Pretraga

Provjerili smo kako dostaviti ugovor Studentskom centru u doba korone

A- A+

Od četvrtka u Hrvatskoj ne rade frizeri, muzeji, knjižnice, teretane, prodajni centri… Mjere zaštite od koronavirusa možda će se još i postrožavati pa smo pitali studentske centre kako studenti mogu dostaviti ugovore. Svi dopuštaju da im se ugovori šalju online, ali u zagrebačkom SC-u napominju da ih je u tom slučaju potrebno poslati i ‘zemaljskom’ poštom.

Foto: Ivan Božić; srednja.hr

Sisak

– U prvom planu je zadovoljstvo naših studenta, čije prijedloge i želje s uvažavanjem prihvaćamo te osluškujemo njihove potrebe, kažu iz Studentskog centra Sisak.

Oni svojim korisnicima već dulje vrijeme omogućuju da ugovore šalju elektroničkom poštom, a kako koriste i sustav e-računa, e-račun odmah šalju poslodavcu zbog čega njihovi članovi najčešće prvi dobivaju plaću na svoj račun.

– Nastojimo predstavljati pouzdanog partnera poslovnim subjektima te, uz stručne djelatnike, imamo na raspolaganju i najsuvremeniju tehnologiju (izdavanje e-ugovora, e-račun), kažu iz SC-a Sisak.

Studenti imaju online mogućnost kreiranja Ugovora o obavljanju studentskog posla na web stranici www.scsisak.hr prijavom u sustav s vlastitim AAI identitetom. Također, njihovim članovima omogućen je pregled svih izdanih ugovora, njihov status, isplata te pregled ukupne zarade, kao i ponuda aktualnih poslova, što nije uvijek slučaj.

Odmah po završetku posla, kažu, poslodavac dostavlja putem maila ispunjen i ovjeren Ugovor na obračun i fakturiranje na temelju čega se kreira elektronički račun.

– Studentski centar u Sisku osigurava članovima student servisa sigurnu i najbržu isplatu. Dodatne napore ulažemo u implementaciju potpisivanja Ugovora elektroničkim potpisom te se nadamo skorom puštanju usluge u rad, zaključuje ravnatelj Božan Šutalo.

Sisački studenti, dakle, u vrijeme strogih preventivnih mjera ne bi trebali imati problema s podizanjem ugovora, no što je s ostalima. Provjerili smo sa studentskim centrima.

Varaždin

Iz Studentskog centra Varaždin napominju kako ne postoji potreba za osobnim dolaskom u Student servis. Ugovor se može podići online, a potpisani original vratiti poštom ili drugom dostavom.

Izdvojeni članak

Kraj diskriminaciji: I strani studenti moći će raditi preko student servisa

– Prema Zakonu o obavljanju studentskih poslova elektronički ugovor je onaj ugovor koji je elektronički potpisan od sve tri strane: posrednika, naručitelja i izvoditelja. Za sada nismo imali ni jedan takav ugovor, kažu iz SC-a Varaždin.

Budući da još nemaju mogućnost potpisivanje ugovora digitalnim potpisom (dakle, posebnim certifikatom iz kojeg je provjerljivo je li ga zaista potpisao onaj za kojeg se tvrdi da to jest), prihvaćaju i skenirane ručno potpisane ugovore.

– Radi se o izvanrednoj situaciji i tako ćemo se i ponašati. Studenti neće biti zakinuti za svoja prava. Isplate idu svakodnevno. Pozivamo studente da u ovoj situaciji koriste mogućnost online podizanja ugovora tj. nema potrebe da dolaze u Student servis osobno jer na taj način mogu ugroziti svoje zdravlje i zdravlje naših zaposlenika, kaže ravnatelj Nenad Milijaš.

Za one koji ipak dođu, na ulazu ih čeka dezinfikator, a u prostorije može ući maksimalno 1 student dok ostali trebaju pričekati vani. Isto vrijedi i za poslodavce.

Karlovac

Iz karlovačkog SC-a napominju da nemaju mogućnost digitalnog potpisa, ali uvažavaju ispunjene i ovjerene ugovore koje im poslodavci skeniraju i pošalju na službeni mail info@scka.hr.

