Pretraga

Premijer Plenković odgovarao na pitanja o zagrebačkom sveučilištu: ‘To se sve može provjeriti’

A- A+

Predsjednik Vlade Andrej Plenković odgovarao je na pitanja novinara o zagrebačkom sveučilištu. Istaknuo je kako se svi navodi o nezakonitostima mogu provjeriti, a da je od ministra Radovana Fuchsa već tražio da se detaljno upozna sa situacijom. Zanimljivo, rekao je kako nije siguran da postoji ‘neka velika margina djelovanja’ koju Fuchs ima na raspolaganju.

premjer andrej plenković

screenshot: UniDU

Jučer je u Newsroomu N1 televizije gostovao nedavno razriješeni dekan Fakulteta hrvatskih studija i bivši ministar znanosti Pavo Barišić. Komentirao je okolnosti na zagrebačkom sveučilištu koje su dovele do sukoba s moćnim zagrebačkim prorektorom Antom Čovićem i dosta sporne odluke Senata da Barišića smijeni s čela Fakulteta.

Plenković komentirao stanje na Sveučilištu

Njegovo je gostovanje na nekoliko minuta prekinula izjava predsjednika Vlade Andreja Plenkovića koji je, među ostalim, odgovarao i na pitanja novinara o zagrebačkom sveučilištu.

– Načelo autonomije sveučilišta je glavno načelo koje regulira odnos između i vlade ili Ministarstva znanosti i obrazovanja i bilo kojega sveučilišta. To je prvo. Drugo, ovo što vi govorite je meni poznato iz javnoga prostora, iz medija, ja sam zamolio ministra Fuchsa da vidi o čemu se radi i da me izvijesti, ali nisam siguran da postoji neka velika margina djelovanja koju ministar ima na raspolaganju. U svakom slučaju, kada je riječ o uznemiravanjima, to sve treba istražiti, naravno, i osuditi, a što se tiče drugih stvari, da li je nekom uručen otkaz, da li je to bilo po zakonu i to se može sve provjeriti, rekao je Plenković.

Na to mu je novinarka napomenula kako se radi konkretno o mišljenju državne inspekcije rada prema kojoj zagrebački prorektor Ante Čović nema zakonsku osnovu biti u radnom odnosu uslijed svoje dobi.

– Ono što ja mogu napraviti kao predsjednik Vlade je zamoliti ministra znanosti da detaljnije pogleda te teme, zaključio je premijer.

Izdvojeni članak
Ante Čović

Doznajemo: Nakon smjene Barišića, jutros poništen izvanredni otkaz moćnom prorektoru Čoviću!

Fuchs već otvorio front prema Borasu

U kuloarima se već dulje vrijeme zapravo šuška da je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs već dobio zeleno svjetlo od premijera da se pozabavi sada već alarmantnim stanjem na Sveučilištu u Zagrebu, a posljednja izjava premijera to svakako preporučuje. Fuchs je, podsjetimo, prošlog mjeseca već otvorio front prema upravi zagrebačkog sveučilišta na čelu s Damirom Borasom.

Prvo je zatražio sjednicu Sveučilišnog savjeta, tijela koja nadzire rad rektora i sveučilišnih tijela, a nakon toga je zbog spornog radnopravnog statusa prorektora Čovića cijeli slučaj prijavio i državnoj inspekciji rada. Inspekcija je ranije ovog mjeseca utvrdila da ne postoji zakonska osnova za nastavak radnog odnosa moćnog prorektora, odnosno da je upitno njegovo zaposlenje na Hrvatske studije koje se dogodilo još 2019. godine. Zbog toga je podignut i optužni prijedlog Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu, a Barišić je, tada još kao dekan Hrvatskih studija Čoviću pripremio izvanredni otkaz.

No, dogodio se obrat. Istog dana kada je Barišić potpisao odluku o otkazu, Senat zagrebačkog sveučilišta, unatoč mišljenju da se to ne može raditi na dopisnoj, mail sjednici, de facto je razriješio Barišića s njegove funkcije i postavio drugog privremenog dekana Hrvatskih studija. Odmah sutradan otkaz prorektoru Čoviću je poništen, čime se cijeli slučaj zapravo vratio na početak.

Ministarstvo može obaviti upravni nadzor

Posebno zanimljiv dio izjave premijera je onaj koji se odnosi na “margine djelovanja” koje resorni ministar Fuchs ima na raspolaganju. S obzirom na to da je već pokušao djelovati preko Sveučilišnog savjeta kao nadzornog tijela te zatražio i mišljenje državne inspekcije, prirodno se nameće pitanje – koji su mehanizmi ministru uopće ostali na raspolaganju?

Prema Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, temeljnom propisu koje regulira organizaciju visokoškolskih institucija poput zagrebačkog sveučilišta, resorno Ministarstvo može provesti posebnu vrstu nadzora. Ako želi provjeriti radi li neko sveučilište ili institut sve po zakonskim i drugim propisima, Ministarstvo prema članku 113. spomenutog zakona može provesti “upravni nadzor nad zakonitošću rada i općih akata”. Taj se nadzor, kako propisuje isti članak, provodi tako da se “ne narušava autonomija sveučilišta i ne ometa redoviti rad”, a temeljem rezultata upravnog nadzora Ministarstvo ima pravo “obustaviti izvršenje nezakonitih odluka i radnji visokih učilišta i drugih znanstvenih organizacija”.

Prošle godine u veljači i Ustavni je sud donio mišljenje prema kojem upravni nadzor Ministarstva nije u suprotnosti s Ustavom zajamčenom autonomijom sveučilišta. Istini za volju, rješenje je to na zahtjev samog rektora Borasa, upravo zbog toga što je tadašnja resorna ministrica Blaženka Divjak pokrenula nekoliko upravnih nadzora nad Sveučilištem u Zagrebu, no kako je više puta istaknula, od uprave na čelu s Borasom nije naišla na suradnju u vidu dostavljanja dokumentacije. Ministarstvu znanosti i obrazovanja uputili smo upit u vezi eventualnog pokretanja upravnog nadzora nakon posljednjih zbivanja na zagrebačkom sveučilištu, a njihov ćemo odgovor objaviti čim ga dobijemo.

Kako doznajemo, saborski Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu organizirat će tematsku sjednicu o stanju na zagrebačkom sveučilištu. Ona bi se trebala održati nakon Uskrsa, u drugom tjednu travnja.


TIJEK DOGAĐANJA

  • 11.2.2021. Ministar Fuchs podnosi prijavu državnoj inspekciji rada zbog radnog statusa prorektora Čovića
  • 26.2.2021. Prorektor Čović od rektora traži trenutnu suspenziju Barišića s čela Fakulteta hrvatskih studija
  • 10.3.2021. Inspekcija utvrdila nepravilnosti u radnom statusu Čovića i podnijela optužni prijedlog Prekršajnom sudu
  • 12.3.2021. Čović i Barišić prepiru se u dvorani pred članovima Senata, neki senatori opet traže smjenu Barišića
  • 15.3.2021. Rektorski kolegij donosi prijedlog odluke o razrješenju Barišića s mjesta dekana
  • 16.3.2021. UJUTRO: Barišić potpisuje odluku o izvanrednom otkazu prorektoru Čoviću
  • 16.3.2021. POSLIJEPODNE: Barišića smjenjuje Senat s mjesta dekana, unatoč mišljenju Sveučilišnog savjeta
  • 17.3.2021. Novi dekan Stjepan Ćosić poništava odluku o izvanrednom otkazu Čoviću

 

Premijer Plenković odgovarao na pitanja o zagrebačkom sveučilištu: ‘To se sve može provjeriti’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap