Pretraga

Predsjednik Studenskog zbora Pravnog fakulteta otkrio koji su im daljni koraci: Nanesena nam je nepravda

A- A+

Studentski predstavnici Pravnog fakulteta uz nekoliko profesora tražit će sazivanje izvanredne sjednice Fakultetskog vijeća, ne bi li na njoj glasali o manjim školarinama. Otkrio nam je to predsjednik fakultetskog Studentskog zbora Boris Rajić.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

– Ne mogu reći da sam iznenađen, kaže Boris Rajić, predsjednik Studentskog zbor zagrebačkog Pravnog fakulteta, komentirajući činjenicu da je dekan Igor Gliha odbio zahtjev Studentskog zbora o poništavanju odluke kojom se cijena ECTS-a za izvanredne studente podiže sa 100 na 120 kuna.

Podsjetimo, nakon što je donesena odluka da o povećanju cijena ECTS-a za izvanredne studente Pravnog fakulteta u Zagrebu, Studentski zbor sazvao je sastanak s Upravom. Na tom se sastanku dekan Igor Gliha nije pojavio. Danas je, pak stigao odgovor dekana. I to, negativan. Studentski zbor je stoga najavio prosvjed.

Uskoro prosvjed…

– Prosvjed se trebao održati sutra, no kako je ispred HNK prijavljena Ljetna pozornica, a dva događaja ne mogu biti u isto vrijeme na istom mjestu, tražimo drugi prostor, kaže Rajić.

Razmišljali su i o tome da se prosvjed održi u dvorištu fakulteta, no kako fakultet zgradu dijeli s Rektoratom Sveučilišta, dekan ih je uputio rektoru, koji ih je odbio jer se u vrijeme njegova mandata nikada ondje nije prosvjedovalo.

– Budući da je odobren prijedlog plaćanja na rate, ne žuri nam se s prosvjedom, no svakako će se održati čim prije. Jer, nikakvo plaćanje na rate neće vratiti nepravdu koja je nanesena studentima, napominje predsjednik Studentskog zbora.

Članovi Vijeća nisu čitali materijale, sad se kaju

Pitamo ga kako je uopće moguće da je nepravda nanesena, odnosno zašto su članovi Fakultetskog vijeća, pa čak i studenti, glasali za povećanje školarina.

– Na sjednici Fakultetskog vijeća bude 20 – 30 točki, što je oko 2.000 stranica materijala. Tu je puno formalnosti pa se dokumenti većinom ne proučavaju, nego se glasa u dobroj vjeri. Predlagatelj odluke uvijek upozori ako se mijenja nešto što je važno. Tako smo u dobroj vjeri svi i glasali za tu odluku, ne znajući da se njome povećavaju školarine, pojasnio nam je Rajić.

Slično objašnjenje iznio je na Twitteru i jedan od profesora.

Traže novu sjednicu Vijeća: Profesori bi nas trebali podržati

Uz prosvjed, smislili su i bolji mehanizam za povratak školarina na staro – novo glasanje na Fakultetskom vijeću.

– Budući da dekan ne želi sazvati Vijeće, okupit ćemo četvrtinu članova koja će zatražiti njegovo sazivanje, otkriva nam predsjednik Zbora.

Budući da studenti u vijeću imaju zakonskih 15% predstavnika, potrebno im je da ih podrži još nekoliko profesora.

Rajić je uvjeren da će Vijeće ovoga puta izglasati manje školarine.

– Mislim da imamo većinu u Vijeću i da većina profesora, usred pandemije i ekonomske krize, ne bi glasala za tako socijalno neosjetljivu odluku kao što je povećanje školarina, zaključuje.

zaključuje.

Predsjednik Studenskog zbora Pravnog fakulteta otkrio koji su im daljni koraci: Nanesena nam je nepravda
Share via
Copy link
Powered by Social Snap