Pretraga

Prodajom ili posuđivanjem X-ice činite kazneno djelo, no sankcije su nepoznate

A- A+

Bivši ravnatelj SC-a Niko Vidović još je prije četiri godine pokušao stati na kraj zlouporabi studentskih X-ica. Vidović je smijenjen zbog nepravilnog upravljanja zagrebačkim Studentskim centrom, stoga nije iznenađujuće da mu nije pošlo za rukom riješiti spomenuti problem. I ove akademske godine brojni su studenti objavili po raznim forumima ili društvenim mrežama oglas u kojemu prodaju ili kupuju X-ice. Cijena se kreće oko 700 kuna, a činjenica da pritom krše zakon ne sputava ni jedne ni druge.

Iako se godinama pokušava spriječiti ilegalna kupoprodaja X-ica, to još nikome nije pošlo za rukom. Prije četiri godine bivši ravnatelj Studentskog centra u Zagrebu Niko Vidović zagrebao je po površini problema te angažirao djelatnike Bilić Erić securytija koji su provjeravali X-ice svakom studentu koji nogom kročio u neku od menzi. Međutim, spomenuti vid provjere brzo je ukinut pa su studenti bezbrižno nastavili objavljivati oglase u kojima prodaju ili kupuju kartice pomoću kojih se mogu povoljnije hraniti.

Izdvojeni članak

Gdje sve možete kupovati s popustom na X-ice

Posuđivanje ilegalno kao i prodavanje

Osim kupoprodaje, čak i posuđivanje X-ice prijateljima je kazneno djelo koje svakodnevno napravi veliki broj studenata i ljudi koji nemaju pravo na korištenje spomenute kartice.

Bivši ravnatelj u medijima je izjavio kako je X-ica je neprenosiva, jer je dokument kao i indeks ili osobna iskaznica. Kad je pokrenuo provjeru ne bi li stao na kraj ilegalnoj prodaji ili posuđivanju kartica, Vidović je istaknuo kako nisu odredili kazne. No, četiri godine kasnije te dolaskom sanacijskog upravitelja Peje Pavlovića na čelo SC-a, još uvijek ne možemo doznati koja je kazna za ovaj tip prijestupnika zbog tajnog upravljanja Centrom.

Izdvojeni članak

Student izbacio roditelje iz stana zbog korištenja njegove X-ice

Prosječna cijena X-ice oko 700 kuna

Kao što je prodaja studentskog smještaja javna tajna, ista stvar je i s prodajom X-ica. Svako malo osvane novi oglas, bilo na forumu, nekim portalima ili društvenim mrežama, kojemu nitko ne može stati u kraj, ili se pak nitko ni ne trudi. Potonje također ne možemo doznati, jer je sanacijski upravitelj, nakon što je zauzeo svoju fotelju, zapečatio vrata SC-a, iako bi po Statutu rad Centra trebao biti javan. MZOS je nadležan za provođenje sanacije, no tom linijom također ne uspijevamo doći do bilo kakvih informacija iz Pavlovićeva ureda.

Pregledavajući brojne oglase ustanovili smo kako se prosječna cijena ‘vanzagrebačkih’ X-ica kreće od 700 do 750 kuna, dok su kartice stanovnika Zagreba povoljnije, što je i logično jer se na istima nalazi manji mjesečni iznos.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap