Pretraga

Priprema, pozor, sad: Rokovi! Pitali smo studente različitih fakulteta kako se pripremaju za ispite

A- A+

Za vrijeme studiranja veljaču ne povezujemo gotovo ni s čim osim ispitnim rokovima. Neki su svoje ispite već prijavili na studomatima, dok drugi još uvijek kalkuliraju što polagati, a što ne. Učenje kreće, a mi smo priupitali studente nekoliko fakulteta kako se oni pripremaju za nadolazeće rokove.

 

Mali vox populi: Zanimalo nas je kako se to za ispite pripremaju studenti sa što više različitih fakulteta. Pitali smo ih kakva je njihova rutina, a odgovori su se kretali od zabavnih do ozbiljnih.

Arhitektonski fakultet

– Za kolokvije govorim cijeli dan ‘sad ću, sad ću’, a kad već bude kasno shvatim da sam umorna za učenje. Pogledam malo što se uopće uči dok još imam koncentracije i sutra sam u ekipi koja ponavlja što je naučila. To položim, haha, govori studentica arhitekture o kolokvijima.

Za ispite je pak druga priča.

– Za ispit sjedim i učim, a ako su zadaci u pitanju njih vježbam u grupi.

Ekonomija

– Priprema (bilo to za kolokvije ili ispite) se uglavnom temelji na skriptama. Naravno, često je ključno pitanje i sama kvaliteta skripte, ali tu su nam od pomoći iskustva starijih studenata. Postoje i određeni kolegiji i profesori koji zahtijevaju bolju pripremu, pa to uključuje i učenje iz knjige. Osoba sam koja ne temelji svoje učenje na postepenom i organiziranom usvajanju gradiva te vjerujem kao i većina studenata radim sve u “zadnji tren”. Kada se bliže datumi kolokvija, ovisno o kolegiju i rasporedu, u potpunosti isključim svoj socijalni život te se posvetim samo učenju. Do sad se pokazalo kao dobar način polaganja, a koliko je kvalitetan ćemo vidjeti kada dođe vrijeme pretvaranja naučenog u praksu, objašnjava nam studentica.
Izdvojeni članak

Rokovi nisu izlika za izlazak iz forme: 7 jednostavih vježbi koje možete raditi dok istovremeno učite za ispit

Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

– Pripremam se od početka, a kad dođe par dana prije kolokvija mrzim sve živo. Onda odem šetati i trenirati i uglavnom se deprimiram. U slučaju dobre situacije sam u knjižnici i tamo učim s ekipom s faksa, kaže nam studentica FKIT-a.

Fakultet političkih znanosti

– Priprema za moje ispite uvijek počinje “jedan dan prekasno”. U to vrijeme selim se u NSB od jutra do sutra skupa sa zalihom energetskih napitaka. Već 4 godine govorim “e da mi je bio još jedan dan”. Nikad se neću promijeniti… govori nam studentica novinarstva.

Filozofski fakultet, Engleski jezik i Informacijske znanosti

– Ti si ozbiljno neozbiljna ako mene pitaš za išta, iskren je student filozofskog na pitanje o pripremi za ispit.
–  Isprintao sam skripte, ali imam izrazito jak osjećaj da će me čekati sve do dan prije ispita, objašnjava.

Filozofski fakultet, Komparativna književnost

– Predmete koji me zbilja zanimaju, koji su mi zanimljivi, učim redovno ili se barem trudim cijeli semestar raditi za taj predmet. I onda pred ispit je to uglavnom ponavljanje naučenog. A predmete koji me ne zanimaju (kojih je uvijek više) učim panično u posljednji tren, nekoliko dana i noći prije samog ispita. Pa što sreća junačka da! kaže jedna studentica.

