Pretraga

Predsjednik SAD-a Joe Biden ‘oprašta’ studentske dugove: ‘Taj teret je toliko težak’

A- A+

Predsjednik SAD-a Joe Biden, otpisat će studentske dugove do 10.000 dolara za milijune Amerikanaca koji godišnje zarađuju manje od 125.000 dolara. To će, kako kaže, olakšati život obiteljima radničke i srednje klase.

Screenshot: YouTube

Predsjednik SAD-a, Joe Biden, rekao je da će milijunima Amerikanaca koji godišnje zarađuju manje od 125.000 dolara, otpisati studentske dugove u iznosu do 10.000 dolara. Uz to, do 20.000 dolara duga ‘oprostit će’ studentima lošijeg financijskog stanja na Pell Grant programu.

‘U skladu s mojim predizbornim obećanjem’

– U skladu s mojim predizbornim obećanjem, moja administracija najavljuje plan da obiteljima iz radničke i srednje klase pruži prostora za disanje dok se pripremaju za nastavak isplate studentskog zajma u siječnju 2023. godine, napisao je Biden na Twitteru.

Osim otpisa dugova, privremena pauza plaćanja studentskih zajmova, koja je prvi put uvedena u ožujku 2020. godine, također će se produžiti posljednji put do 31. prosinca ove godine. To će, kako navodi Biden, značajno olakšati život onima kojima je to najpotrebnije, piše BBC.

– Taj teret je toliko težak da čak i ako diplomirate možda nećete imati pristup životu srednje klase kakav je nekoć omogućavala fakultetska diploma, naveo je Biden na konferenciji za novinare.

Izdvojeni članak

[Brucoš 101] Što sve trebate znati o financijama jednom kad odete na faks: Vrijeme je za odrastanje

Kritičari nisu zadovoljni

Također je istaknuo činjenicu da otprilike jedna trećina zajmoprimaca ima studentski dug, ali nema diplomu. To je, kako kaže Biden, najgore od oba svijeta. Inače, oko 43 milijuna Amerikanaca ima ukupno 1,6 trilijuna dolara federalnog studentskog duga. Gotovo jedna petina duguje manje od 10.000 dolara.

Odluka o otpisu dugova ubrzo je stigla na metu kritičara. Republikanci i poneki demokrati rekli su da će otpis duga povećati inflaciju dajući Amerikancima više novca za potrošnju. Drugi pak tvrde da je ‘oprost’ duga nepravedan prema onima koji su već otplatili studentske kredite.

– Tko će morati platiti Bidenovu prijevaru s prijenosom duga? Vrijedi Amerikanci koji su već otplatili svoje dugove ili oni koji se nikad ni nisu zadužili, napisao je na Twitteru republikanac iz Kalifornije i čelnik manjine u Zastupničkom domu, Kevin McCarthy.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap