Pretraga

Proveli smo anketu o ukidanju prijemnog na Filozofskom: Pogledajte što misle naši čitatelji

A- A+

Nakon što smo krajem lipnja od studentskih predstavnika na Filozofskom fakultetu u Zagrebu neslužbeno dobili informaciju da će Fakultet od iduće godine vjerojatno ukinuti prijemni ispit, proveli smo anketu među našim čitateljima. Možemo ustanoviti da su čitatelji krajnje podijeljeni iako je tanka većina pristupnika anketi, njih 40%, mišljenja da prijemni treba ukinuti.

Filozofski fakultet u Zagrebu
Foto: Ivan Božić, srednja.hr

Prijemni ispit na Filozofskom fakultetu već je godinama isti. Sastoji se od nekoliko dijelova u kojima se ispituje apstraktno mišljenje te rješavanje problemskih zadataka. Neovisno o tome aplicirate li za studij talijanskog jezika ili filozofije, taj prijemni morate proći. To, sada već tradicionalno, studente zbunjuje pa im je Filozofski, izgleda, odlučio izaći ususret. Kako smo neslužbeno doznali, od sljedeće godine prijemnog ispita na Fakultetu više neće biti.

Naši čitatelji podijeljeni oko ukidanja prijemnog na Filozofskom

Izdvojeni članak
filozofski fakultet

Filozofski fakultet u Zagrebu od iduće godine najvjerojatnije ukida prijemni ispit

Nakon što smo objavili tu vijest proveli smo anketu među našim čitateljima u kojoj smo ih upitali što misle o potezu Filozofskog. Konkretno, pitanje je glasilo ‘Smatrate li da Filozofski fakultet treba ukinuti prijemni ispit?’.

Tanka većina pristupnika anketi, njih 40.20% smatra da Filozofski treba ukinuti prijemni, a tek 21.96% je mišljenja da to ne treba učiniti. Treći mogući odgovor, kako ispit ne treba potpuno ukinuti, već ga promijeniti, izabralo je 37.84% pristupnika.

U ovoj je anketi ukupno sudjelovalo 888 naših čitatelja, a podijeljenost oko odgovora postaje još zanimljviija ako promotrimo rezultate slične ankete koju smo proveli tjedan dana ranije.

60% čitatelja smatra da prijemni na Filozofskom ne treba biti isti za sve pristupnike

Tu smo anketu proveli nakon ispovijesti studentice koja je pristupila ovogodišnjem prijemnom na Filozofskom. Podsjetimo, ona je tada propitkivala poveznicu između studija talijanskog jezika koji planira upisati te ispitnog gradiva na prijemnom.

Izdvojeni članak

Prijemni na Filozofskom zbunio maturanticu: ‘Zašto moram zadovoljiti logičko-matematičke zadatke da bih studirala jezike?’

– Jasno mi je da zbog velike zainteresiranosti mora postojati neki oblik testiranja, ali isto tako mi nije jasno zašto su logičko-matematički zadaci upravo oni koje moram zadovoljiti da bih studirala jezike, rekla nam je tada Tea.

Na kraju tog teksta postavili smo anketu s pitanjem ‘Smatrate li da prijemni na Filozofskom treba ostati isti za sve pristupnike?’. U njoj je sudjelovalo čak 2.365 naših čitatelja.

Njih 59.41% tada je izrazilo mišljenje da prijemni ne treba biti isti za sve pristupnike, dok se s postojanjem uniformiranog ispita složilo 40.59% pristupnika.

Proveli smo anketu o ukidanju prijemnog na Filozofskom: Pogledajte što misle naši čitatelji
Share via
Copy link
Powered by Social Snap