Prije nego uselite u vlastiti studentski stan, pročitajte važne savjete

Možda ćete ove godine po prvi puta useliti u iznajmljeni stan u kojem ćete živjeti dok studirate. Iako mislite da je selidba i samostalni život u podstanarstvu relativno jednostavna stvar, nije uvijek tako. Možda će vas dočekati neki nepredviđeni problemi, stoga pročitajte kako se s njima nositi i što trebate učiniti.

Kada useljavate u svoj studentski stan nije bitno samo jeste li ponijeli sve što vam treba. Moguće je da će vas pri useljenju dočekati neka neugodna iznenađenja i problemi, stoga donosimo savjete koji bi vam mogli dobro doći.

Najam stanova: Najpovoljniji i najskuplji zagrebački kvartovi

Napravite listu

Nabacali ste stvari u kofere i spremni ste za put u strani grad gdje ćete studirati. Tek kad ste stigli u stan shvatili ste da ste nešto bitno zaboravili. Upravo zbog toga preporučljivo je da napravite listu svega što trebate ponijeti sa sobom, kako useljenje ne bi postalo totalno stresno. Također, možda bi bilo dobro da napravite duplikat ključeva, jer se nije jednom dogodilo da ga student izgubi za vrijeme ludog izlaska.

Odredite budžet

Kada razmišljate o stvarima koje su vam potrebne za vaš studentski stan, vjerojatno će vam mnogo toga pasti na pamet. Ipak, sve su te stvari skupe, stoga ćete morati odrediti budžet i neke stvari izbaciti s popisa. Razmislite dvaput prije nego kupite skupi aparat za kavu ili primjerice mikrovalnu pećnicu. Koliko god dobro dođu takve stvari, one nisu bazične kućne potrepštine. Novac će vam trebati i za važnije stvari.

Pregledajte stan

Čim dođete u svoj iznajmljeni stan, provjerite svaki kutak istog, kako biste vidjeli je li što slomljeno, pokvareno ili jednostavno ne valja. Fotografiranje takvih stvari je pametna ideja, zato jer slike možete odmah pokazati ili poslati vlasniku stana, kako ne biste kasnije bili pogrešno optuženi da ste vi krivi za štetu.

Srpanj i prosinac najbolji za traženje studentskih stanova

Ne čekajte s prijavljivanjem problema

Kao što je rečeno, čim dođete u stan provjerite rade li svi uređaji kako treba. Ukoliko to nije slučaj, odmah to prijavite vlasniku stana, kako bi on to riješio što je prije moguće, a vi mogli uživati u stanu kako dolikuje.

Naučite kuhati

Ako se većina vaših obroka svodi na smrznutu hranu podgrijanu u mikrovalnoj, naručenih pizza ili tjestenine, onda dugujete svojem tijelu da naučite barem nešto skuhati. Ne samo da će vam jedenje kod kuće donijeti uštedu, već ćete biti i zdraviji.

Odgovori