Pretraga

Provjerili smo jesu li se profesori i studenti uhodali i je li online nastava na fakultetima bolja nego u prvom tjednu

A- A+

U prvom tjednu provođenja online nastave na fakultetima razgovarali smo s nekoliko studenata koji su nam rekli kako je nastava organizirana kod njih, a sad smo provjerili kako su studenti zadovoljni nastavom i jesu li se oni i profesori uhodali. Ono što studenti najčešće zamjeraju jest postavljanje samo prezentacija i materijala bez ikakvog dodatnog objašnjenja, što studentima (posebice onima s tehničkih fakulteta) ne pomaže previše.

Foto: Victoria Heath; Unsplash

Sveučilište u Zagrebu objavilo je na svojim stranicama alate i servise koji bi profesorima trebali pomoći u organizaciji nastave na daljinu. Sve je objašnjeno u videima na YouTubeu koje su izradili Mario Konecki i Mladen Konecki s Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu. To bi trebalo pomoći onim profesorima koji još ne znaju na koji način dvosmjerno komunicirati sa studentima za vrijeme online nastave.

Online nastava na ovim platformama svakako je kvalitetnija od pukog postavljanja prezentacija ili materijala jer studenti tako mogu čuti profesora kako objašnjava gradivo, baš kao što bi to bilo i na “offline” predavanju.

Online nastava se pokrenula, manje je tehničkih poteškoća

Pitali smo nekoliko studenata s različitih fakulteta kako kod njih teče online nastava, koji su problemi na koje nailaze i jesu li zadovoljni te jesu li se oni i profesori već polako uhodali u odnosu na sam početak održavanja online nastave.

Izdvojeni članak

Znate koliko je sati kad Mladež HDZ-a upozorava da neki sveučilišni profesori ne rade ništa od uvođenja online nastave

Iako su nam na početku provođenja online nastave studenti FSB-a rekli da je bilo nekoliko propalih pokušaja u uspostavljanju sustava, sada nam je studentica strojarstva rekla da je već drugi tjedan online nastave sve uredno proradilo.

– Online nastavu za većinu predmeta izvodimo preko Big BLue Bottona, platforme na kojoj preko videa profesori objašnjavaju gradivo uz pomoć prezentacija ili asistenti rješavaju vježbe. Profesori se trude to što bolje napraviti, ali je prvi tjedan bilo dosta tehničkih smetnji, no već je drugi tjedan sve uredno proradilo. Neki predmeti su napravili i svoj YouTube kanal u kojem asistenti rješavaju zadatke s vježbi. Redovno imamo domaće zadaće koje moramo rješavati i slati na uvid, kaže nam ova studentica.

Ipak, dodala je da pravila za sve kolegije još nisu poznata, no ona je zadovoljna radom profesora i asistenata za koje kaže da se trude iako nikome nije lako u ovo doba. Rekla je i da je njoj ipak draže ići na predavanja i slušati ih.

Puno je teže shvatiti nešto sam, nego na predavanju uz pomoć profesora

I studentica Građevinskog fakulteta rekla nam je da je nastava sada organizirana malo bolje nego prvi tjedan.

Izdvojeni članak

Studentski zbor Sveučilišta pisao Vladi: ‘Strahujemo za sigurnost imovine iseljenih studenata’

– Preko Zooma imamo samo dva predmeta od njih sedam, jedan predmet su nam snimili audio uz prezentaciju, a ostali su samo dali prezentacije da ih sami čitamo. Iz jednog predmeta imamo mini testove svaki tjedan, kaže ona ali dodaje da nije zadovoljna ovom situacijom jer je sve “sto puta teže i za sve treba trostruko više vremena nego da na faksu jer sve sami moramo shvatiti”.

Kako nam kaže, sve je i dalje zbrkano jer su podijeljeni malo na Merlinu, malo na stranici faksa pa se lako pogubiti, no i da ne može kriviti profesore jer su od potresa svi na terenu i vjerojatno teško stižu sve napraviti.

Da u vrijeme online nastave ima puno više posla potvrđuje i studentica FER-a koja je pohvalila organizaciju profesora.

– Iz većine predmeta imamo uz slajdove video materijale gdje profesori pojašnjavaju stvari kao da smo na predavanju. Neki predmeti preko zooma ili microsoft teamsa organiziraju live predavanja i konzultacije. Svi su u startu rekli da su spremni odgovarati na sva pitanja i čak imamo mogućnost odgode laboratorijskih vježbi, predaja zadaća ako zbog pandemije ili potresa nemamo adekvatne uvjete No, bez obzira na svu tu maksimalnu organizaciju veoma je teško stići sve, sam pohvatati i na vrijeme odraditi sve po nastavnom planu. Što se tiče ispita, planiranje i organizacija održavanja ispita online još je u toku i vjerojatno neće biti izvediva za sve predmete, ali oni koji budu mogli to realizirati održat će ispite, rekla nam je.

Na PMF-u profesorica uhvatila studente u kopiranju kodova

Kad je riječ o online ispitima, pisali smo o tome kako je Pravni fakultet to organizirao za prvi ispitni rok, a u sklopu jednog kolegija održat će se i online usmeni ispit.

