Pretraga

Pravnom fakultetu u Osijeku prijeti tužba zbog diskriminacije studenata slabijeg imovinskog statusa

A- A+

Nakon što se u redakciju televizije N1 javila studentica osječkog Pravnog fakulteta s informacijom da je u blokadi zato što joj Fakultet ne odobrava obročno plaćanje školarine putem uplatnice već isključivo kartičnim plaćanjem, na cjelokupnu situaciju oglasio se Centar za mirovne studije koji više nego argumentirano sugerira dekanu Pravnog fakulteta da odustane od takve prakse jer u pitanje ozbiljno dovode indirektnu diskriminaciju na osnovi imovinskog stanja, a u području obrazovanja pa bi cijeli slučaj mogao završiti na sudu.   

Izdvojeni članak

U Osijeku je pokrenut jedan od traženijih studija među maturantima

Pravnica Centra za mirovne studije Sandra Benčić smatra da je Pravni fakultet u Osijeku, uskraćivanjem prava na školovanje studentici, jer nema dovoljno novca ni kreditnu karticu, počinio indirektnu diskriminaciju, a osim najavljene tužbe protiv fakulteta koji plaćanje školarina prakticira isključivo kartičnim putem, CMS poziva studente koji se nalaze u sličnoj situaciji da im se jave. Kako doznaje N1, zbog ovoga će se obratiti i pučkoj pravobraniteljici te Ministarstvu obrazovanja. 

Na navode o studentičinoj situaciji u kojoj zbog imovinskog statusa zbog nezaposlenosti i činjenice da živi isključivo od majčine mirovine, dekan Pravnog fakulteta u Osijeku Boris Bakota poručio je za N1 kako je kartično plaćanje školarine jedina opcija za obročno plaćanje, jer fakultet ne namjerava riskirati neplaćanje rata, iako tvrdi da oni koji su kasnili s ratama traženi iznos uplaćuju prije upisa sljedeće godine. 

S druge pak strane, pravnici CMS-a provjerili su situaciju s banakama i došli do zaključka da ovakva odredba nesrazmjerno pogađa populaciju studenata slabijeg imovinskog statusa i uzrokuje ozbiljne prepreke u pristupu, odnosno nastavku obrazovanja u svim ustanovama koje imaju pravila o isključivo kartičnom plaćanju školarine u ratama.

Smatraju, naime, da je ova odredba otegotna za sve koji su trenutno nezaposleni te osobe koje su zbog financijskih problema u tzv. blokadi zbog ovrhe.

U obraćanju dekanu CMS time tvrdi kako obročno plaćanje samim time gubi smisao jer je vjerojatno osmišljen za one studnete slabijeg imovnog statusa koji školarine od nekoliko tisuća kuna ne mogu platiti odjednom, ali u isto vrijeme često su ti studenti ujedno i oni koji ne ispunjavaju uvjete za dobivanje kreditne kartice u bankama. Kontaktiranjem banaka, CMS je došao do zaključka kako se kartice izdavaju svakoj poslovno sposobnoj fizičkoj osobi za koju banka ocijeni da može sigurno i na vrijeme podmirivati sve troškove i obveze nastale upotrebom kartice. U suprotnom, banke ne odobravaju karticu, što je  slučaj mlade studentice. 

Izdvojeni članak

Od sljedeće akademske godine na Sveučilištu u Osijeku otvaraju se 4 nova studija

Prema podacima iz FINA-e, do kraja kolovoza prošle godine čak 325.650 građana je u blokadi od čega 94,85 posto duže od godinu dana stoga se isti ne mogu koristiti kreditnom karticom i na taj način je nemoguće platiti studij što dovodi do neželjenog upisa pauze od godinu dana, te dodatnih troškova u iznosu od 1.000,00 kuna zbog pauziranja godine. 

Također, kao dodatne posljedice Centar za mirovne studije navodi kako studenti koji su upisali pauzu zbog nemogućnosti podmirenja troškova školarine ne ispunjavaju više uvjete za dodjelu stipendija na osnovu socijalnog stanja. Uz to osobe koje se nađu u takvoj situaciji ne mogu dobiti stipendiju prije upisa pauziranja godine, jer se natječaj za stipendije raspisuje iza sredine studenog, a i samim time što Fakultet više sredstava odvaja za stipendije za izvrsnost, nema dovoljno osiguranih stipendija za studente sa slabijim prihodima.

Nadalje, CMS također tvrdi kako je Fakultet prošlu godinu prema objavljenom financijskom izvješću završio s 1.689.510,00 kuna viška prihod pa ni prema toj stavci nemaju potrebe forsirati ovakav način obročnog plaćanja na štetu studentima sa slabijim prihodima. U slučaju da odluče zadržati ovu mjeru, kako prenosi N1, Centar za mirovne studije dići će udruženu tužbu protiv Pravnog fakulteta u Osijeku i ostalih fakulteta u zemlji koji imaju ovakvu praksu  

Pravnom fakultetu u Osijeku prijeti tužba zbog diskriminacije studenata slabijeg imovinskog statusa
Share via
Copy link
Powered by Social Snap