Pretraga

‘Previše’ putuju: Studentima ove županije ovog se mjeseca ukida pravo na besplatan prijevoz vlakom

A- A+

Studenti koji žive i studiraju na području Osječko-baranjske županije od 15. svibnja ostaju bez prava na besplatan prijevoz vlakom, javljaju iz Županije. Navode kako su studenti počeli previše putovati zbog te da su sredstva namijenjena za financiranje besplatnog putovanja već potrošena.

Foto: Screenshot YouTube

Iako je osigurano milijun kuna kako bi redovni studenti u Osječko-baranjskoj županiji mogli besplatno putovati vlakom, iz Županije sada javljaju kako će im se ta pogodnost 15. svibnja ukinuti. Ako studenti imaju mjesečne karte, pogodnost besplatnog prijevoza vrijedit će im do kraja ovog mjeseca.

– Utvrđeno je kako uz rast broja studenata koji koriste ovu uslugu, puno više raste i broj putovanja po pojedinom studentu. Naime, studenti koji su putovali jednom do dva puta mjesečno iz mjesta studiranje u mjesto prebivališta počeli su, zbog mogućnosti besplatnog prijevoza, putovati svaki tjedan, što se značajno odrazilo i na utrošak osiguranih sredstava, posebice na dužim relacijama, objavili su na stranicama Županije.

Izdvojeni članak

[Aplikacija tjedna] Ako često putujete vlakom, ova će vam aplikacija dobro doći

Dodali su kako studenti mogu koristiti popust od 50 posto koji omogućuje HŽPP na području cijele Hrvatske, ali i otkrili hoće li se besplatan prijevoz vlakom omogućiti studentima iduće godine.

– Provedba ovog projekta značajno je utjecala na potrebu osiguranja proračunskih sredstava. Naime, za troškove prijevoza redovitih studenata vlakom u 2019. godini iz Proračuna Županije utrošeno je 48.369,09 kuna, a na kraju 2021. godine iznosio je čak 1.439.096,60 kuna. Kako bi osigurala dodatna sredstva za provedbu ovog projekta, Županija je morala umanjiti osigurana sredstva na drugim projektima, koji su potom realizirani u smanjenom intenzitetu. Buduća provedba ovog projekta ovisit će o raspoloživim proračunskim sredstvima Županije, poručili su.

‘Previše’ putuju: Studentima ove županije ovog se mjeseca ukida pravo na besplatan prijevoz vlakom
Share via
Copy link
Powered by Social Snap