Pretraga

Prodekanica za studente Zorko i studentski mediji FPZG-a osudili Borasovu prozivku novinarke i studentice

A- A+

Na prekjučerašnjoj sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu rektor Damir Boras obrušio se na novinarku portala srednja.hr Doru Kršul. Osim što je priliku iskoristio da se u negativnoj konotaciji osvrne na njen novinarski rad, nazvavši ga ‘izmišljanjem afera’, uputio je i dosta neprimjeren komentar na osobnoj razini referirajući se na njene godine. Nakon što je reagirao Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu ocijenivši rektorov komentar neprimjerenim, stigla je i reakcija prodekanice za studente s Fakulteta političkih znanosti Marte Zorko, na kojem je Dora studentica. Osim prodekanice, podršku su uputili i studentski mediji s FPZG-a.

Foto: Ivan Božić| srednja.hr

Na prekjučerašnjoj sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu dogodila se dosad nezabilježena situacija. Osim što se ozbiljno nije raspravljalo o gorućoj ‘aferi koeficijenti’ i novim uvjetima Rektorskog zbora za napredovanja u znanstveno-nastavna zvanja, rektor Damir Boras iskoristio je tu priliku da se obruši na našu novinarku Doru Kršul, dvostruku dobitnicu Rektorove nagrade, upravo u mandatu rektora Borasa.

Negativno je kritizirao njen novinarski rad, optuživši je za ‘izmišljanje afera’ i ‘nanošenje štete Sveučilištu iz neznanja ili zle namjere’. U svojem je obraćanju, dodatno, vrlo neprimjereno uputio i uvredu našoj novinarki na osobnoj razini. Referirajući se na njene godine, nazvao ju je ‘nedovršenom studenticom’. Da bi stvar bila gora, Dora je studentica upravo zagrebačkog Sveučilišta na Fakultetu političkih znanosti pa se ovaj neprimjereni ispad može shvatiti i kao napad rektora na vlastite studente.

Izdvojeni članak

Mrak Senata Sveučilišta u Zagrebu: O kaznenim prijavama na Filozofskom ni riječi, koeficijenti tek pod točkom ‘Razno’

Prodekanica za studente FPZG-a: ‘Žao mi je da se o bitnim temama poput obrazovanja ne raspravlja, već proziva na osobnoj razini neprimjerenoj mjestu i trenutku’

To nismo primijetili samo mi pa su od jučer počele pristizati reakcije s raznih strana, a situaciju je komentirala i prodekanica za nastavu i studente FPZG-a doc.dr.sc. Marta Zorko. Istaknula je kako je Kršul, bez obzira što je istupala kao novinarka portala srednja.hr, još uvijek studentica FPZG-a, fakulteta koji je uvijek brinuo za studente. Kaže i kako joj je osobno žao što se rasprava o obrazovanju svodi na neprimjerene prozivke na osobnoj razini.

– Iako je kolegica Kršul istupala kao novinarka portala Srednja.hr, ona je studentica fakulteta koji je uvijek brinuo za svoje studente. Osobno mi je žao da se o ovako bitnim temama kao što je obrazovanje ne raspravlja sadržajno i s fokusom na meritum problema već proziva na osobnoj razini neprimjerenoj mjestu i trenutku, rekla nam je prodekanica za nastavu i studente FPZG-a Marta Zorko.

Isto tako Zorko je istaknula da je studij kolegice Kršul od početka do danas potpuno legitiman pri čemu su poštivana sva pravila studiranja Sveučilišta i Fakulteta.

– Istraživačko novinarstvo je kruna novinarskog rada i način za postizanje najviših  društvenih standarda u određenoj zajednici. Stoga je uključivanje  javnosti u procese donošenja odluka na svim razinama neophodno za razvoj demokratskog društva, zaključila je prodekanica Zorko.

Uz prodekanicu za nastavu i studente, na neprimjerene komentare rektora Borasa ravnodušni nisu ostali ni studentski mediji FPZG-a Televizija student, Radio student i novine Global.

Izdvojeni članak

Rektore, znam da Vas nije sram, no mene jest i to zbog Vas

Televizija Student: ‘Dora, uz tebe smo!’

Televizija Student je prije nekoliko sati objavila podršku našoj novinarki i svojoj nekadašnjoj suradnici Dori Kršul putem Facebook stranice. Citirajući dijelove komentara naše novinarke, koji možete pročitati ovdje, dali su joj podršku nazvavši je mladom nadom novinarstva.

– Nakon napada rektora Sveučilišta, mlada nada novinarstva, inače i nekadašnja suradnica Televizije Student, oglasila se na rektorove prozivke. Dora uz tebe smo, napisali su u svojem Facebook postu koji možete pogledati ispod.

https://www.facebook.com/TelevizijaStudent/posts/1437891812963907

Stigla podrška i s Radija Student: ‘Novinarstvo svima, a ne samo njima, podobnima’

Nakon TV Studenta, reagirao je i najdugovječniji medij FPZG-a, a radi se o Radio Studentu. Na svojoj su stranici objavili komentar ističući kako uvijek dočekaju osobno fizičke i verbalne napade na novinare, no kada rektor napadne novinarsku i nagrađivanu studentice, tada osjećaju ljutnju i tugu.

– Ovom prilikom želimo dragoj kolegici Dori Kršul iskazati potporu i ujedno zahvaliti rektoru Borasu da, unatoč demotivaciji da se u ovoj državi uopće trudi završavati fakultet, a i raditi, najednom osjećamo posebno motiviranima da nastavimo istraživački, etički, aktivistički i objektivno kreirati sadržaj, što svjedočimo da kolegica Kršul i sama svakodnevno radi. Novinarstvo svima, a ne samo njima, podobnima, napisali su iz Radija student na svojoj Facebook stranici, a cijeli post možete pogledati ispod.

https://www.facebook.com/RadioStudentZG/posts/1945855698761782

Novine Global također pružile podršku svojoj bivšoj urednici i novinarki

I treći medij s FPZG-a, studentske novine Global na društvenim su mrežama izrazile podršku svojoj bivšoj novinarki i urednici Dori Kršul napominjući kako podržavaju etično i pošteno novinarstvo. Napomenimo kako je Kršul jednu od dvije Rektorove nagrade, i to Posebnu Rektorovu nagradu, dobila za rad u Globalu.

– Podržavamo kolegicu i bivšu Globalovu novinarku Doru Kršul te etično istraživačko novinarstvo i pošten novinarski rad, napisali su Globalovci na svojoj Facebook stranici.

https://www.facebook.com/GlobalNovine/posts/1090483827718078

Share via
Copy link
Powered by Social Snap