Pretraga

Predstavnik rektora najavljuje: Definirat ćemo sustav za prijavu uznemiravanja studenata

A- A+

Predstavnici Rektorskog zbora sudjelovat će u petak na zajedničkom online sastanku s tri saborska odbora: za obitelj, mlade i sport; za ljudska prava te za informiranje, informatizaciju i medije. S druge strane, predsjednik Rektorskog zbora prof. dr. sc. Marin Milković najavljuje i sastanak rektorâ na kojem će rektori definirati sustav za prijavu uznemiravanja.

Marin Milković | foto: Sveučilište Sjever, press

– Pred problemima se ne smije zatvarati oči niti se oni smiju stavljati pod tepih. Jasna je to poruka prof. dr. sc. Marina Milkovića, aktualnog predsjednika Rektorskog zbora, inače dugogodišnjeg rektora Sveučilišta Sjever.

Milković nam je otkrio dvije stvari vezane uz veliki broj prijava za seksualno uznemiravanje, ali i druge vrste uznemiravanja. Prvo, predstavnici Rektorskog zbora, među kojima će biti on i zadarska rektorica prof. dr. sc. Dijana Vican u petak će sudjelovati na zajedničkom sastanku tri saborska odbora: Odbora za obitelj, mlade i sport; Odbora za ljudska prava te Odbora za informiranje, informatizaciju i medije. Tema sastanka bit će borba protiv seksualnog uznemiravanja, ne samo na sveučilištima, već općenito u društvo. Dolazak na sastanak potvrdio je i ministar Fuchs. No, rektor Milković najavljuje i kako će uskoro okupiti sve rektore na sastanku Rektorskog zbora, ne bi li definirali sustav za prijavu uznemiravanja.

– Ne smijemo se dovesti u poziciju da imamo samo neformalnu prijavu protiv nekoga, jer tako ne možemo procesirati počinitelja. Zbog toga je definitivno potrebno stvoriti sustav za prijavu takvih djela, kako bi studenti bez straha mogli prijaviti počinitelje, kaže rektor Milković.

Iako nam još nije mogao definirati kako će takav sustav izgledati, smatra da bi trebala postojati opcija prijave putem anonimnih obrazaca. Nadalje, smatra i kako se treba jasno definirati kako se postupa kad se zaprimi prijava. Podsjeća da sveučilišta i sada imaju etičke kodekse, no dodaje kako je na nekima studentima i dalje nejasno kome se trebaju javiti kada ih netko uznemiriva.

Uloga studentskih pravobranitelja ovih dana, ističe, sve više dobiva na važnosti. Dosad su se bavili samo pravnim pitanjima, primjerice može li neki student izaći na kolokvij, dok se sada bave puno ozbiljnijim temama poput seksualnog uznemiravanja. Profesor Milković zaključuje kako uključivanje studenata u rad svih tijela sveučilišta općenito doprinosi očuvanju studentskih prava.

Predstavnik rektora najavljuje: Definirat ćemo sustav za prijavu uznemiravanja studenata
Share via
Copy link
Powered by Social Snap