Pretraga

Pročelnik Hrvatskih studija Grčević kao da živi u paralelnom svemiru: Optužuje medije za obmanu, a krši Zakon o studentskom zboru

A- A+

U gotovo svim medijima jučer je svanula vijest kako je Uprava Hrvatskih studija onemogućila tamošnjem studentskom Zboru da ih na uvodnom predavanju za brucoše predstavlja član kojeg su međusobno odabrali. Iz Uprave su taj potez obrazložili činjenicom da Zbor nije konstituiran, pa su Zboru dali priliku da ih predstavi sam prodekan za nastavu ili najstariji član, ujedno i asistent nove Uprave HS-a. Činjenica je isto tako da zakonska odgovornost što Zbor nije konstituiran još prije ljeta upravo leži u rukama Grčevića, ali danas je lakše prozivati medije nego biti legalist. Prozivanje medija zbog cenzure na HS-u pročelnik Mario Grčević nazvao je neopravdanim, kazavši kako je pritom Studijima i Sveučilištu nanesena šteta. Na njegovo su priopćenje reagirali i sami članovi novoizabranog Zbora kazavši kako nije iznio sve činjenice te kako sloboda govora ili autonomija studentskog zbora nije ograničena njegovom voljom.

Foto: srednja.hr

Nakon što je novoizabrani Studentski zbor Hrvatskih studija zamoljen da među članstvom odabere govornika na uvodnom predavanju za brucoše, članovi Zbora dogovorili su se da to bude student i novinar portala srednja.hr Duje Kovačević. Kada je to obznanjeno službi Odjela, ubrzo nakon toga bivaju obaviješteni kako Studentski zbor ipak neće imati priliku predstaviti se novim studentima, uz obrazloženje da Zbor nije konstituiran.

Dio članova Zbora prije uvodnog predavanja organizatore je još jednom pitao mogu li se studentima predstaviti, nakon čega su im dane dvije opcije: da ih predstave članovi Uprave ili njihov najstariji član izabran s liste poslijediplomaca, Vladimir Šumanović, inače asistent na HS-u zaposlen za vrijeme nove Uprave Hrvatskih studija. Studenti odbijaju da ih predstavlja osoba koju nisu odabrali za govornika u svoje ime te predlažu da ih u tom slučaju predstavi povjerenik za nastavu. No, na posljetku, govor o funkciji Zbora ipak održava asistent Šumanović. Po završetku njegova govora studentima se ipak obratio i Kovačević, kazavši kako su članovi Zbora prisutni, ali im je zabranjeno da govore.

Pročelnik Hrvatskih studija kao da živi u paralelnom svijetu: optužio medije za obmanu javnosti

Izdvojeni članak

Autonomija Borasa i Čovića prekrižila demokraciju: Uprava Hrvatskih studija zabranila studentima da govore

O ovom potezu Uprave jučer su pisali gotovo svi mediji, što je pročelnika Hrvatskih studija, Marija Grčevića razljutilo, jer je po njegovu mišljenju prozivanje Uprave zbog zabrane govora bilo potpuno neopravdano.

– Prozivke su neopravdane. Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu nisu onemogućili predstavljanje Studentskoga zbora svojim studentima prve godine. Novoizabrani sastav Studentskoga zbora Hrvatskih studija još nije konstituiran (jer je mandat dosadašnjemu sazivu trajao do 30. rujna 2017.) i zato nema svojega predsjednika. Stoga se, sukladno uzusima, njegov najstariji izabrani član u ime Studentskoga zbora obratio studentima prema unaprijed utvrđenom Programu, koji je imao sedam točaka, piše Grčević u svom priopćenju.

Uz poruku koju je poslao, priložio je i isječak videa s uvodnog predavanja, kojim je pokušao dokazati da je Zboru bilo omogućeno predstaviti se. Video ne sadrži događaje koji su uslijedili, a to je bio izlazak izabranog člana Duje Kovačevića na pozornicu.

– Osuđujem zloporabu medijskih sloboda kojima se obmanjuje javnost. Pozivam sve medije, koji su se priključili hajci na Hrvatske studije, da objave ispravak svojih netočnih objava. Zahvaljujem svim studentima koji su izrazili svoje zgražanje nad ponašanjem onih koji su širili dezinformacije i nanijeli štetu ugledu Hrvatskih studija, Sveučilišta u Zagrebu i institucije studentskoga zbora, stoji u Grčevićevu priopćenju javnosti.

Naravno, nije istaknuo članak 19. Zakona o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama prema kojem je upravo on sam (op.a Grčević) odgovoran što Zbor nije konstituiran.

– Konstituirajuću sjednicu studentskog zbora izabranog sukladno ovom Zakonu, na kojoj će se izabrati predsjednik studentskog zbora te formirati povjerenstvo za izradu prijedloga statuta studentskog zbora, saziva čelnik visokog učilišta u roku od petnaest dana od dana proglašenja pravovaljanih studentskih izbora, piše u Zakonu.

