Pretraga

Prijatelji iz srednje razvijaju auto na solarno punjenje, koji se može i samostalno parkirati

A- A+

Studenti Tehničkog veleučilišta u Zagrebu Ivan Golubić, Robert Kaulin i Josip Klimpf upoznali su se u srednjoj školi, a sada su kao brucoši TVZ krenuli u razvoj Ivanovog projekta, autonomnog električnog vozila na solarno punjenje. Budući vlasnici, osim što će štedjeti na gorivu, po dolasku na odredište svoje će prijevozno sredstvo moći preko mobitela poslati na parking, i tako izbjeći nerviranje prilikom traženja slobodnog mjesta.

www.mobileve.com.hr

Ivan Golubić je svoj projekt autonomnog električnog vozila ‘Gmobile’ odlučio podijeliti u tri manja, kako bi mogao detaljno razviti svaki dio ovog inovativnog automobila.

Cilj mu je kreirati sustav za nadzor i upravljanje nad parametrima vozila, posebnu šasiju za električna vozila i sustav za autonomnu vožnju. Ti će dijelovi kreirati jedinstveni automobil na električni pogon, ali svaki od njih moći će se ugraditi i u druga, već postojeća ‘prometala’.

Prije par mjeseci imao je problema s financijama, međutim, nakon što smo na portalu srednja.hr objavili priču o njegovom prijevoznom sredstvu odlučila mu je pomoći Hrvatska udruga inovatora, a podršku je dobio i od općine Pisarovina, koja je pomogla u nabavi elektromotora.

Izdvojeni članak

[Rektorova 2015] Novi robot FER-ovaca među najboljim studentskim radovima zagrebačkog Sveučilišta

Najviše vremena trebat će im za razvoj inovativnog sustava autonomne vožnje

– Na sustav za autonomnu vožnju utrošit će se najviše vremena, jer je cilj stvoriti univerzalni sustav, koji će moći koristiti i vlasnici klasičnih automobila. U svijetu već postoje vozila bez vozača, za koja smatram da će svakako biti glavno prijevozno sredstvo budućnosti, međutim, inovativan je naš pristup rješenju problema, rekao nam je student Ivan kako su odustali od korištenja GPS-a zbog njegovih nedostataka.

Sa svojom bi inovacijom riješili problem prolaska kroz tunele ili sličnim situacijama u kojima GPS postaje beskoristan uređaj. Kod njihovog načina korisnici bi prethodno trebali provesti ‘Gmobile’ do željene destinacije s uključenim uređajem za snimanje ruta. Nakon prve vožnje, autonomni električni automobil sam bi mogao doći po svog vlasnika.

Izdvojeni članak

Ekipi s riječkog Sveučilišta cilj je digitalizirati znanje hrvatskih obrazovnih institucija

S jednim punjenje ‘Gmobile’ prelazi najmanje 65 kilometara

Osim ovih inovativnih posebnosti, njihovo vozilo svoju autonomiju gradi i na solarnim panelima, preko kojih puni baterije koje pokreću motor, a energiju stvara i pri kočenju.

S jednim punjenjem ‘Gmobile’ prelazi najmanje 65 kilometara bez zaustavljanja, ali s obzirom na to kako se pomoću sunca i kočenja energija u baterijama može obnavljati i tijekom vožnje, za vrijeme ljetnih dana dnevna se kilometraža bez punjena znatno povećava.

– Tijekom noći vozilo se može puniti preko punjača koji se spaja u standardnu zidnu utičnicu te je spremno za vožnju već nakon dva sata. Osim toga, biti će prilagođeno i za spajanje na standardizirane punjače električnih vozila, kojih će u Europi, a time i u Hrvatskoj, biti sve više, pojasnio nam je Golubić.

Izdvojeni članak

[Fotogalerija] Finale Elektroboja: Projekt studenata FER-a oduševio stručni žiri

Za završetak projekta treba im osam tisuća kuna

Mladom trojcu za dovršavanje prvog prototipa potrebno je još oko osam tisuća kuna. Osim razvijanja glavnih sustava, trebaju izraditi preostale dijelove šasije. Nadaju se kako će uspjeti pronaći neku zainteresiranu tvrtku koja bi im kao sponzor prema nacrtima završila vanjski izgled ‘Gmobilea’. Za sve ostalo se mogu pobrinuti sami.

– S Robertom sam išao zajedno u razred i on je vrlo kreativan pa, s obzirom na to kako ja nema previše smisla za dizajn, odlučio je dizajnirati vozilo, napraviti logo te mi je dao razne ideje u vezi samog izgleda. Josip je također naš prijatelj iz srednje škole, a trenutno svi zajedno studiramo na TVZ-u. On je veliki kritičar, ali uvijek ima odlične ideje. Osim toga, kada nam je potrebno prevest neke dijelove, Josip će ponosno uzeti svoj mali kombi i dostaviti sve što treba, svoj nam je tim ukratko opisao začetnik cijelog projekta Ivan Golubić.

Izdvojeni članak

Na najvećoj izložbi inovacija mladih u Hrvatskoj zlatnu medalju osvoji tim studenata FER-a i TVZ-a

Na Indiegogou pokrenuli kampanju za grupno financiranje

Za konačnu finalizaciju pokrenuli su i kampanju za grupno financiranje. Žele prikupiti novac kako bi završili sustav za nadzor i upravljanje nad parametrima različitih vozila, koji će biti poseban po tome što će vlasnici moći prilagođavati njegove funkcije svojim potrebama.

– Trenutno je za crowdfounding kampanju prijavljen samo ‘Mobile Vehicle system’, jer je njegov razvoj u tijeku pa imamo što pokazati eventualnim donatorima. Ovaj projekt spaja već postojeću Android platformu, koju korisnici znaju i mogu upotrebljavati, te hardver kojem se lako prilagoditi. Osoba koja već posjeduje Android uređaj moći će jednostavno preuzeti aplikaciju, kupiti modul, koji se dosta jednostavno može ugraditi, te početi koristiti sustav, objasnio nam je Ivan zašto još nisu prijavili i ostale dijelove svog proizvoda na Indiegogo.

U videu na dnu članka pogledajte prezentaciju koja bi trebala privući zainteresirane investitore.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap