Pretraga

Profesori Hrvatskih studija: ‘Ni povlačenje tužbe ni isprika ne mogu sanirati štetu i sramotu nanesenu cijeloj akademskoj zajednici’

A- A+

Jučer smo objavili tekst s reakcijama čelnika sastavnica Sveučilišta u Zagrebu na tužbu rektora Borasa protiv studenta Hrvatskih studija Luke Kovača, koja je u međuvremenu povučena. Tužbu nam je za tekst komentirao i sam pročelnik Hrvatskih studija Mario Grčević, no ono što nam je rekao nije naišlo na odobravanje njegovih kolega nastavnika s HS-a. U zajedničkom očitovanju, koje potpisuje 12 nastavnika, izrazili su duboko neslaganje s Grčevićem, a reagirali su i drugi nezadovoljni profesori HS-a.

Transparent blokade na Hrvatskim studijima

Naš jučerašnji tekst s malobrojnim reakcijama dekana i dekanica zagrebačkih fakulteta na tužbu Sveučilišta protiv studenta, izazvao je reakcije dijela profesora s Hrvatskih studija. Naime, u očitovanju koje potpisuje ukupno 12 profesora HS-a, izrazili su svoje duboko neslaganje s izjavom pročelnika HS-a Marija Grčevića, koju je dao za naš portal.

12 profesora HS-a: Grčević umjesto dijaloga potiče praksu podizanja sudskih tužbi

Izdvojeni članak

Iako je priča dobila svoj epilog, svi trebaju čuti razmišljanja dekana o tužbi protiv studenta: Nema ih puno

– Izražavamo svoje duboko neslaganje s izjavom Privremenoga pročelnika, izv. prof. dr. sc. Marija Grčevića, koja umjesto argumentiranoga dijaloga potiče praksu podizanja sudskih tužbi protiv vlastitih kolega – studenata i nastavnika koji o nekom pitanju imaju različito mišljenje od Uprave, bez obzira o čemu se radilo. Osim toga, tvrdnja Privremenoga pročelnika da je kolega Luka Kovač svojom izjavom “izašao iz zakonskih okvira” prejudicira sudsku odluku, a tu odluku srećom nećemo nikada ni saznati jer je Rektor, suprotno izjavi na koju se poziva Privremeni pročelnik, jučer najavio bezuvjetno povlačenje tužbe. No, bez obzira na taj obrat, mi, niže potpisani nastavnici Hrvatskih studija, želimo ovim povodom jasno i javno izraziti svoje protivljenje spomenutoj praksi kako se naša šutnja ne bi protumačila kao suglasnost s metodama za koje se zalaže i koje primjenjuje imenovano vodstvo naše ustanove, stoji u očitovanju profesora HS-a koje potpisuju Klara Bilić MeštrićSpomenka BogdanićTomislav BracanovićMarija Brajdić VukovićAna ButkovićSanja DarmopilTomislav JanovićMartina KneževićPetra KošutarRenato MatićDario PavićMarina Štambuk. Njihovo očitovanje prenijela je inicijativa Studenti govore na svom Facebooku.

Reagirali i Jelena Jurišić, Marijan Ninčević, Ivan Burić i Marinko Šišak

Osim zajedničke izjave 12 profesora HS-a, Studenti govore prenijeli su i četiri dodatna očitovanja profesora Marijana Ninčevića, Marinka Šiška, Jelene Jurišić i Ivana Burića koji su se također kritički osvrnuli na izjavu, odnosno stav pročelnika Grčevića.

Podsjetimo na cjelovitu Grčevićevu izjavu vezanu uz tužbu koju je rektor Damir Boras, u ime Sveučilišta, podigao protiv studenta Hrvatskih studija Luke Kovača.

Izdvojeni članak

Boras nakon 36 sati pod pritiskom javnosti povlači tužbu protiv studenta Hrvatskih studija

– Načelno bih rekao da to što je netko student ili možda susjed, prijatelj, ne znači da je oslobođen od zakona, normi i pravnih okvira. Kada bi se, primjerice,  pokazalo da je provalu u studentske prostorije izvršio student, ne bi bilo ispravno reći “na njegov se čin ne treba obazirati jer je student”. To bi bila kriva poruka. Kada se izjava kolege Kovača o upravi Hrvatskih studija kao naznačenom kriminalcu koji je provalio u studentske prostorije, sagleda u kontekstu njegovih drugih izjava, jasno je da je riječ o insinuaciji, a ne o glasnom razmišljanju ili slobodi govora. Mene je kao pročelnika i predstavnika uprave Hrvatskih studija kolega Kovač time uvrijedio, i to bez ikakva povoda. Uvrijedio je i Rektora. Rektor je na jučerašnjoj sjednici Senata ispravno rekao da će povući tužbu protiv kolege Kovača ako se on ispriča i opozove svoju izjavu. Danas je Rektor objavio da je povukao tužbu, polazim od toga da je dobio traženu ispriku, kazao je Grčević za naš portal.

Copy link
Powered by Social Snap