Pretraga

Preminuo ugledni akademik i bivši dekan PMF-a: Sudjelovao je u otkriću razgradnje DNK i učio od nobelovca

A- A+

U 89. godini života preminuo je cijenjeni akademik i istaknuti biokemičar Željko Kućan. Bivši je dekan PMF-a koji je sudjelovao u otkriću razgradnje DNK s bogatom znanstvenom karijerom, a nekoliko se godina usavršavao u laboratoriju uglednog nobelovca u New Yorku.

akademik željko kućan

U 89. godini preminuo cijenjeni akademik Željko Kućan
Fotka: HAZU

U 89. godini života umro je cijenjeni akademik Željko Kućan, istaknuti hrvatski biokemičar i redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

Sudjelovao u otkriću razgradnje DNK

Istraživački se primarno bavio biokemijom nukleinskih kiselina i njihovom ulogom u biosintezi proteina. U tom je području oko pedeset znanstvenih radova, ističu iz HAZU-a, u najuglednijim svjetskim časopisima i više od osamdeset kongresnih priopćenja.

Direktno je sudjelovao u otkriću razgradnje deoksiribonukleinske kiseline – DNK – u označenim bakterijama. K tome, poznat je i kao pionir istraživanja transportne ribonukleinske kiseline (tRNK) u Hrvatskoj.

Izdvojeni članak
akademik mirko zelić

HAZU zavijen u crno: Umro cijenjeni akademik i dugogodišnji profesor zagrebačkog faksa

Bivši je dekan PMF-a

Akademik Kućan rodio se u Zagrebu 24. svibnja 1934. Doktorirao je na zagrebačkom PMF-u 1964. godine. Nekoliko je godine radio na Institutu Ruđer Bošković gdje je bio pročelnik Odjela organske kemije i biokemije te osnivač i voditelj Laboratorija za biosintezu.

Nedugo nakon što je doktorirao počeo je predavati na poslijediplomskom studiju Medicinske biokemije na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu, a od 1972. je postao profesor biokemije na PMF-u, gdje je od 1990. do 1994. bio dekan. Redoviti član HAZU-a je od 1991. godine

Usavršavao se kod nobelovca

Tijekom svoje karijere proveo je više od šest godina usavršavajući se u inozemstvu. Od 1961. do 1963. boravio je u laboratoriju nobelovca Fritza Lipmanna u Rockefellerovom Institutu u New Yorku. Tamo je započeo istržaivanja biosinteze proteina.

Od 1969. do 1972. radio je kao gostujući istraživač u laboratoriju R.W. Chambersa na Odsjeku za biokemiju Medicinskog fakulteta pri prestižnom sveučilištu New York University. Tu je bio i gostujući profesor biokemije.

Više od četvrt stoljeća, ističu iz HAZU-a, predavao je na poslijedplomskim studijima medicinske biokemije, biofizike, biokemije i molekularne biologije na Sveučilištu u Zagrebu, studiju mikrobiologije na Sveučilištu u Ljubljani te na studiju filozofije znanosti u Dubrovniku.

Copy link
Powered by Social Snap