Pretraga

Provjerili smo što izlazak UK-a iz EU znači za hrvatske studente te koliko ih je sada ondje na Erasmusu

A- A+

Ujedinjeno Kraljevstvo uskoro će najvjerojatnije izaći iz Europske unije, a tamošnji je parlament odbio usvojiti amandman kojim bi Vladu prisilili da pregovara o punom članstvu u Erasmus+ programu. Provjerili smo stoga što to znači za hrvatske studente koji su trenutno na Erasmusu u Britaniji.

foto: John Cameron za Unsplash

Britanski studenti sada su u problemu. Britanija će očito izaći iz Europske unije pa tamošnji parlament donosi zakonske akte koji će definirati što nakon Brexita.

Jedan od takvih akata je i tzv. ‘New Clause 10’ prema kojem bi Vlada morala pregovarati o punom članstvu u Erasmus+ programu. Budući da je parlament odbio taj amandman, Vlada neće morati, ali će moći, pregovarati o ostanku u programu akademske mobilnosti.

‘Što je dogovoreno, dogovoreno je’

Izdvojeni članak

Pučka pravobraniteljica upozorava: Studenti odustaju od Erasmusa zbog nepriznatih ECTS-a i poreznog tretmana financijske potpore

Ipak, problemi se ne tiču samo britanskih studenata izvan EU, već i studenata svih ostalih zemalja članica koji su na razmjeni u UK-u.

Među njima se nalaze i hrvatski studenti koji su na razmjeni na britanskim sveučilištima. Pitali smo stoga Agenciju za mobilnost i programe EU što Brexit znači za njih.

– Izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije na neki će način utjecati na provedbu programa Erasmus+ u svim zemljama koje sudjeluju u programu, uključujući i Republiku Hrvatsku, napominju iz Agencije.

‘Nema brige, financiranje vam je osigurano’

S obzirom na neizvjesnost političkih dogovora vezanih uz izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije, upućuju nas na stranice Europske komisije koja redovito ažurira najnovije informacije odnosno najčešća pitanja i odgovore o sudjelovanju Ujedinjenog Kraljevstva u programu Erasmus+.

– Zasad nije poznato na koji će se način nastaviti provedba programa nakon izlaska UK-a iz Europske unije, no financiranje je osigurano za sve studente koji su trenutačno na mobilnosti, kao i za one koji će započeti svoju mobilnost prije konačnog Brexita, ističu iz Agencije.

Dakle, svi koji su dogovorili mobilnost moći će je i dovršiti po uvjetima koje su dogovorili kad su kretali na nju.

Na Erasmusu u Britaniji samo 16 naših studenata

No koliko je zapravo tih studenata.

Izdvojeni članak

Razmjenu potiču, a onda im studenti ispaštaju: Ovo su iskustva djevojaka s FPZG-a, fakulteta koji se voli pohvaliti Erasmus brojkama

– Prema aktualnim podacima kojima raspolažemo, trenutačno je u Ujedinjenom Kraljevstvu 16 hrvatskih studenata koji se u toj zemlji nalaze na mobilnosti u svrhu studija ili stručne prakse, otkriva nam Agencija za mobilnost i programe EU.

Pogledom na podatke vidljivo je kako Britanija našim studentima baš i nije bila zanimljiva za odlazak na razmjenu.

Akademske godine 2014./15. iz Hrvatske se na britanska sveučilišta uputilo tek 49 studenata, odnosno samo 2,9% svih studenata koji su išli na mobilnost. Godinu kasnije bilo ih je 45 ili 2,62%, a 2016./17. u Britaniju je na Erasmus otišao 41 hrvatski student (odnosno 2,3% njih).

– Vidljivo je da ni prethodnih godina Ujedinjeno Kraljevstvo nije bilo često odredište Erasmus+ studenata iz Republike Hrvatske, zaključuju iz Agencije.

Provjerili smo što izlazak UK-a iz EU znači za hrvatske studente te koliko ih je sada ondje na Erasmusu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap