Pretraga

Problemi na Filozofskom ne jenjavaju: Prekinuti izbori za Studentski zbor!

Nakon što je bivši dekan Filozofskog fakulteta raspustio postojeći Studentski zbor, održani su u utorak i srijedu ponovljeni izbori. No, izbor za studentske predstavnike obustavljen je zbog viška glasačkih listića u glasačkim kutijama.

Foto: Srednja.hr

Nakon što je Fakultetsko vijeće Filozofskog fakulteta izglasalo nepovjerenje v.d. dekana Željka Holjevca te predložilo Nevena Budaka kao zamjenu, na Filozofskom novi problemi.

Izbori za studentski zbor koji su se 22. i 23. studenog održavali na Filozofskom fakultetu obustavljeni su zbog viška glasačkih listića. Naime, na izborima je zabilježeno 1.442 glasača, a u kutijama je bilo 1.445 listića, pa na kraju glasovi nisu ni brojani.

Sporni izbori na Filozofskom bez predstavnika razriješenog Zbora u izbornim tijelima

‘Skandal bez premca!’

O čitavoj se situaciji putem Facebooka očitovala kandidacijska lista ‘Filozofski je naš’, a njihovo vam očitovanje prenosimo u cijelosti.

– Zbog viška glasačkih listića u kutiji, izbori za Studentski zbor na Filozofskom fakultetu su obustavljeni. Duboko smo razočarani neodgovornošću mjerodavnih za provedbu izbora! Onemogućili su njihovu transparentnu i regularnu provedbu u trenutku kada je zainteresiranost i izlaznost birača veća nego ikada ranije i kada su ti izbori od izrazite važnosti za mnogo širi kontekst – kao događaj za koji je (bivši) o.d. dekana najavljivao da će razriješiti opću krizu na fakultetu, stoga je ovo skandal bez premca!
Nažalost, takav rasplet događaja samo je kruna ostalih neregularnosti na koje smo tijekom prethodnih dana uporno skretali pozornost. Nadamo se da je sada postalo jasno da naša opetovana upozorenja nisu bila hirovito izmišljanje, nego su itekako imala uporište. Žao nam je samo da se to konačno očitovalo na ovaj način, koji krizu na fakultetu produžuje unedogled.

Stoga rezolutno zahtijevamo odgovornost mjerodavnih i smatramo da se kod ponavljanja izbora nipošto u ključnim povjerenstvima – Izbornom povjerenstvu i Povjerenstvu za prigovore – ne smiju naći isti ljudi, imenovani na dvojbeno legalan, a sigurno nelegitiman način. Već je njihovo imenovanje (mimo volje Fakultetskog vijeća i mimo konzultacija sa studentskim predstavnicima o odabiru studentskih članova povjerenstava) bio početak netransparentnosti i potencijalnih neregularnosti, a one su se samo ulančavale i umnažale, završivši ovim ishodom.
Pozivamo sve kolegice i kolege, cjelokupnu fakultetsku javnost, da nam se u tom zahtjevu pridruže i tako pokažu da manipulacije i/ili nedostatak odgovornosti na ovim izborima ne mogu proći tek tako, uz naše slijeganje ramenima i kimanje glavom.

U međuvremenu, od srca hvala svima vama koji ste svjesni situacije u kojoj se nalazimo prepoznali ono što je lista „Filozofski je naš“ u odnosu na nju ponudila. Hvala vam što ste odvojili svoje vrijeme i podržali nas na bilo koji način te izašli na izbore i dali nam svoj glas! Dok čekamo informacije o daljnjem raspletu događaja, poručujemo vam da ne gubite hrabrost i volju te da ostanete budni i angažirani, ne dopuštajući nikome da politikanskim spinovima i zakulisnim igricama Fakultet otme od većine njegovih studenata!
Borba će, drage kolegice i kolege, očito još potrajati. Svjesni smo da smo svi već dobrano umorni od izvanrednog stanja, no to nam ne smije biti izgovor da posustanemo.

Vijeće Filozofskog razriješilo v.d dekana Željka Holjevca i predložilo Budaka za dekana

Ministarstvo se očitovalo na upit o provedbi upravnog nadzora

U žiži događanja oko Filozofskog, Ministarstvo znanosti i obrazovanja očitovalo se Fakultetskom vijeću Filozofskoga fakulteta u Zagrebu na upit o provedbi upravnoga nadzora nad odlukom Senata Sveučilišta u Zagrebu o poništenju izbora za Studentski zbor Filozofskoga fakulteta i studentskih predstavnika u Fakultetskom vijeću Filozofskoga fakulteta u Zagrebu te provođenju novih izbora.

– U svom očitovanju Ministarstvo je izvijestilo da je dana 14. listopada 2016. godine, vezano uz navedenu odluku, uputilo Senatu Sveučilišta u Zagrebu zahtjev za očitovanjem i dostavom relevantne dokumentacije. Navedenu dokumentaciju, na temelju koje će biti proveden nadzor, još uvijek nismo zaprimili.

Vezano uz rokove koji se navode u dopisu Fakultetskog vijeća, ističemo kako su poslovi upravnoga nadzora koje obavljaju tijela državne uprave propisani Zakonom o sustavu državne uprave i Zakonom o ustanovama. Navedeni zakoni ne propisuju rokove u kojima upravni nadzor treba biti obavljen, a isto nije propisano niti Zakonom o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju koji u članku 113. propisuje provođenje upravnoga nadzora ovog ministarstva nad zakonitošću rada i općih akata visokih učilišta i znanstvenih organizacija.

Navedeni postupak nije upravni postupak te u obavljanju nadzora tijela državne uprave ne primjenjuju Zakon o općem upravnom postupku, stoji u očitovanju Ministarstva.

Ocitovanje Ministarstva o provedbi upravnoga nadzora by srednja.hr on Scribd

Problemi na Filozofskom ne jenjavaju: Prekinuti izbori za Studentski zbor!
Share via
Copy link
Powered by Social Snap