Pretraga

Profesor zagrebačkog faksa ušao u nadzorni odbor za tramvaje: Pred njim je važna zadaća

A- A+

Marko Slavulj, nastavnik Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu, jedan je od novih članova nadzornog odbora ZET-a. Kako je najavio gradonačelnik Tomašević, pred njim i kolegama važna je zadaća.

marko slavulj

Marko Slavulj, nastavnik Fakulteta prometnih znanosti koji je ušao u nazorni odbor ZET-a
Foto: Youtube screenshot;
Horizon2020YourViews | pozadina i obrada: srednja.hr

Nastavnik Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu Marko Slavulj imenovan je u novi nadzorni odbor Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET). Objavio je to faks na svojim društvenim mrežama.

Prometni stručnjak

Uz Slavulja koji je u odbor ušao kao stručnjak za promet, među novim članovima tu su i Marko Borski, stručnjak za radno i trgovačko pravo kao i stručnjakinja za poreze i financije Sanja Stojić. Slavulj je nastavnik Prometnog fakulteta, gdje je zaposlen kao docent i voditelj Katedre za tehnologiju gradskog prometa. Kako faksi ističe u svojoj objavi, prometni je stručnjak koji je vodio brojne projekte na temu prijevoza putnika. Zalaže se za prometna rješenja integriranog prijevoza, odnosno jednokratnog plaćanja usluge za više vrsta prijevoza.

Prema podacima iz repozitorija Fakulteta prometnih znanosti, Slavulj je bio mentor na čak 45 završnih i diplomskih radova, uglavnom u području gradskog prijevoza. Kako stoji na njegovom Google Scholar profilu, Slavuljevi znanstveni radovi citirani su ukupno 88 puta, a h-index mu iznosi 5, što znači da ima barem pet publikacija s po minimalno pet citata. Znanstveni interesi su mu (održiva) urbana mobilnost, javni prijevoz i management potražnje prijevoza.

Što radi nadzorni odbor?

Prilikom razrješenja nadzornog odbora u starom, i imenovanju novog sastava zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević osvrnuo se poslovanje ZET-a. Istaknuo je da su rashodi te firme trenutno na milijardu i sto milijuna kuna, a subvencije čine preko 700 milijuna. Komentirao je i činjenicu da se smanjuje broj ljudi koji putuju javnim prijevozom, a povećava broj vozila na cestama. Taj je trend ocijenio negativnim te naglasio da od nove uprave očekuje da taj trend preokrene.

Glavna zadaća nadzornog odbora ZET-a je da nadzire upravu firme i njeno poslovanje. Sukladno tome, ovlasti odbora odnose se na pregled i nadzor putem komisije ili neovisnih stručnjaka, glede financijskih izvješća, računa, riznice, vrijednosnih papira i drugih isprava. Odbor također daje suglasnost na neke odluke koje donosi uprava, a utvrđuje i ukupne iznose primanja članova uprave, sukladno važećim propisima. Mandat članovima traje četiri godine, nakon čega ponovno mogu biti izabrani i nema ograničenja broja mandata.

Profesor zagrebačkog faksa ušao u nadzorni odbor za tramvaje: Pred njim je važna zadaća
Share via
Copy link
Powered by Social Snap