Pretraga

Prorektor Čović, otkako je shvatio da će u mirovinu, ne staje: Njemu blizak sindikat traži smjenu Fuchsa

A- A+

Hrvatski sveučilišni sindikat, koji glasi za opskurnu organizaciju blisku moćnom prorektoru Anti Čoviću, napada resornog ministra Radovana Fuchsa. Optužuju ga, među ostalim, za zataškavanje sumnji na kazneno djelo zloupotrebe položaja i ovlasti te inauguriranje političkog progona prorektora Čovića.

Ante Čović

Prorektor Ante Čović
Foto: HRT Screenshot

Nakon što je postalo jasno da će moćni zagrebački prorektor Ante Čović, koji na ljeto slavi 72. rođendan, ove godine vjerojatno morati u mirovinu, krenuli sa napadi sa svih strana. Prvo smo svjedočili obračunu s Pavom Barišićem, privremenim čelnikom Hrvatksih studija s kojim je moćni prorektor efikasno surađivao posljednjih tridesetak godina. Najnoviji, pak, atak, ide prema vladajućima.

Izdvojeni članak

Kako je ‘pukla ljubav’ između Barišića i Čovića? Notorni tandem sustavom je drmao trideset godina

‘Zloupotreba položaja i ovlasti’

“Poštovani gospodine predsjedniče vlade, dostavljamo Vam ovo pismo s molbom da ministru Fuchsu oonudite častan izlaz u obliku neopozive ostavke. U protivnom, znate što Vam je činiti. Trebate samo pozvati tajnicu”. Završetak je to otvorenog pisma Hrvatskog sveučilišnog sindikata premijeru Andreju Plenkoviću. Radi se o sindikatu koji u akademskim krugovima glasi za opskurnu organizaciju blisku prorektoru Čoviću. U pismu naslovljenom na premijera, naime, traže ostavku resornog ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa, odnosno njegovo smjenjivanje s te dužnosti.

Za to navode tri razloga. U prvom redu ističu “zataškavanje sumnji na kazneno djelo zloupotrebe položaja i ovlasti na Hrvatskom veterinarskom institutu”. S tim je institutom, navodi Sindikat u dopisu, ministar Fuchs dugo surađivao te “sudjelovao u realizaciji čitavog niza nepravilnost i nezakonitih postupaka”. Optužuju ga da je loviše u vlasništvu Instituta koristio u privatne svrhe, isto kao službeni automobil marke Land Rover te službeni mobitel. Osim toga, Fuchsa optužuju i da je amenovao oročenju od 135 milijuna kuna, od kojih se najmanje sto milijuna izvučeno iz državnog proračuna “prenapuhanim ugovorima s Ministarstvom poljoprivrede”.

Optužen za progon prorektora Čovića

Osim toga, Sindikat resornog ministra tereti i za “inauguriranje političkog progona” prorektora Čovića. To potkrjepljuju navodnim prijetnjama ministra “da će si on Čovića priuštiti kad-tad”, što je zabilježeno i u izvidnom postupku koji je moćni prorektor još u veljači 2012. preko zagrebačke policije dostavio državnom odvjetništvu.

Savršena prilika za ostvarivanje te prijetnje, navode, ministru je pružena kad se njegov “osvetnički naum” uskladio s “karijerističkim planom” Pave Barišića. U tom kontekstu napadaju ga da je zloupotrijebio svoje ministarske ovlasti tako što je u procesu osporavanja Čovićevog radnopravnog statusa “upregnuo Državni inspektorat”, iako se ta institucija oglasila nenadležnom za takav tip zadataka. Budući da je takav postupak pokrenut samo prema moćnom prorektoru, Sindikat tvrdi da se ne radi samo oo osbnoj nesnošljivosti s Fuchsove strane, već i o “diskriminacijskog zlouporabi dužnosti koju obnaša”. Na koncu, ministra terete i za uplitanje u proceduru izbora dekana na Hrvatskim studijima. Tu spominju fabriciranje mišljenja koja su dovela do obustave izbora dekana. Cijelo otvoreno pismo možete pročitati na dnu teksta.

Boras još uvijek šuti

Valja istaknuti da je ovo samo još jedan sukob u nizu koji dolazi od krugova bliskih Čoviću, i to nakon što je postalo jasno da će listopad ove godine moćni prorektor vjerojatno dočekati kao umirovljenik. Prošlog je tjedna, podsjetimo, upravo zbog pitanja umirovljenja došlo do oštrog sukoba Čovića i Barišića. Raskol je to notornog akademskog tandema koji je sustavom znanosti drmao gotovo trideset godina, a koji je skončao tako što je prorektor Čović od zagrebačkog rektora Damira Borasa tražio hitnu suspenziju Barišića.

Izdvojeni članak
boras čović barišić

Rektor Boras našao se između dvije vatre: Mora se riješiti jednog od dvojice bliskih suradnika

Iako je sukob bio poprilično javan, rektor Boras još uvijek šuti. On se, zapravo, našao između dvije vatre. S jedne strane ima svog dugogodišnjeg bliskog suradnika prorektora Čovića, koji glasi za najmoćniju osobu zagrebačkog sveučilišta i šire akademske zajednice; s druge, pak, ima Pavu Barišića, bivšeg ministra znanosti i obrazovanja kojeg je branio kada ga je javnost pritisla zbog navodnog plagiranja i kojeg je u konačnici doveo na čelo Hrvatskih studija. Drugim riječima, Boras je na potezu, a pred sobom ima dva realna izbora.

Jedan je da pristupi umirovljenju svog bliskog suradnika prorektora Čovića koji je, unatoč tome što na ljeto slavi 72. rođendan, još uvijek ustoličen na svojoj prorektorskoj i profesorskoj poziciji. Taj bi potez bio na tragu pravnog mišljenja Ministarstva znanosti i obrazovanja koje kaže da je Čović već s navršenih 70. godina života trebao otići u mirovinu.

Drugi je da suspendira Barišića s funkcije dekana Hrvatskih studija. Barišić, valja napomenuti, ima povijest kontroverznih odlazaka s važnih funkcija u resoru znanosti i obrazovanja. Sredinom devedesetih je zbog sumnjivog poslovanja, zajedno s Čovićem, smijenjen iz vodstva Hrvatskih studija.  Njegovu su smjenu početkom 2000-ih od resornog ministra tražili i s Instituta za filozofiju gdje je neko vrijeme bio ravnatelj. Zatim je ‘letio’ i s mjesta pomoćnika ministra znanosti i obrazovanja Dragana Primorca nakon što je, kako su mediji tada pisali, nanizao seriju skandala. Posljednja pozicija s koje je neslavno otišao je upravo ona ministarska. Nakon golemog pritiska javnosti i raspada koalicije HDZ-MOST, Barišića je na čelu resora znanosti i obrazovanja zamijenila njegova oštra kritičarka Blaženka Divjak.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [410.78 KB]

Ante Čović
Share via
Copy link
Powered by Social Snap