FER

– Kako su kod nas svi ispiti u dva tjedna to je poprilično kaotično. Klasična priprema za većinu predmeta je riješiti par starih ispita, a uz to prođem skriptu ili prezentacije. Uvijek pročitam što su stariji kolege napisali na fer2, tamo najčešće budu savjeti kako učiti za neki predmet. Puno toga se nauči i tijekom semestra zbog zadaća, labosa, projekata, sve ovisi o predmetu. Uglavnom se ne čitaju knjige, već se uči kroz rješavanje različitih zadataka, kaže studentica Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Hrvatski studiji, psihologija

– Za početak si napraviš plan i program svih ispita. Odrediš si prioritete. Drugi korak je pronaći volju i motivaciju da zaista to ostvariš, a tu mnogi posustanu. Opksrbit se kofeinom, litrama vode da nam mozak ne bi bio dehidriran, priuštiti si pauze u učenju s nekom nabrijavajućom muzikom za podizanje ega, te na kraju dana pogledati epizodu, dvije najdraže serije kao nagradu za učenje jer pozitivno potkrepljenje je bitno za daljnu motivaciju, odgovor je studentice psihologije koja svoja znanja s fakulteta primjenjuje i na sebi.

Pravni fakultet

– Dobar je plan pola posla. Treba krenuti na vrijeme, predvidjeti sve moguće gubitke vremena i držati se plana. Kupim zalihu zelenih i žutih markera i crvene kemijske. Prvo čitanje podcrtavam, onda prođem još jednom sve da imam kompletnu sliku o gradivu. Treći krug učim detalje i onda vrijeme koje mi ostane do ispita ponavljam, kaže nam student prava.

Medicinski fakultet

Studentica medicine objašnjava da oni ispite pišu nakon odslušanog predmeta. Opisuje kako se pripremala za posljednji ispit.

– Slušali smo taj predmet od 9. mjeseca (uz još jedan). Znači imali smo predavanja, seminare i vježbe. Za svaki seminar i vježbe sam se nastojala unaprijed pripremiti kako ne bih morala u tjedan dana učiti sve odjednom jer ima puno toga. Zapravo sam učila za ispit od početka ajmo reći, ali baš pred ispit je bilo 2 tjedna prije otprilike i svaki dan bi odredila koliko ću gradiva proći. Učilo se praktički cijeli dan uz pauze i navečer bi izašla među ljude. Nisam bila zatočena doma…, kaže studentica.

PMF – Geologija

– Radim puding i gledam seriju. I onda skužim da sam zaboravio staviti šećer u puding i da je život kuja, odgovara student na naše pitanje vidno uzrujan jer mu se priprema za učenje pokazala neuspješnom.

– Pogledam koliko imam lekcija i koliko imam dana. Pa pogledam koliko bi najmanje mogao po danu raditi, a svejedno stići naučiti. Na primjer, imam 5 dana i 10 lekcija, pa svaki dan radim po 2 najmanje, odgovara ozbiljnije.

PMF – Geografija

– Uglavnom prokrastiniram dok ne bude kritično. Čak prokrastiniram gledajući videe kako prestati prokrastinirati ili učiti efektivno. Onda se dva dana prije ispita nadobudno dižem u 6 – kao, učiti ću cijeli dan. Svejedno si napravim neku pauzu kad igram igrice, pa se to oduži na pauzu od dva, tri sata. Onda kad je baš baš kritično nekako uvijek to naučim na knap pa me strah da će mi izvjetriti iz glave, kaže student kampanjac.

Izdvojeni članak

Stres i ispitni rokovi: U slučaju nužde, razbijte staklo!

PMF – Matematika, nastavnički smjer

– Ja čistim sobu. I cijeli stan ponekad…, odgovara student matematike.
Svi znamo da je uređivanje prostora u kojem učimo jako korisno, no izgleda da se ovaj student ipak odlučio za čišćenje samo da ne bi morao početi učiti.

PMF – Matematika, inžinjerski smjer

– Učim ono što mislim da će biti na ispitu, kaže nam studentica. Prava matematičarka! Sve kalkulira.

Rudarsko-geološko-naftni fakultet

– Počnem učiti ranije. Barem se tako trudim da uspijem proći cijelo gradivo da si umanjim stres koji bude ako učim zadnja dva dana. Cilj mi je uvijek da dan prije ispita ne učim ništa, nego ponovim i opustim se. Učim iz materijala koje imam, čitam, ponavljam, učim s nekim drugim… Živciram se duboko u sebi, ali nastojim misliti samo na pozitivan ishod. Na dan ispita se lijepo obučem i našminkam taj dan da ostavim dobar dojam ako imam usmeni, govori nam studentica RGN-a.

Naravno, izjave pojedinih studenata ne znače da svi studenti na istom fakultetu uče na isti način. Svatko ima svoje metode i načine, a na kraju je najbitnije samo – položiti.