Pretraga

Psihološko savjetovalište Sveučilišta u Rijeci: Akademski izazovi, anksioznost i depresija najčešći problemi

A- A+

Čak stotinjak studenata godišnje potraži individualno savjetovanje u Psihološkom savjetovalištu Sveučilišnog savjetovališnog centra u Rijeci, zbog teškoća i problema s kojima se suočavaju tijekom svog akademskog obrazovanja. U 15 godina rada u Centru je pomoć potražilo 1200 studenata svih fakulteta riječkog Sveučilišta, a najčešće zbog teškoća u učenju, interpersonalnih problema, paničnih napada, depresivnih simptoma te raznih kriza. 

Svi studenti Sveučilišnog savjetovališnog centra u Rijeci imaju pravo potražiti besplatnu psihološku pomoć u Psihološkom savjetovalištu koje djeluje već 15 godina. Osim psihološkog savjetovanja, studentima je na raspolaganju i Pravno savjetovalište, te Ured za studente s invaliditetom. Ovaj mjesec Psihološko savjetovalište slavi 15 godina postojanja, za vrijeme kojih su djelatnici istog pružili savjetovanje čak 1200 studenata u deset tisuća sati individualnog rada. Stotinjak studenata godišnje javlja se s lakšim, a u manjoj mjeri s težim problemima, a najčešće pomoć traže zbog teškoća u učenju, interpersonalnih problema, paničnih napada, depresivnih simptoma,  te raznih kriza.

Izdvojeni članak

Kako prepoznati depresiju i nositi se s njom

Savjetovanje za studente besplatno

Psihološko savjetovalište s radom je započelo u siječnju 1998. pri Filozofskom fakultetu u Rijeci, a 2010. godine postao je jedna od tri jedinice Sveučilišnog savjetovališnog centra, uz Pravno savjetovalište i Ured za studente s invaliditetom. U 15 godina rada ovaj je centar pružio pomoć 1200 studenata, za koje je savjetovanje besplatno, što godišnje vrlo dobro dođe za stotinjak studenata koji se javljaju s lakšim, ali i težim problemima.

Problemi i stanja zbog kojih većina studenata traži pomoć vezani su uz akademsko funkcioniranje, a zatim za različite strahove, panike i depresije, dok manji broj po savjete dolazi zbog poremećaja u prehrani, niskog samopoštovanja, stresa i sličnih problema.

Izdvojeni članak

Zabrinjavajući broj studenata pati od psihičkih problema

Najčešće savjet traže zbog akademskih problema, te aksioznosti i depresije

– Naše statistike pokazuju da studenti najčešće dolaze zbog akademskih problema, poput teškoća s koncentracijom, loše organizacije vremena, nedovoljno razvijenih strategija i tehnika učenja, a kroz razgovor s njima ponekad se pokaže da su to posljedice nekih drugih problema emocionalne prirode, kao npr. depresivnih ili anksioznih stanja. S druge strane, ima slučajeva da su depresija i anksioznost posljedica problema s učenjem. Neki studenti dolaze zbog problema u odnosima s drugima ili zato što su nezadovoljni sobom i svojim funkcioniranjem, ispričala je djelatnica Psihološkog savjetovališta Ines Jakovčić.

Izdvojeni članak

Ne biste vjerovali koji je najdepresivniji grad u Hrvatskoj

I brucoši i apsolventi se javljaju s krizama

Iskustvo djelatnika savjetovališta pokazalo je kako se s problemima javljaju podjednako studenti svih godina. Brucošima nerijetko treba podrška i pomoć uslijed suočavanja s promjenom sredine i novim obavezama, dok se kod nekih apsolvenata kriza pojavljuje zbog završetka strukturirane faze života.

– Zanimljivo je da dio studenata doživljava krizu na samom početku, ali i na kraju studija. Na početku se suočavaju s brojnim promjenama na koje se trebaju prilagoditi, kao što su novi profesori i kolege, novi način rada, a neki započinju samostalni život daleko od obiteljskog doma. S druge strane, na kraju studija studentima završava i strukturirana faza života, započinje period traženja posla i neizvjesnosti, što može izazvati ‘apsolventsku’ krizu, dodala je Jakovčić.

Izdvojeni članak

Ove stvari morate znati o svojoj psihi!

Osim psihološke, dostupna i pravna pomoć, kao i pomoć za invalide

Studenti se prema potrebi upućuju na konzultaciju s psihijatrom, a kada se radi o ozbiljnijim i težim poremećajima, preusmjeravaju se na mjesto gdje mogu dobiti adekvatnu stručnu pomoć.

Osim psihološke pomoći, studenti u Sveučilišnom savjetovališnom centru mogu dobiti i pravnu pomoć, a postoji i podrška za studente s invaliditetom, koji istu mogu potražiti u Uredu za studente s invaliditetom.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap