Pretraga

Predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta oštro protiv Borasove ideje o višoj cijeni ECTS-a

A- A+

Nakon što je na ideju o poskupljenju troškova studija na zagrebačkom sveučilištu promptno reagirala resorna ministrica Divjak, za naš portal oglasio se Nediljko Jerković, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta. Oštro se protivi povećanju cijene ECTS boda, o čemu bi sutra trebao odlučivati Senat Sveučilišta. O svemu ovome danas će se raspravljati na Predsjedništvu i Skupštini Studentskog zbora, kao i o inicijativi dodjele počasnog doktorata Milanu Bandiću.

Nediljko Jerković, predsjednik SZ-a Sveučilišta u Zagrebu | Screenshot: Youtube Sveučilišni Zagreb

Predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu Nediljko Jerković u telefonskom razgovoru danas nam je rekao kako se u potpunosti protivi povećanju cijene ECTS boda, odnosno višoj cijeni troškova studiranja. Svoj bi stav o tome trebali iznijeti i Predsjedništvo i Skupština Studentskog zbora Sveučilišta, čije su sjednice zakazane za danas poslijepodne.

Na sjednicama Predsjedništva i Skupštine danas rasprava i o Bandićevom počasnom doktoratu

Izdvojeni članak

Boras i Sveučilište najavljuju poskupljenje ECTS-a za sve studente, a troše milijune kao nikada do sada

Sjednice su inicijalno zakazane s idejom formiranja stava Studentskog zbora o inicijativi dodjele počasnog doktorata Milanu Bandiću, no s obzirom na odluku koja bi se sutra trebala pojaviti na Senatu o povećanju troškova studiranja u Zagrebu, očekuje se da će se na današnjim sjednicama SZ-a raspravljati i o tome.

Studentski predstavnici Zbora, njih 12, članovi su Senata koji će odlučivati o eventualnom povećanju cijene ECTS-a, a oni imaju pravo uložiti suspenzivni veto na prijedlog ovakve odluke koja se tiče studentskog standarda. Suspenzivni veto odgađa odlučivanje o spornom prijedlogu odluke za 8 dana. Na to je tijekom jutra podsjetila i ministrica Blaženka Divjak.

Upravo se na suspenzivni veto poziva i peticija koja je pokrenuta protiv poskupljenja ECTS-a. Peticiju je pokrenula Sveučilišna lista Zajedno koja je prema privremenim rezultatima izgubila na izborima za studentski zbor krajem ožujka.

Udar na studentski džep

Podsjetimo ukratko. Kako smo jučer objavili, izgledno je da će od iduće akademske godine, 2019./2020.,  studentima Sveučilišta u Zagrebu biti povećani troškovi studiranja, a iz novca kojeg država doznačuje Sveučilištu, bitno viši iznos od dosadašnjeg izdvajat će se za troškove poslovanja Rektorata.

Povećani troškovi studiranja očituju se u prijedlogu viših iznosa maksimalne cijene školarine po studentu, odnosno više cijene ECTS boda. Prijedlog novih cijena koji bi se sutra trebao naći pred Senatom, predviđa povećanje cijene ECTS boda od 10 do čak 40 kuna.

Istovremeno, prema prijedlogu iste odluke, značajno se povećavaju izdvajanja za Rektorat pa se tako umjesto dosadašnjih 17% predlaže izdvajanje od oko 25% za Rektorat, i to od ukupnog iznosa koji iz državnog proračuna putem programskih ugovora pristiže na Sveučilište – radi se o ukupnom godišnjem iznosu od oko 156 milijuna kuna.

Izdvojeni članak

Ministrica Divjak oštro protiv Borasove ideje o poskupljenju ECTS-a: Studenti pokrenuli peticiju

Rektor Boras: ‘To su realni troškovi nastali povećanjem životnih troškova’

O svemu se za današnji Jutarnji list oglasio rektor Damir Boras, komentirajući povećanje cijene ECTS boda za studente.

– To su realni troškovi nastali povećanjem životnih troškova i nisu ništa više od onoga što piše u odluci Vlade. Treba reći da su to maksimalni troškovi, što znači da ih neće možda sve sastavnice prihvatiti, rekao je Boras za Jutarnji.

__________________________________

Više o ovoj temi pročitajte u nastavku:

Ministrica Divjak oštro protiv Borasove ideje o poskupljenju ECTS-a: Studenti pokrenuli peticiju

Boras i Sveučilište najavljuju poskupljenje ECTS-a za sve studente, a troše milijune kao nikada do sada