Pretraga

Provjerite koja se deficitarna zanimanja dodatno boduju na natječaju za studentski dom

A- A+

Kako je odlučila nova ministrica obrazovanja, Blaženka Divjak, zagrebački, riječki i studenti još četiri grada u akademskoj godini 2017./18. neće moći ostvariti pravo na subvenciju za smještaj kod privatnog stanodavca, koja iznosi 200 kuna. Ipak, dobra je vijest da se i ove godine kao dodatan poticaj studentima koji su upisani na studije koji se vode kao deficitarna zanimanja na razini države, dodjeljuju se dodatni bodovi za ostvarivanje prava na smještaj u domovima.

Foto: srednja.hr

Prema Odluci o iznosu subvencija i kvoti za subvencionirano stanovanje u narednoj akademskoj godini, studenti koji studiraju u Zagrebu, Rijeci, Đakovu, Karlovcu, Kininu i Virovitici, neće moći dobiti novčanu pomoć za smještaj kod privatnog stanodavca u iznosu od 200 kuna.

Kvota za subvencionirano stanovanje kod privatnog stanodavca utvrđena je na način da ukupna kvota za subvencionirano stanovanje u studentskim i učeničkim domovima i kod privatnog stanodavca iznosi 15 posto ukupnog broja redovitih studenata koji imaju prebivalište izvan mjesta izvođenja studija na koji su upisani na temelju podataka iz Informacijskog sustava studentskih prava. Ukupnu kvotu za subvencionirani smještaj možete vidjeti u dokumentu na dnu teksta.

Ipak, ako studirate u primjerice Zagrebu ili Rijeci, gdje postoje studentski domovi, a pritom je vaš studij s područja koje se vodi kao deficitarno zanimanje, svakako razmotrite smještaj u studentskom domu.

Naime, studenti koji su upisani na studijskim programima u znanstvenim područjima koja se vode kao deficitarna zanimanja na nacionalnoj razini pri Zavodu za zapošljavanje, odnosno nalaze se u prvih 10 na listi deficitarnih zanimanja HZZ-a, mogu na natječaju ostvariti dodatnih 200 bodova.

Hrvatski zavod za zapošljavanje je utvrdio prvih 10 deficitarnih studijskih programa na nacionalnoj razini za 2017. godinu: 

1. Računarstvo

2. Strojarstvo

3. Elektrotehnika

4. Matematika

5. Fizika

6. Medicina

7. Farmacija

8. Logopedija

9. Rehabilitacija

10. Anglistika

Odluka o Iznosu Subvencija i Kvoti Za Subvencionirano Stanovanje u Ak Godini -2017-2018 by srednja.hr on Scribd

https://www.scribd.com/embeds/352788413/content?start_page=1&view_mode=scroll&access_key=key-7dx65hxJKrdBWbVw4b9e&show_recommendations=true

Copy link
Powered by Social Snap