Pretraga

Privremeno se gasi diplomski studij Glume u Rijeci, stižu i druge promjene: Studentski zbor odbio to komentirati

U nadolazećoj akademskoj godini 2023./24. diplomski studij Glume u Rijeci neće upisivati nove studente. Strateška je to odluka Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci kojom žele, kako nam je objasnio dekan, ojačati prijediplomski studij Glume i medija. Nedavno mišljenje Agencije za znanost i visoko obrazovanje za Akademiju je pronašlo niz zamjerki, a studentski zbor ovog fakulteta u dogovoru sa studentima studija ne želi davati komentare na nove strateške odluke Akademije.

akademija primijenjenih umjetnosti u rijeci

Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci | foto: Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci

Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci neće upisivati novu generaciju studenata na diplomskom studiju Glume u akademskoj godini 2023./24. Plan je, kako nam je rekao dekan Hrvoje Urumović, ojačati prijediplomski studij kako bi se u budućnosti i onaj diplomski mogao ponovno pokrenuti.

Trenutno studenata na diplomskom studiju – nema

– Diplomski studij Glume se ne ukida. Odsjek za izvedbene umjetnosti i uprava Akademije donijeli su stratešku odluku kojom se prostorni, tehnički i kadrovski kapaciteti usmjeravaju na jačanje prijediplomskog studija Gluma i mediji, na dobrobit studenata i studijskog programa, s namjerom da se u skoroj budućnosti ponovno pokrene i diplomski studij Glume, kazao je za srednja.hr Urumović.

Urumović je dodao da interes za studiranjem na diplomskom studiju opada, a tvrdi da je tako i na ostalim sastavnicama Sveučilišta u Rijeci. Velikim dijelom to je razlog, smatra Urumović, jedna od osnovnih ideja takozvanog bolonjskog procesa, a to je da studenti već po završenom prijediplomskom studiju budu spremni za uključivanje na tržište rada.

– Trenutno nemamo upisanih studenata na diplomskom studiju Glume. Ponosni smo na sve naše bivše studente i studentice koji su nastavili svoje obrazovanje, bilo to na akademijama u Rijeci, Zagrebu, Osijeku ili, na primjer, na CalArtsu u Los Angelesu. Iznimno smo ponosni i na sve naše bivše studentice i studente koji se, po završenom prijediplomskom ili diplomskom studiju, aktivno bave izvedbenom umjetnošću, spomenuo je Urumović.

Izdvojeni članak
internet_tipkanje

Pojedini fakulteti upozorili studente: Uporaba ChatGPT-a bez navođenja izvora teška je povreda obveza

Promjene i na prijediplomskom studiju Glume i medija

Do sada su se studenti na prijediplomskom studiju Gluma i mediji upisivali svake dvije godine, pa je tako trenutno na tom studiju upisana prva i treća godina prijediplomskog studija. No, kako nam je pojasnio Urumović, od iduće akademske godine se to mijenja.

– Plan je da se dosadašnji dvogodišnji naizmjenični ritam upisa prijediplomskog studija Gluma i mediji, koji imaju i neke druge srodne visokoškolske ustanove u Hrvatskoj, promijeni u dvije uzastopne godine upisa, s pauzom svake treće godine. Tako ćemo postići da uvijek imamo dvije generacije prijediplomskog studija, napomenuo je Urumović.

Tako će upisna kvota za nadolazeću akademsku godina na prijediplomskom studiju Glume biti deset studenata iz Hrvatske i Europske unije, dvoje studenata stranaca izvan Europske unije i troje studenata iz novouvedene kvote za Hrvate izvan Hrvatske. Prošle akademske godine kvota je bila također deset studenata iz Hrvatske te četvero studenata stranaca, što je ukupno 14 studenata.

