Pretraga

Preminuo ugledni profesor koji je predavao na tri velika fakulteta: ‘Zahvaljujemo mu na svemu što je učinio’

A- A+

Akademska zajednica zavijena je u crno  – preminuo je Vjekoslav Sinković, umirovljeni redoviti profesor Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Osim na FER-u, predavao je i na splitskom Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje te na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku.

Vjekoslav Sinković|foto: FER/Unsplash

S Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu stiže tužna vijest – u subotu je, u 85. godini života, preminuo Vjekoslav Sinković, umirovljeni redoviti profesor u trajnom zvanju Zavoda za telekomunikacije FER-a. Na tom je Zavodu radio od 1963. do umirovljenja 2008. godine, a u razdoblju od 1986. – 1990. godine bio je i predstojnik.

Predavao je na tri velika fakulteta

– U ime Uprave FER-a, Zavoda za telekomunikacije FER-a te svih zaposlenika Fakulteta izražavamo najdublju sućut njegovoj obitelji, prijateljima, kolegama i suradnicima. Sahrana će biti u četvrtak, 6. travnja 2023. godine, u 12:00 sati na Krematoriju na Mirogoju, stoji u obavijesti FER-a.

Životopis profesora Vjekoslava Sinkovića vrlo je bogat. Jedan je od osnivača FER-ovog studijskog programa ‘Telekomunikacije i informatika’, uvedenog još početkom sedamdesetih, a koji je završilo preko 2.500 studenata.

– Pored predmeta Teorija informacije i Informacijske mreže na diplomskom studiju, na doktorskom je studiju predavao predmete Informacije i komunikacije te Analiza informacijskih procesa. Predavao je i na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu i Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, piše u njegovoj biografiji na stranicama FER-a.

Dobitnik je dvije iznimno važne nagrade

Navode i da je profesor Vjekoslav Sinković djelovao kao voditelj i istraživač na nacionalnim i međunarodnim znanstvenim projektima te projektima istraživačke suradnje s gospodarstvom. Također je radom dao doprinos utemeljenju istraživačkih instituta u gospodarstvu (Nikola Tesla) i istraživačkih odjela u telekomunikacijskim poduzećima koji su omogućili istraživanje, razvoj, proizvodnju i izgradnju mreža i usluga u Hrvatskoj, naglašavaju s FER-a.

– Dvije su nagrade posebno obilježile njegovu uspješnu znanstvenu karijeru: Državna nagrada za znanstvenoistraživački rad za 1971. godinu – Nagrada ‘Nikola Tesla’ i Državna nagrada za znanost za 2014. godinu – Nagrada za životno djelo u području tehničkih znanosti. Zahvaljujemo mu na svemu što je učinio za Fakultet i Zavod. Neka počiva u miru, poručuju s FER-a.

Copy link
Powered by Social Snap