Pretraga

Profesor zagrebačkog faksa izračunao kolike su šanse da Hrvatska pobijedi Brazil na idućoj utakmici Svjetskog

A- A+

Hrvatska nogometna reprezentacija ušla je u četvrtfinale Svjetskog nogometnog prvenstva. Iduću utakmicu igrat će u petak protiv Brazila, a rezultat te utakmice odlučit će idu li Vatreni u iduću fazu natjecanje, polufinale, ili se vraćaju kući. Tomislav Globan, profesor ekonomije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu svojim je modelom izračunao da su šanse Hrvatske protiv Brazila 30 posto.

Tomislav Globan | Foto: Niko Gogo

Znanost i statistika poprimaju sve veću ulogu u profesionalnom sportu, a korištenje prediktivnih modela u sportu sve je češće. Time se bavi i Tomislav Globan, profesor ekonomije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, koji na tom fakultetu drži i zanimljiv izborni kolegij Sports Economics.

Globan: ‘Prema mojim modelima imamo oko 30 posto šanse protiv Brazila’

Profesor Globan gostovao je u N1 Studiju te je komentirao posljednju utakmicu Hrvatske na Svjetskom nogometnom prvenstvu, u kojoj su Vatreni odnijeli pobjedu, ali na penale. Kako je kazao, prema analitičkim modelima Hrvatska je imala oko 60 posto šanse.

– Znali smo da to neće biti lako, tko prati nogomet, jer je ovo već sedmi put u zadnjih osam nokaut utakmica od 1998. da smo imali produžetke, a treći ili četvrti put jedanaesterci. Drama nam je očito zapisana, rekao je Globan za N1.

Zanimljivim ocjenjuje činjenicu da je Hrvatska odigrala osam nokaut utakmica, a niti u jednom slučaju protivnik nije bila vaneuropska reprezentacija. Pobjedom nad reprezentacijom Japana Hrvatska se plasirala u daljnju fazu SP-a. Iduću, polufinalnu utakmicu

– Nisam stručan za ocjenu igre. Očekivao sam malo više, ali jasno mi je da tu nema lakih protivnika za dalje, vidjeli smo kako je Brazil odigrao. Kladionice nam daju izrazito male šanse, koeficijent za prolaz Hrvatske je 5, a za prolaz Brazila 1,17 što je jako nisko. Kladionice računaju da je Brazil 85-postotni favorit. Ne bih možda išao tako daleko, ali ozbiljni su favoriti sigurno. Prema mojim modelima imamo oko 30 posto šanse protiv Brazila, rekao je Globan za N1 televiziju.

Izdvojeni članak

Zagrijavanje za tekmu: Samo će najveći nogometni znalci prikupiti 10/10 na ovom kvizu

Rezultat je nemoguće predvidjeti, može se govoriti samo o vjerojatnosti

te dodao da je Brazil ‘prema svim modelima unisono proglašen favoritom ovog SP-a’. Ipak, profesor naglašava kako je rezultate u nogometu nemoguće predvidjeti i da se može govoriti samo o vjerojatnostima. To je bio i zaključak profesora Globana na konferenciji portala srednja.hr Obrazovanje na prekretnici. Profesor Globan na konferenciji je održao predavanje pod nazivom ‘Može li znanost predvidjeti rezultat Hrvatske u Katru?’.

Objasnio je da se modelski pristup bazira na velikoj količini podataka, pri čemu se analizira se nekoliko tisuća utakmica, izdvajaju se karakteristike svih momčadi koje su odigrale pojedinu utakmicu i zatim se nastoji izvući ono što determinira rezultat. No, tu do izražaja dolazi nepredvidljiva priroda nogometa – nasumični događaju na kraju mogu imati veliku ulogu. Čitavo predavanje možete pogledati u nastavku.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap