Pričali smo sa splitskim studentom kojeg su izbacili iz stana: ’Da moram iseliti saznao sam 5 dana prije’

Kako smo već izvijestili, posljednjih se nekoliko dana u Splitu sa studentima odvijala prava drama. Studentski domovi bili su prepuni, a više desetaka studenata izbačeno je iz unajmljenih stanova, ni više ni manje, nego radi turista. Županija im je izašla ususret i osigurala rješenje, no priča je pokazala da Splitu kronično fali studentskih domova. Razgovarali smo s jednim studentom izbačenim iz unajmljenog stana, koji je želio ostati anoniman, a s nama je podijelio svoje grozno iskustvo.

Grad Split
Foto: Pixabay

Studentski domovi u renovaciji tri godine. Ležajeva ionako premalo. Stanodavci kojima je novac daleko ispred ljudi. Studenti bez krova nad glavom. Nije neka distopijska budućnost, već surova realnost Splita danas. 

’U tom trenutku više ne brinete o ispitima, nego gdje ćete spavati’

Splitski studenti usred rokova iz stanova izbačeni radi turista: No, stiglo je spasonosno rješenje

Pisali smo već o dramatičnoj situaciji u kojoj su se tamo našli studenti, izbačeni iz stanova usred ispitnih rokova, kao i rješenju koje je pristiglo iz županije Splitsko-dalmatinske. Danas smo razgovarali s jednim studentom koji je doživio to grozno iskustvo izbacivanja. Htio je ostati anoniman.

– Već 15. lipnja sam morao napustiti stan. Kad sam ga unajmljivao rečeno mi je da ću možda moći ostati do 1. srpnja. Pet dana prije nego što sam trebao iseliti stanodavac mi je to najavio. U tom trenutku, iako učiš za ispitne rokove, više ne možeš brinuti o tom, nego o činjenici da za pet dana ne znaš gdje ćeš spavati, priča nam naš sugovornik.

To mu se događa već drugu godinu zaredom, kaže. Snašao se spavajući kod prijatelja, koji tu živi s roditeljima, posljednja dva tjedna, no priznaje nam, ne zna kako bi to dalje funckioniralo da nije došlo rješenje iz Županije.

‘Split ima užasno velik problem s manjkom studentskih domova’

Nakon što je rješenje iz Županije stiglo, naš student odlučio se premjestiti u Ženski đački dom gdje će biti do 22. srpnja. Podsjetimo, apel županu poslan je upravo zbog toga što Studentski centar nije imao kapaciteta za primiti studente.

Dio problema leži u tome što je trenutno u tijeku renovacija Studentskog doma Bruno Bušić, s čime se slaže i naš sugovornik. No, čak i s njim, situacija je daleko od idealne.

Zbog 'slučaja Split' otkrivamo koliko je studenata u Hrvatskoj smješteno u studentske domove

– Renovacija Bruna Bušića sigurno je dijelom utjecala na ovu situaciju, no tek djelomično, možda za ovih 300-400 studenata koje inače dom može primiti. Ali čak i s njim, Split ima užasno velik problem. Ne znam točno u brojkama, ali mislim da Split, od svih gradova, ima najmanje ležajeva u studentskim domovima po broju upisanih studenata, kaže nam.

Dodaje i kako se šuška u studentskim krugovima da bi trebali započeti pregovori o izgradnji novog studentskog doma, no o tome još nema nikakve potvrde.

Odgovori