Pretraga

Raste kvaliteta smještaja, ali će i više studenata dobiti sobu: Poznato kada završava obnova studentskog doma ‘Bruno Bušić’

A- A+

Na Sveučilištu u Splitu jučer je predstavljen projekt rekonstrukcije studentskog doma Bruno Bušić.  Inače, ovaj projekt dobio je bespovratna sredstva u iznosu od 32.550.000 kuna, a ukupna vrijednost projekta je 61.643.911 kuna. Osim povećanja kapaciteta, čime će više studenata imati priliku živjeti u domu, obnovom se planira i poboljšanje studentskog standarda. No, do toga će se studenti još morati strpjeti.

Studentski dom ‘Bruno Bušić’|foto: http://www.unist.hr/

Ove godine splitski studenti nisu mogli useliti u Studentski dom Bruno Bušić. Razlog – dom nije zadovoljavao temeljne zahtjeve za građevinu i druge zahtjeve, odnosno uvjete propisane Zakonom o gradnji i posebnim propisima koji utječu na ispunjenje temeljnih zahtjeva za građevinu, navode sa Sveučilišta. Naime, dom ‘Bruno Bušić’ od početka gradnje, odnosno stavljanja u funkciju 1978. godine za potrebe Mediteranskih igara, nije obnavljan.

Dom dobiva kat više i nove sobe

Izdvojeni članak

Raste kvaliteta smještaja, ali će i više studenata dobiti sobu: Poznato kada završava obnova studentskog doma ‘Bruno Bušić’

Stoga su splitski studenti, umjesto ključeva domskih soba, u ruke dobili subvenciju kojom pokrivaju dio troškova privatnog smještaja. Subvencija iznosi 600 kuna, od čega 400 kuna financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a 200 kuna Studentski centar Split.

No, buduće generacije koje će useliti u dom ‘Bruno Bušić’ trebale bi biti zadovoljne, jer osim povećanja kapaciteta, rekonstrukcijom doma trebao bi porasti i studentski standard.

– Projektom rekonstrukcije namjerava se osigurati 174 smještajne jedinice, za 465 osoba, od čega 121 trokrevetnih soba, 49 dvokrevetnih soba te 4 jednokrevetne sobe prilagođene osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću. Nadogradnjom četvrtog kata s dvokrevetnim sobama osigurava se povećanje kapaciteta studentskog doma. Na četvrtom katu smještena je 41 dvokrevetna soba sa sanitarnim čvorom. U svrhu očuvanja topline na svim zidovima pročelja bit će izvedena toplinska izolacija, a u svrhu zaštite od buke bit će izvedeni novi pregradni zidovi između smještajnih jedinica i prema hodniku, kao i izmjena svih stavki vanjskih i unutarnjih otvora. Projektom se planiraju postojeći kapaciteti obnoviti i opremiti sukladno potrebama studenata. Osim osiguranja osnovne funkcije smještaja, planiraju se poboljšati i ostali sadržaji studentskog doma, a koji bitno utječu na kvalitetu smještaja, a samim time i na uspješnost obavljanja fakultetskih obaveza, poručuju sa Sveučilišta u Splitu.

Planirani završetak radova je 2020., a najavljena je i izgradnja novog doma

Izdvojeni članak

[FOTO] Zavirite u sobu i kupaonicu netom otvorenog najmodernijeg studentskog doma u Hrvatskoj

Inače, ukupna vrijednost ovog projekta je 61.643.911 kuna, a pisali smo prošloga tjedna kako je projekt dobio bespovratna sredstva u iznosu od 32.550.000 kuna potpisivanjem ugovora s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Sveučilište u Splitu, obvezno je osigurati sredstva u visini od 28.230.952 kuna za financiranje, što će, kažu sa Sveučilišta, biti ostvareno uz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstvo znanosti i obrazovanja i vlastita sredstva partnera projekta Studentski centar Split.

– Cjelokupni radovi planiraju se odvijati istovremeno kroz jedan građevinski zahvat kako bi se minimiziralo vrijeme u kojem studenti neće moći biti smješteni u studentskom domu. Planirani rok za završetak radova je veljača 2020. godine, priopćili su sa Sveučilišta.

Ipak, kako je naglasio rektor Šimun Anđelinović, i nakon obnove doma ‘Bruno Bušić’, smještajni kapaciteti neće biti dostatni za sve studente koji žele smještaj u domovima. Stoga je  najavio pripremu potrebne dokumentacije za izgradnju novog doma u Kampusu, uz pomoć EU fondova, za što su već donijete odluke na Senatu Sveučilišta u Splitu, a i dalje traju radnje za kampus Klis.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap