Pretraga

Rastava nakon 20 godina: Fakultet družbe Isusove uspješno je razdvojen od Hrvatskih studija

A- A+

Uspješno je završeno razdvajanje Hrvatskih studija i Fakulteta filozofije i religijskih znanosti, poznatijeg pod starim nazivom Filozofski fakultet družbe Isusove. FFRZ je 20 godina bio priključen Sveučilištu u Zagrebu kao odjel Hrvatskih studija, a ove godine dobio je status samostalnog fakulteta i pravnu osobnost. Prilikom razdvajanja dviju institucija, FFRZ je potpisao ugovor o preuzimanju dijela zaposlenika s HS-a, a među njima je i bivši voditelj Hrvatskih studija profesor Josip Talanga.

Hrvatski studiji (gore) i Fakultet filozofije i religijskih znanosti (dolje) | foto: srednja.hr / Studetnski zbor FFRZ-a

Nakon 20 godina suživota došlo je do rastave. Uspješno je završeno razdvajanje Hrvatskih studija i Fakulteta filozofije i religijskih znanosti. Potonji, inače javnosti poznat pod starim nazivom Filozofski fakultet družbe Isusove, još 1997. godine putem ugovora je priključen Sveučilištu u Zagrebu kao odjel pri Hrvatskim studijima. Objavljeno je to danas u zajedničkom priopćenju pročelnika Studija i dekana FFRZ-a. 20 godina čekali su rješavanje pravnog statusa. Isusovci su ga dobili, HS još uvijek ne.

Hrvatski studiji i Filozofski fakultet družbe Isusove

Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu potpisali su 16. listopada 1997. Ugovor o dugoročnoj znanstveno-nastavnoj suradnji s Filozofskim fakultetom Družbe Isusove u Zagrebu. Sukladno njemu, u sklopu Hrvatskih studija bio je ustrojen Odjel za filozofiju i religijsku kulturu /kasnije: Odjel za filozofiju i religijske znanosti/ (Filozofski fakultet Družbe Isusove) koji od 2005. godine ima trajne dopusnice za preddiplomske sveučilišne studije: Filozofija i religijske znanosti (dvopredmetni) i Filozofija (jednopredmetni) te diplomske sveučilišne studije: Filozofija i Religijske znanosti; smjerovi: nastavnički, znanstveni, navedeno je u zajedničkom priopćenju.

FFRZ preuzima dio zaposlenika s Hrvatskih studija, među njima i bivši voditelj Talanga: Spominju se i koeficijenti

Ove su dvije institucije 26. lipnja 2017. potpisale ugovor o preuzimanju dijela zaposlenika Hrvatskih studija, odnosno ugovor o njihovom prelasku na FFRZ. Transfer je završen 1. kolovoza ove godine, a FFRZ je ukupno preuzeo 14 zaposlenika Hrvatskih studija, od kojih je jedanaest nastavnika i tri javna službenika. To su: izv. prof. dr. sc. Ivan Antunović, doc. dr. sc. Niko Bilić, Đurđica Čubranić, doc. dr. sc. Anto Gavrić, Ladislava Horvat Mišić, prof. dr. sc. Ivan Koprek, dr. sc. Tadija Milikić, prof. dr. sc. Anto Mišić, dr. sc. Mijo Nikić, doc. dr. sc. Anto Pavlović, doc. dr. sc. Dalibor Renić, izv. prof. dr. sc. Ivan Šestak, prof. dr. sc. Josip Talanga i Ivanka Turkalj.

Zanimljiv je podatak da je među njima i profesor Josip Talanga, nekadašnji zaposlenik Odsjeka za filozofiju na Studijima i bivši voditelj te institucije. U priopćenju čelnici dviju sastavnica također naglašavaju kako su, tim prelaskom, Hrvatski studiji 31. srpnja ostali bez 14 zaposlenika i ukupnoga koeficijenta 23,472.

Izdvojeni članak

[AFERA KOEFICIJENTI] Sindikat zatražio upravni nadzor nad Sveučilištem zbog čak 33 javna natječaja za zapošljavanja na Hrvatskim studijima u manje od 5 mjeseci

Podsjetimo, prije par mjeseci pisali smo o ‘aferi koeficijenti’, slučaju prekoračenja obračunskih koeficijenata na velikim sveučilištima u Hrvatskoj. Neslužbeno smo doznali da se radi o iznosu od otprilike 30 milijuna kuna, na što samo 10 milijuna otpada na Sveučilište u Zagrebu. Kao jedan od mogućih uzroka prekoračenja obračunskog koeficijenta, tvrdili su nam neki članovi akademske zajednice, bila su brojna zapošljavanja na HS-u. Tako je Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja od resornog ministarstva krajem lipnja tražio upravni nadzor nad zapošljavanjima na Sveučilištu u Zagrebu, odnosno Hrvatskim studijima jer su se, kako su naveli u svojem zahtjevu, na toj instituciji u manje od pet mjeseci raspisala čak 33 javna natječaja za zapošljavanje.

Temeljem Pisma očekivanja bivšeg ministra Mornara Sveučilište donijelo odluku o priključenju Fakulteta družbe Isusove kao samostalne sastavnice

Nakon postupka reakreditacije, tadašnji ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar izdao je Pismo očekivanja, kako Hrvatskim studijima tako i Filozofskom fakultetu družbe Isusove. Temeljem tog Pisma, Sveučilište u Zagrebu 8. prosinca 2015. donijelo je odluku o uključenju Družbe Isusove kao samostalne sastavnice pri Sveučilištu pod nazivom Fakultet filozofije i religijskih znanosti.

Izdvojeni članak

Tri lažna obećanja koja je Sveučilište dalo Hrvatskim studijima

– Kongregacija za katolički odgoj Svete Stolice koju je zastupao otac Ante Tustonjić, provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove i zamjenik velikoga kancelara Fakulteta, i Sveučilište u Zagrebu, koje je zastupao rektor prof. dr. sc. Damir Boras, kao osnivači Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, sklopili su 29. srpnja 2016. Ugovor o položaju i djelovanju Fakulteta filozofije i religijskih znanosti u sastavu Sveučilišta u Zagrebu, stoji u zajedničkom priopćenju dvaju čelnika.

Potom je 29. rujna 2016. godine Vijeće Fakulteta filozofije i religijskih znanosti donijelo Statut na koji je u Senat Sveučilišta suglasnost dao u ožujku ove godine. To je bio jedan od posljednjih koraka potrebnih za odvajanje HS-a i FFRZ-a.

Rastava nakon 20 godina: Fakultet družbe Isusove uspješno je razdvojen od Hrvatskih studija
Share via
Copy link
Powered by Social Snap