Pretraga

Prijetnje uoči studentskih izbora: ‘Za tebe bi bilo najbolje da prihvatiš te kandidature’

A- A+

Izbori za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu kao i za studentske zborove sastavnica održavaju se 26. i 27. ožujka. Kandidacijske liste su objavljene, a prigovori su se mogli uputiti dan nakon objave listi. Koliko je nekim osobama važno ući u studentski zbor pokazuje situacija s Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Studenti kojima je odbijena kandidatura pisali su prigovore Povjerenstvu za prigovore, a potom je član Povjerenstva upozoren da bi za njega bilo bolje da glasa za prihvaćanje tih prigovora.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Deset studenata koji su se htjeli kandidirati za izbore za Studentski zbor Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu priložilo je pogrešnu dokumentaciju te je Izborno povjerenstvo odbilo njihove kandidature.

Izdvojeni članak
rektorat sveučilište u zagrebu

Objavljena je konačna lista kandidata za studentske izbore: Evo za koga možete glasati

Povjerenstvu za prigovore FSB-a potom je stigao prigovor u kojem odbijene osobe traže da se njihova kandidatura ipak prihvati. Zadatak Povjerenstva je donošenje odluke o prigovorima, a imena članova javno su dostupna. U Povjerenstvu su članovi iz profesorskih, ali i studentskih redova.

Jedan član tog Povjerenstva anonimno nam se javio i ispričao što mu se dogodilo prije nego li je održan sastanak i donesena odluka o ovom slučaju.

– Išao sam na predavanje, prišla su mi trojica dečkiju koje nisam znao od prije. Pitali su me jesam li ja (ime i prezime). Rekao sam da jesam. Prvo smo pričali nešto oko faksa, a onda su me pitali kakvo je moje mišljenje u vezi odbačenih kandidatura. Onda su mi rekli da bi za mene bilo najbolje da prihvatim te kandidature, ispričao nam je član povjerenstva.

Odgovorio im je da je to njegova odluka i da im neće ništa reći. Ovaj član povjerenstva rekao nam je da je nakon toga čuo da ovo nije prvi put da se događaju takve situacije, već da ih je bilo i prošle godine. Priznao nam je da mu nije bilo baš svejedno kada je čuo njihovo upozorenje, ali i da mu nisu rekli ništa više od toga.

Sastanak Povjerenstva za prigovore FSB-a održan je danas popodne i na njemu je donesena odluka da se prigovori odbijaju te da se odbijene kandidature neće prihvatiti. Kako kaže naš sugovornik, svi su se složili da je to pravilna odluka.

Ostali tekstovi na ovu temu:

Objavljena je konačna lista kandidata za studentske izbore: Evo za koga možete glasati

Koliko puta moramo ponoviti? Ne, ne trebaju nam e-indeksi, postoji jednostavnije rješenje

Po prvi put u povijesti krenula Facebook kampanja za studentske izbore

Preko 70 tisuća studenata dobiva nove predstavnike: Poznat datum izbora na Sveučilištu u Zagrebu