Studenti govore: ‘Sloboda govora ili autonomija studentskog zbora nije ograničena Vašom voljom’

Izdvojeni članak

12 profesora filozofije: ‘Prorektor Ante Čović je u višestrukom sukobu interesa s Hrvatskim studijima’

Pobjednička lista na studentskim izborima za Zbor Hrvatskih studija, Studenti govore, osvrnula se na takvo priopćenje pročelnika, kazavši kako je u svojoj reakciji izostavio neke ključne istine vezane uz jučerašnji događaj. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

– Kao novoizabrani članovi studentskog zbora Hrvatskih studija imamo potrebu reagirati na priopćenje pročelnika Hrvatskih studija, izv. prof. dr. sc. Maria Grčevića.

Pročelnik tvrdi kako su prozivke neopravdane jer novoizabrani Studentski zbor nije konstituiran i nema predsjednika, pa se ”sukladno uzusima, njegov najstariji izabrani član u ime Studentskoga zbora obratio studentima prema unaprijed utvrđenom Programu, koji je imao sedam točaka”. Želimo podsjetiti pročelnika da je konstituiranje Studentskog zbora njegova zakonska obaveza i to ”u roku od petnaest dana od dana proglašenja pravovaljanih studentskih izbora” (Zakon o SZ i drugim studentskim organizacijama, čl. 19, st. 6), stoga ne stoji pročelnikovo tumačenje da se Studentski zbor HS-a nije mogao konstituirati ”jer je mandat dosadašnjem sazivu trajao do 30. rujna 2017.” Napominjemo kako su službeni rezultati izbora objavljeni 14. lipnja 2017. godine. Također, ”uzuse” na stranu, zakon vrlo jasno definira autonomiju rada studentskih zborova kao i način odlučivanja u njima. Kolega Šumanović nije imao mandat Studentskog zbora za današnji istup u ime Studentskog zbora.

Sloboda govora ili autonomija studentskog zbora nije ograničena Vašom voljom, pročelniče. Nemate pravo odlučivati u ime Studentskog zbora tko može govoriti i zatim to opravdavati nekonstituiranjem istog tog zbora, a što je bila Vaša dužnost. Također, video koji nudite kao dokazni materijal nije potpun. Iz njega je izrezan dio govora profesora Ninčevića kao i istup člana Studentskog zbora, Duje Kovačevića, koji je izašao pred studente isprovociran izjavom da članovi Studentskog zbora nisu bili u mogućnosti doći, iako su bili tu, a i ranije su došli razgovarati o tome zašto im je zabranjeno govoriti. Zaboravili ste napomenuti i kako je 22. rujna od voditeljice službe za nastavu i studentska pitanja na novoizabrani Studentski zbor došla pozivnica za uvodno predavanje, kao i upute da se prilože prezentacije izlaganja, da bi zatim, 29. rujna, telefonski obavijestila članove studentskog zbora kako ipak neće moći govoriti. Također ste zaboravili napomenuti kako je kolega Šumanović i zaposlenik Hrvatskih studija, uz to što je član Studentskog zbora. Budući da se s kolegama iz Studentskog zbora nije konzultirao oko današnjeg istupa, pretpostavljamo da interesi koje zastupa više odgovaraju njegovoj prvoj ovdje spomenutoj ulozi.

Izdvojeni članak

Sveučilište Borasa i Čovića na korak do uspjeha: Za manje od 3 mjeseca Hrvatski studiji više neće postojati

Ugled Hrvatskih studija gradi se poštenim i transparentnim radom, poštivanjem zakona i uvažavanjem svih zaposlenika i studenata. Odbijamo optužbu da smo svojim istupima na bilo koji način narušili ugled Hrvatskih studija – zalažemo se za ideju na kojoj smo i pobijedili na studentskim izborima, za poštivanje zakona, transparentnost i slobodno djelovanje svih na Hrvatskim studijima, stoji u priopćenju kojeg potpisuju novoizabrani članovi Studentskog zbora Hrvatskih studija, Edita Jelić, Luka Kovač, Duje Kovačević, Emma Kovačević, Neva Lazić, Ivana Pušnik, Mateo Štrbić i Matej Vrljić.

Podsjetimo za kraj, jučer se je 12 nastavnika i vanjskih suradnika Odsjeka za filozofiju Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, uglavnom bivših, oglasilo se o stanju na Hrvatskim studijima. U svom priopćenju ponovno podsjećaju, na kako pišu, ‘niz protuzakonitih, protustatutarnih i krajnje nekorektnih postupaka uprave Sveučilišta u Zagrebu prema Hrvatskim studijima kao sastavnici Sveučilišta, a napose prema Odsjeku za filozofiju Hrvatskih studija.’

Dodatak tekstu 7.10. u 19:16h

Demanti pročelnika Hrvatskih studija Grčevića na tekst pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap