćemo se također baviti na studiju – najavio je Gracin.

Uskoro i diplomski

Sveučilište je nekad imalo sličan studij, ali su ga morali ukinuti. Zahvaljujući suradnji s Institutom za jadranske kulture i melioraciju krša, ponovno su ga pokrenuli.

– Sa Sveučilišta je došla inicijativa za pokretanje studija koji je u malo drukčijem obliku postojao prije nekoliko godina, ali je ukinut jer nije bio isplativ. Dolazili su profesori iz Osijeka, čija su putovanja bila skupa. Sveučilište je sada zato pokrenulo suradnju s Institutom za jadranske kulture i melioraciju krša, s kojeg dolazi veliki broj nastavnika – pojasnio nam je Gracin.

Ako mislite da vino nećete dovoljno upoznati u tri godine, uskoro planiraju i otvaranje diplomskog studija. Kako je krenulo, barem nam vina u Hrvatskoj neće nedostajati.

Odgovori