Izdvojeni članak

Pogledajte kako će izgledati online ispit na Pravnom fakultetu

Studentica Filozofskog fakulteta također kaže da su od ovog tjedna svi krenuli aktivnije i više se održava online nastava uživo. Kaže da neki i dalje stavljaju samo prezentacije, no da su tako radili i prije pa je više manje zadovoljna nastavom.

Na PMF-u Matematici ima svega, kaže nam nekoliko tamošnjih studenata. Na nekim kolegijima zadaci se objave u 9 ujutro te ih treba isprogramirati i predati do 12 sati.

– Već drugi tjedan dobili smo obavijest od profesorice da je primijetila kopiranje kodova te oduzela bodove zbog toga, otkrivaju nam.

– Neki profesori samo napišu koje stranice u knjizi da pročitamo dok drugi pišu svoju skriptu i šalju svaki tjedan. Ako smo sretni, uz pdf pišu i komentare na forumu. Više studenata je primijetilo da se na ovaj način prođe više gradiva nego što bismo prošli predavanjima uživo te ćemo u konačnici imati više toga za učiti, kaže nam jedan od studenata.

Na Farmaciji im snimili i praktikum, Medicinari ne mogu u obilaske bolnica

Studentica farmacije kaže da se i kod njih online nastava održava putem Merlina na koji im profesori stavljaju obavijesti i prezentacije s gradivom.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Medicinski objavio snimku oštećenja od potresa snimljenu dronom

– Sve ovisi od kolegija do kolegija, predavanja iz jednog od njih su u obliku webinara putem srce.hr sobe za webinare, iz drugog nam samo stavljaju prezentacije i tek kod par gradiva je snimljeno nešto uz to, iz trećeg uz prezentacije dobivamo audio zapise, a iz četvrtog nam još uvijek spremaju materijale. Također, potrudili su se snimiti nam praktikum, bilo video, bilo audio zapisima i na temelju toga popunjavamo radne listove koje im predajemo putem sustava Merlin i nakon toga dobivamo povratnu informaciju. Mislim da ovo dosta dobro funkcionira s obzirom na okolnosti. Naravno da virtualni praktikum nije poput onoga uživo, ali objektivno gledano, potrudili su se oko toga da nam pruže koliko mogu. Što se tiče samih kolokvija i ispita, imamo informaciju o proljetnom roku, a to je da su neki profesori pristali održati rok online, preko skypea ili zooma, a postoji mogućnost i da se kasnije otvore novi rokovi, ali o tome nemamo konkretnih informacija, rekla nam je studentica.

O organizaciji online nastave pitali smo i studenta medicine. Oni u ovo vrijeme ne mogu ići po bolnicama i tako odrađivati nastavu, a kako kaže, on je za svoj kolegij materijale dobio putem interneta pa su uz pomoć toga i knjige dobili ono što bi inače trebali proći po danu kao zamjena za seminare i vježbe. Nije baš zadovoljan jer ga brine što će, kad ovo prođe, morati polagati  sve ispite u kratkom roku.

Situacija na Sveučilištu u Rijeci također raznolika

Za komentar smo pitali i dvoje studenata sa Sveučilišta u Rijeci, a jedna od njih također studira Medicinu. I ona kaže da je nastava bolje organizirana nego prvi tjedan, iako, kaže, ni tada nije bilo loše jer se predavači stvarno trude da im što bolje održe nastavu u ovom obliku.

– Predavači nam i drže predavanje (dakle vidimo ih na kameri i na taj način nam znaju pokazivati određene stvari), ali vidimo i prezentaciju tijekom predavanja. Predstavnik godine je u kontaktu sa svim voditeljima kolegija i svi su nam se javili vezano uz novu situaciju. Vidim da se predavači trude u održavanju online nastave i stvarno sam zadovoljna kako to ide budući da je ovo i njima nova situacija koja zahtjeva drugačiji način predavanja od onog klasičnog. Za većinu ispita ne znamo još kako će se održati, jedan manji kolegij će nam dati online kolokvij i online završni ispit koji će biti idući tjedan, a ostalo će nam javljati ovisno kako se bude situacija mijenjala, kaže nam studentica.

Iz Rijeke smo kontaktirali i studenticu Učiteljskog fakulteta koja je rekla da je kod njih situacija sve gora.

– Danas smo se čak i žalili i poslali mail da smire hormone i podsjetili ih da imaju ljudi i braću i sestre koji su također na jednom računalu, da smo sad svi u domovima po cijeloj Hrvatskoj i da je negdje limitiran pristup Internetu, da nemaju svi brzi flat i slično. Vidjet ćemo što su odlučili, rekla nam je studentica.

Prezentaciju im daju u sklopu skeniranih knjiga i ne drže nastavu, studenti sami, kako kaže “obavljaju njihov posao” i izvlače stvari iz te literature te obavljaju desetak zadataka na dan. Za sve kolegije znaju pravila, no ona zbog goleme količine zadataka i svega navedenog nije zadovoljna.

Provjerili smo jesu li se profesori i studenti uhodali i je li online nastava na fakultetima bolja nego u prvom tjednu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap