Pretraga

Predsjednik posjetio fakultet u čijoj su upravi isključivo žene: ‘Vrlo neobično s obzirom na prirodu njihove djelatnosti’

A- A+

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena predsjednik Zoran Milanović posjetio je Metalurški fakultet u Sisku gdje je održao radni sastanak s dekanicom, prodekanicama te studenticama i studentima fakulteta. Fakultet je to u čijoj se upravi nalaze isključivo žene, a tema sastanaka bila je uloga žena u znanosti i visokoškolskom obrazovanju.

Predsjednik Zoran Milanović posjetio je Metalurški fakultet u Sisku| Foto: Ured predsjednika RH

– S osobitom radošću i zadovoljstvom došao sam danas na Fakultet metalurgije, dio zagrebačkog Sveučilišta. Fakultet koji ovdje postoji već desetljećima, koji se usprkos svim promjenama kroz koje smo prošli ne da i bori, izjavio je predsjednik Milanović nakon današnjeg sastanka na Metalurškom fakultetu u Zagrebu.

U Upravi fakulteta isključivo su žene

Kao razlog svog dolaska naveo je obilježavanje Međunarodnog dana žena.

– Međunarodni dan žena i činjenica da su na ovom fakultetu, u Upravi, u vodstvu, isključivo žene, što je vrlo neobično s obzirom na prirodu njihove djelatnosti koja se stereotipno smatra muškom. U Sisku, kolijevci hrvatske metalurgije koja je prošla svoje uspone i padove, borbe za opstanak, za napredak, to znanje se čuva. Ovdje se provede i doktorski studiji u suradnji s matičnim Sveučilištem u Zagrebu, što je veliki uspjeh s obzirom na zahtjevnost i intenzitet takvih studija, poručio je predsjednik Milanović.

Za Međunarodni dan žena odabrao je posjet jednom, kako ga je nazvao, ‘atipičnom kolektivu’, drugačijem od ostalih.

– Siguran sam da će država i ministarstvo sa svoje strane, a oni sa svoje strane, u borbi za europski novac, ovo mjesto dodatno unaprijediti, da ovo bude stvarno fakultet na koji će dolaziti studenti, ne samo iz ovog kraja nego iz svih dijelova Hrvatske, rekao je Milanović.

Nakon Metalurškog fakulteta u Sisku, predsjednik Milanović posjetio je Učiteljski fakultet Odsjek u Petrinji na kojem je razgovarao s dekanom, prodekanom i nastavnicama Odsjeka te obišao potresom uništene zgrade Fakulteta.

Fakultet značajno oštećen u potresu

Inače, Metalurški fakultet, uz Učiteljski u Petrinji, jedna je u nizu obrazovnih institucija koje su stradale u stravičnom potresu koji je u prosincu pogodio područje Sisačko-moslavačke županije. Nastava na Metalurškom trenutno se odvija online, s iznimkom laboratorijskih i računalnih vježbi.

Prema prvom izvješću Vlade nakon potresa, na tom fakultetu, kojeg pohađa ukupno 141 student, procijenjena je šteta nekoliko milijuna kuna. Između ostaloga, oštećena je fasada glavne zgrade te je došlo do značajnih oštećenja zidova,s čitava sjeveroistočna strana zgrade je nesigurna i neupotrebljiva, oštećene su fasada i razbijeni prozori na dvorišnoj zgradi, stradale su velike količine laboratorijskog posuđa i kemikalije.

Predsjednik posjetio fakultet u čijoj su upravi isključivo žene: ‘Vrlo neobično s obzirom na prirodu njihove djelatnosti’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap