Pretraga

Stiže javna evidencija diplomiranih: Evo koji će sve podaci o studiranju postati javni

A- A+

Lažnim diplomama konačno dolazi kraj. Uskoro bi podaci o diplomama trebali biti javni. Ministarstvo znanosti i obrazovanja u javnu je raspravu, naime, pustilo prijedlog Pravilnika o evidencijama i zbirkama podataka u visokom obrazovanju. Po njemu bi napokon evidencija diploma i javnih isprava morala postati javna. Najveća kritika Blaženke Divjak na objavu lažnih diploma profesora bila je da nije riječ o sustavnom rješenju, no ovom evidencijom bi svi zainteresirani, iz privatnog ili javnog sektora, mogli provjeriti status nečije diplome.

Diploma| foto: srednja.hr

Napokon smo i to dočekali. Ljudima s lažnim diplomama konačno bi mogao doći kraj. Jer, uskoro bi se valjanost svake diplome mogla provjeriti.

Izdvojeni članak
ministrica Blaženka Divjak

Otkriveno ukupno 35 lažnih svjedodžbi i diploma: Divjak najavila novost oko načina podizanja diploma

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u javnu je raspravu, naime, pustilo prijedlog Pravilnika o evidencijama i zbirkama podataka u visokom obrazovanju.

Njegova glavna novost, ako bude donesen, bit će uvođenje javne evidencije diplomiranih.

O podacima u javnoj evidenciji, predviđa pravilnik, bila bi odgovorna visoka učilišta, a ona bi morala javno objaviti podatke o stečenim kvalifikacijama diplomiranih – evidencija diploma i javnih isprava.

Znat će se tko je kada, gdje i što diplomirao

Pravilnik i propisuje koji su to podaci:

1. Identifikacijski podaci o osobi koja je diplomirala/završila program.

2. Naziv kvalifikacije /stečeni akademski ili stručni naziv ili akademski stupanj

3. Datum stjecanja kvalifikacije/javne isprave o završetku studija

4. Jedinstveni broj i datum izdane javne isprave o završetku studija

5. Čelnik visokog učilišta koji je potpisao izdanu javnu ispravu

6. Broj izdane javne isprave, mjesto i datum izdavanja

7. Drugi podaci sukladno posebnim propisima o sadržaju diplome i dopunskih isprava o studiju, odnosno javnih isprava.

U budućnosti bi tako svaki poslodavac, ali i zainteresirani građanin, mogao moći provjeriti je li netko diplomirao ili ne.

A odluka se neće odnositi samo na novodiplomirane, već ćemo moći provjeriti i diplome svih koji još uvijek rade, odnosno svih koji su diplomirali u proteklih 40 godina.

– Visoka učilišta kao stvaratelji javnih isprava i vršitelji obrade podataka iz evidencija iz ovog Pravilnika dužna su u prihvatljivom roku u digitalni oblik pretvoriti podatke o prethodno stečenim diplomama i javnim ispravama u visokom obrazovanju te Ministarstvu dostaviti digitalizirane podatke za sve diplome i javne isprave u svrhu evidencije diploma i javnih isprava koje su od javnog interesa, odnosno za kohorte diplomiranih koji su još uvijek radno aktivni (posljednjih 40 godina), stoji u prijedlogu Pravilnika.

E-verziju diplome preuzimat ćemo online

Prije nekoliko tjedana, podsjećamo, ministrica je na naš upit, otkrila kako je CARNET počeo raditi na aplikaciju za sustav e-Građani preko koje bi svi građani mogli online preuzeti potvrde o završetku škole ili fakulteta.

– Za neke dvije godine imat ćemo sustav koji će pratiti školovanje svih građana, od vrtića do fakulteta, najavila je ministrica.

Uz ovu novost, Pravilnik propisuje i još nekoliko evidencija. Visoka će učilišta sada unutar istog sustava voditi i evidenciju zaposlenih i suradnika, koja uključuje i podatke o njihovom radnom opterećenju. Pitanje je kako će ovu ideju prihvatiti sveučilišta.

Copy link
Powered by Social Snap