Pretraga

Prijava za seksualno uznemiravanje i na Filozofskom u Rijeci, profesor sada radi na Sveučilištu u Zagrebu

A- A+

Nakon što je više studentica diljem Hrvatske na Facebook stranici ‘Nisam tražila’ podijelilo svoju mučnu priču o seksualnom zlostavljanju i uznemiravanju na fakultetima, mali dio studentskih zborova pozvao je studente da im prijave takve slučajeve, ako su ih ikad doživjeli na fakultetu. Među zborovima koji su to učinili je i onaj na Filozofskom fakultetu u Rijeci, gdje je stigla prijava bivše studentice koju potpisuje više alumni. Profesor koji je navodno seskualno uznemiravao studentice više ne radi na Filozofskom u Rijeci nego je sada djelatnik jednog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Ilustracija: Pixabay

– Jučer smo zaprimili prijavu za seksualno uznemiravanje koje se dogodilo prije više godina na našem fakultetu, na odsjeku koji je ukinut prije nekoliko godina. Profesor koji je prijavljen bio je vanjski suradnik na našem fakultetu, a djelatnik je jednog drugog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Žrtva je naša bivša kolegica, poznata Studentskom zboru i studentskom pravobranitelju te govori u ime više studentica, kažu iz Studentskog zbora Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Profesora prijavili fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na kojem sada radi

Ovaj je Zbor pozvao studente da im prijave eventualne slučajeve seksualnog zlostavljanja, uznemiravanja ili diskriminacije. Prva prijava došla je nekoliko dana od tog poziva. Kako nam kaže predsjednik Studentskog zbora FFRI, Filip Pjerobon, žrtve su detaljno opisale navodni čin profesora koji sada radi na drugom fakultetu.

– Prijavljen profesor je također poznat Zboru i prijavu protiv njega podnijeli smo našem fakultetu kao i fakultetu čiji je profesor trenutno djelatnik. Od prijave je prošlo nekoliko godina, no to nije ništa čudno jer žrtvama treba vremenski period od u prosjeku 10 do 16 godina za prijavu seksualnog nasilja, a zbog osude društva kojom su najčešće izložene čak 90% ih i ne prijavi zločin. Upravo je i ovaj primjer dokaz tome jer profesor za kojeg smo sada primili prijavu iza sebe već ima prijavu za slično djelo, kaže Pjerbon.

Iz Zbora dodaju i kako im je oko tehničkih stvari vezanih uz prijavu puno pomogao Studentski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu i njihova pravobraniteljica Norma Trkovnik, koja je također proteklih dana zaprimila više prijava studenata vezanih uz slučajeve seksualnog nasilja na FFZG-u.

Izdvojeni članak

Na Filozofskom pet prijava za seksualno uznemiravanje, jedan od prijavljenih profesora još uvijek surađuje s faksom

Zbor surađuje s odvjetnikom, adresa za prijave i dalje otvorena

– Ono što želimo poručiti našim studenticama i studentima je da mi nećemo odustati i da ćemo i dalje čvrsto stajati uz njih. I dalje na raspolaganju imamo odvjetnika, psihološku pomoć kao i dobre kolege iz zbora Filozofskog fakulteta u Zagrebu koji nam pomažu u tehničkim stvarima, kaže nam Pjerbon te poziva studente da slučajeve prijave na ffri@sz.uniri.hr, uz naglasak da će im privatnost biti zaštićena.

Podsjetimo, već nakon prvih mučnih priča studentica iz Hrvatske, rektore smo pitali hoće li se studentima obratiti s pozivom da prijave slučajeve seksualnog nasilja. Riječka rektorica, Snježana Prijić Samaržija, rekla nam je kako se subjektivni doživljaj osobe koja se osjeća seksualno uznemiravanom ili zlostavljanom ne smije u prvom koraku dovoditi u pitanje, osporavati i propitivati.

– Moramo biti svjesni da je nešto dubinski pogrešno u zajednicama u kojima je prva reakcija propitivanje  opravdanosti subjektivnog doživljaja žrtve ili ponašanje žrtve, a ne zaštita žrtva ili nastojanje da se nepravda sankcionira i preveniraju budući incidenti. Upravo u toj prvoj reakciji možete prepoznati implicitne predrasude i ranjive skupine. Sumnja pada na žrtvu, a ne na počinitelja u pravilu kada se događa ženama i različitim manjinskim skupinama. Temeljna je dužnost institucije zaštititi sve osobe od seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja kao elementarne zaštite sloboda, ljudskih prava i dostojanstva, istaknula je Prijić Samaržija, a opširnije možete čitati OVDJE.

Prijava za seksualno uznemiravanje i na Filozofskom u Rijeci, profesor sada radi na Sveučilištu u Zagrebu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap