Pretraga

Provjerili smo kako će izgledati ispiti u zimskom roku na najvećim fakultetima u državi

A- A+

Uskoro kreće zimski ispitni rok, a gotovo nijedan fakultet u državi ne radi po uobičajenom modelu. Stoga smo kontaktirali one najveće i pitali ih da nam pojasne kako će kod njih izgledati ispiti.

Foto: Pixabay

Unatoč dosta manjim brojka, pandemija koronavirusa ne posustaje, a protuepidemijske su mjere još uvijek na snazi. Tako je većina školaraca na online nastavi, a studenti se na kontaktna predavanja neće vratiti barem do ožujka. U međuvremenu ih čekaju ispitni rokovi, a mi smo provjerili kako će se oni održati na najvećim faksevima u državi.

FER ide hibridno

Najveći u državi, Ekonomski fakultet u Zagrebu će zbog pandemije koronavirusa, ali i razornih potresa koji su pogodili središnju Hrvatsku sve ispite u zimskom roku održati online. Svi su planovi razrađeni, a Ekonomski je svim studentima i nastavnicima nabavio profesionalne Google Meet licence. Svim će studentima s obzirom na tešku situaciju nastojati maksimalno izići u susret.

Na drugim većim sastavnicama zagrebačkog sveučilišta ispiti će se u zimskom roku održavati hibridno. Tako će biti, primjerice, na Fakultetu elektrotehnike i računarstva. S ispitima koji se tako kvalitetno mogu održati ići će online, a oni koje je nešto teže pripremiti u virtualnom okruženju održat će se u prostorijama Fakulteta. O načinu održavanja ispita za svaki pojedini kolegij odlučivat će njihovi nositelji.

– Naši nastavnici imaju na raspolaganju upute kako najbolje pripremiti i održati online ispitivanje, a za one predmete gdje se nastavnici odluče na održavanje ispita u prostorijama Fakulteta, vodit ćemo računa o smjernicama i preporukama Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo i Sveučilišta u Zagrebu, stoji u odgovoru FER-a.

Neki su već održali ispite

Splitski Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje sve će ispite u zimskom ispitnom roku održati uživo u prostorijama faksa. Na Medicinskom fakultetu u Splitu održava se turnusna nastava. To znači da unutar semestra nakon odslušanih tjedan, dva tri ili više predavanja iz nekog kolegija studenti polažu ispit.

Kako nam kažu sa splitske Medicine, do ovog su se trenutka svi ispiti na svim studijskim programima održali uspješno, a odvijali su se hibridno. S istim će načinom rada, ističu, nastaviti i dalje, do poboljšanja okolnosti što uzrokovanih pandemijom što razornim potresima koji su pogodili središnji dio države.

Na riječkom sveučilištu također su podijeljeni. Filozofski fakultet u Rijeci sve će ispite održavati online. Za studente s potresom pogođenih područja bit će fleksibilniji. Posebno će urediti ispitne rokove, a izaći će im ususret i što se tiče predaje zadaća i seminara. Tehnički fakultet u Rijeci ispite planira izvoditi u prostorijama faksa, a već su detaljno pripremili raspoloživa mjesta s adekvatnom udaljenošću prema protuepidemijskim preporukama.

Medicinski fakultet u Rijeci ispite  će održavati hibridno. Pismeni se dio ispita održava na platformi Merlin, a usmeni u prostorijama faksa, odnosno klinikama. S Fakulteta ističu kako već imaju iskustva održavanja ispita na daljinu iz prošle akademske godine. S Pravnog fakulteta u Rijeci su nam rekli da će detaljne upute objaviti nakon konzultacija s predmetnim nastavnicima, no da će se svakako prilagoditi epidemiološkim preporukama.

U Osijeku podijeljeni

Sve što neće biti moguće održati online, bilo kod nastave, ali i provjera znanja, organizirat će u prostorijama faksa uz strogo pridržavanje epidemioloških preporuka. Stav je to Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija na Sveučilištu u Osijeku.

Filozofski fakultet u Osijeku svoje će ispite u zimskom roku, pak, održavati hibridno, a način održavanja ovisit će o prirodi predmeta. Svaki nastavnik, kako nam kažu s Fakulteta, preuzima odgovornost za organizaciju provedbe ispita, a studenti će biti obaviješteni od strane svojih odsjeka i katedri.