Pretraga

Premijer Plenković dosta sramežljivo komentirao cijepljenje rektora Borasa preko reda

A- A+

Osim činjenice da je počasnim zvanjem nagradio profesora optuženog za seksualno uznemiravanje studentice, rektor Sveučilišta u Zagrebu našao se ovih dana usred još jedne velike afere. Cijepljen je protiv koronavirusa, iako prije njega nisu procijepljeni svi iz prioritetne skupine, a uz to je i dva mjeseca prije prebolio bolest uzrokovanu koronavirusom. Borasovo prekoredno cijepljenje premijer Andrej Plenković sinoć je komentirao vrlo sramežljivo, a na Twitteru se oglasio ministar Tomislav Ćorić, koji je do dolaska na poziciju ministra bio zaposlenik Ekonomskog u Zagrebu.

Andrej Plenković| screenshot: NovaTV

Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković gostovao je sinoć u Dnevniku Nove TV. Većinski dio intervjua odnosio se na eventualno popuštanje mjera i nadolazeće lokalne izbore, a jedno od pitanja postavljeno premijeru bilo je ono o prekorednom cijepljenju rektora Damira Borasa protiv koronavirusa.

Plenković: ‘Svi se trebamo držati reda’

Konkretno, kakvu je time poruku poslao građanima. Premijer je vrlo sramežljivo poručio da se ‘svi trebamo držati reda’.

– Ja mislim da se trebamo držati plana cijepljenja kojeg je Vlada usvojila. Mi smo vrlo jasno rekli – treba pomoći onima koji su najugroženiji i onima koji su najizloženiji. Kad gledate statistiku ukupnog broja procijepljenih ljudi, upravo su ta dva kruga ljudi, dakle štićenici domova za starije, ljudi koji su u bolnicama ili zdravstveni djelatnici ili socijalni radnici, oni su dobili praktički 90% svih onih doza koje su bile do sada iskorištene. Ja sam pročitao objašnjenje koje je dao KBC Rebro, to je sve što mogu reći. Je li to bilo baš tako, ja u to ne mogu ulaziti. Mislim da se svi trebamo držati reda, vrlo brzo će doći veći broj doza i onda će se brojni naši sugrađani koji su 65+, ili koji imaju krhko zdravlje, cijepiti, poručio je Plenković.

U ovom kontekstu valja spomenuti i kako je premijerov otac, Mario Plenković, jedan od umirovljenih profesora kojima je upravo na Borasovu inicijativu dodijeljeno počasno zvanje professor emeritus. Dogodilo se to u srpnju 2019. Upitan za razloge dodjele, Boras je tada izjavio kako je Mario Plenković pionir komunikacijskih znanosti, osnivač i prvi voditelj doktorskih studija u tom području, ali i dodatno istaknuo kako je njegov prijatelj već 40 godina.

Izdvojeni članak
Željko Vezak

Kako je Boras došao do cjepiva? Profesor Stomatološkog koji mu ga je nudio tvrdi da je sve slučajnost

Oglasio se i ministar kojemu je Boras bio nadređeni

Dosta znakovito, putem Twittera se danas, ali samo jednom rečenicom, o stanju na Sveučilištu oglasio Plenkovićev ministar gospodarstva i održivog razvoja, Tomislav Ćorić.

– Uloga Sveučilišta u Zagrebu na razvojnom putu naše zemlje značajna je i nezaobilazna, kao i odgovornost koja uz nju ide. S njom se treba znati nositi, poručio je kratko Ćorić.

Napomenimo kako je Boras, kao rektor Sveučilišta dvije godine bio Ćorićev nadređeni. Ministar je, naime, do 2016. godine, a prije nego je preuzeo ministarsku fotelju, bio docent na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Njegova supruga, Dubravka Sinčić Ćorić još uvijek je zaposlenica istog fakulteta te se prije tri godine natjecala za dekanicu EFZG-a, ali je izgubila na izborima.

Podsjetimo za kraj, do srijede je zbog svih afera koje potresaju Sveučilište u Zagrebu na čelu s Borasom, tridesetak članova Senata zagrebačkog sveučilišta iskazalo spremnost glasati za pokretanje opoziva rektora. Glasanje za opoziv je javno, a treba se skupiti ukupno 36 ruku. U petak će, nakon zahtjeva ministra Radovana Fuchsa, biti održan i sastanak Sveučilišnog savjeta, tijela koje nadzire rad Sveučilišta u Zagrebu. Istoga dana, predstavnici Rektorskog zbora sudjelovat će na zajedničkom online sastanku s tri saborska odbora: za obitelj, mlade i sport; za ljudska prava te za informiranje, informatizaciju i medije. Tema sastanka bit će borba protiv seksualnog uznemiravanja u akademskoj zajednici.

Premijer Plenković dosta sramežljivo komentirao cijepljenje rektora Borasa preko reda
Share via
Copy link
Powered by Social Snap