– Akademija ima dva roka za prijavu i razredbeni postupak, ljetni i jesenski, a na jesenskom se roku popunjava neispunjeni dio kvote s ljetnog roka. Za tekuću akademsku godinu upisne kvote su određene odlukom Senata 22. ožujka 2022., i to 10 studenata iz Hrvatske ili EU i četvero studenata stranaca izvan EU, te se na jesenskom roku nisu mijenjale, napomenuo je Urumović.

Izdvojeni članak

Hrvatski studiji imali hrpu krivih informacija na stranici: Ekspresno su ih ispravili nakon našeg upita

Agencija za znanost i visoko obrazovanje od Akademije traži niz unaprjeđenja

Na službenoj stranici Akademije 8. ožujka ove godine objavljeno je i mišljenje Akreditacijskog savjeta u postupku reakreditacije koju daje Agencija za znanost i visoko obrazovanje. Akademija je za interno osiguravanje kvalitete i društvenu ulogu visokog učilišta, studijske programe, nastavni proces i podršku studentima te za nastavničke i institucijske kapacitete dobila ocjenu minimalne razine kvalitete. Za znanstvenu ili umjetničku djelatnost dobila je ocjenu zadovoljavajuće razine kvalitete.

U tom mišljenju se, između ostalog, u dva navrata spominje i studij Glume. U ključnom standardu 4.4 u kojem se procjenjuje osiguravanje odgovarajućeg prostora, opreme i cjelokupne infrastrukture za provedbu programa stoji da je razlika u kvaliteti učionica i opreme velika na različitim katedrama. Piše i da bi prioritet Akademije trebao biti unaprjeđenje radnih i nastavnih uvjeta na studiju Glume i mediji. Nastavnici imaju dovoljno prostora i odgovarajuću opremu za rad, no njihovi kabineti nisu opremljeni za umjetnički rad. Ti dodatni prostori, kako piše Agencija, lako bi se mogli osigurati, kao i što treba osigurati prostor za boravak studenata.

Nadalje, u dijelu znanstvene i umjetničke djelatnosti pak stoji da su standardi 5.3 kojim se procjenjuje jesu li znanstvena, umjetnička i stručna postignuća prepoznata u nacionalnim i međunarodnim okvirima te standard 5.5 unaprjeđuje li znanstvena i umjetnička aktivnost nastavni proces, dobili minimalnu razinu kvalitete.

Jedan od nabrojanih razloga je i da se dio opreme nabavljen u okviru raznih umjetničkih i znanstvenoistraživačkih projekata koristi u nastavi. No, to je samo na određenim studijskim programima, dok su drugi programi, posebice Katedra za glumu, nedovoljno opremljene, a Akademija bi trebala osigurati i funkcionalnu knjižnicu za studente.

Izdvojeni članak
muzička akademija dekan igor lešnik

Muzička akademija opet u financijskim problemima, dekan: ‘Potrebno nam je 2.739 eura dnevno’

Studenti ne žele davati nikakve komentare na naša pitanja

Kako promjene u studijskim programima Glume komentiraju sami studenti, upitali smo Studentski zbor Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Pitali smo ih mogu li nam reći iz perspektive studenata kako odluke Akademije utječu na studente, jesu li s tim odlukama pravovremeno upoznati i kakve su reakcije studenata.

Upit smo im poslali 26. travnja, a kako odgovora nije bilo ponavljamo ga 2. svibnja. Tada dobivamo odgovor da u skladu sa statutom studentskog zbora Akademije pri odgovoru na ovakve upite potrebno je održati tematsku sjednicu koja će biti 3. svibnja. Dan nakon sjednice dobivamo odgovor.

– Studentski zbor u dogovoru zajedno sa studentima odsjeka Glume i medija za sada neće davati nikakve komentare na vaša pitanja. Studentskom zboru svakako je dužnost zaštititi prava gore navedenih studenata, te će vam se s dodanim komentarima, ako ih bude bilo, naknadno obavijestiti, napisala je Mariana Ban, predsjednica Studentskog zbor​a Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

Copy link
Powered by Social Snap