– Isto vrijedi i za mailove koje dobijemo od studenta. U narednom periodu probat ćemo osobne kontakte sa strankama smanjiti na apsolutni minimum te probati čim veći obim poslovanja prebaciti na digitalno poslovanje, kažu.

Napominju kako pozorno prate razvoj situacije te ćemo sukladno daljnjim uputama Stožera civilne zaštite RH i reagirati.

– Prema iskustvu s terena, studenti su u velikoj mjeri ozbiljno shvatili naše objave i upute te se sukladno njima i ponašaju,istaknuo je za kraj Emir Građanin, ravnatelj SC-a.

Dubrovnik

Izdvojeni članak

Igrajući Fortnite zaradio skoro 20 milijuna kuna, a od nagrade samo želi kupiti – novi stol

Iz SC Dubrovnik napominju kako je njihovim članovima još od početka 2019.  omogućeno online preuzimanje ugovora o obavljanju studentskog posla kao i vraćanje ispunjenog, potpisanog i ovjerenog ugovora u Studentski centar na obračun i fakturiranje putem faksa ili skeniranog putem elektronske pošte.

Ističu i da, radi potpisivanja ugovora, poslodavci i studenti mogu također razmijeniti skenove ugovora prije slanja u SC.

– U cilju sprječavanja širenja koronavirusa ova mogućnost je postala pravilo ponašanja, objašnjava Željko Bajo, referent za zapošljavanje.

Ističu i da su obavijest o postupanju za vrijeme pandemije koronavirusa objavljuju na svojoj mrežnoj stranici http://www.scdu.hr/naslovna

Zagreb

Zagrebački studenti imat će malo više posla.

– Dostava skeniranih studentskih ugovora elektronskom poštom je moguća, no original nam naknadno pošaljite poštom, napominju iz SC-a u Zagrebu.

Kratko ističu da elektronski potpis ugovora nije moguć u ovom trenutku.

– Ugovor mora biti potpisan od svih ugovornih strana. Nije nužno fizički dolaziti u Student servis, studenti ugovore mogu podizati on line, zaključuju iz Ureda sanacijskog upravitelja.

E-mail adresa je sservis@sczg.hr, a adresa na koju dostavljate ugovor u fizičkom obliku je: Studentski centar u Zagrebu, Student servis, Savska cesta 25, 10 000 Zagreb.

Rijeka

Riječki SC također ugovore prima na daljinu, ali im ih nije potrebno slati poštom.

– U svrhu ubrzavanja procesa izdavanja računa poslodavci imaju mogućnost poslati ispunjene ugovore i putem faksa (051 452 135) ili mailom (studentservis@scri.uniri.hr) te zatražiti da im se na isti način dostavi račun. U tom slučaju, nakon primitka računa, Student servisu je dovoljno poslati jednu kopiju ugovora, kažu.

Split

Studentski centar u Splitu, studentima je na web stanicama pojasnio novu proceduru. Također potiču korisnike na korištenje e-pošte.

Mole se svi studenti koji rade posredstvom Student servisa u Splitu da u narednom razdoblju nastoje predizati svoje Ugovore o obavljanju studentskog posla preko Web portala za studente na WWW.SCST.HR.
Za dodatne informacije vezano uz podizanje ugovora možete nam se obratiti na slijedeće kontakte 021/347 434; 021/346 647
Također, obavještavaju se svi poslodavci da u ovoj izvanrednoj situaciji, u što većoj mjeri dostavljaju popunjene Ugovore o obavljanju studentskog posla putem e-maila: STUDENTSERVIS@SCST.HR .
Račune ćemo Vam zatim dostaviti putem e-maila, dok ćemo originale računa poslati poštom.

 


U našem prvom podcastu ugostili smo profesoricu Natašu Jokić-Begić s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Tema je bila psihičko zdravlje u doba korone.

Pojasnila je i zašto je važno da vas roditelji puste spavati:

… kao i zašto je važno održavati rutinu za vrijeme samoizolacije!

Provjerili smo kako dostaviti ugovor Studentskom centru u doba korone
Share via
Copy link
Powered by Social Snap