Pretraga

Ravnateljica splitskog SC-a optužena da je oštetila Centar za 209.000 kn

A- A+

Optužnicu protiv ravnateljice Studentskog centra, Gordane Raos i građevinara Ante Mužinića potvrdio je Općinski sud. Raos terete da je bez provedenog natječaja dodijelila radove Mužinićevoj tvrtci ‘Adaptacija’, zbog čega su oštetili Studentski centar za 209 tisuća kuna.

Izdvojeni članak

Student u otvorenom pismu ‘oprao’ splitski SC zbog ‘velike nepravde’ pri izboru novog loga

Ravnateljica je optužena za zloupotrebu ovlasti u gospodarskom poslovanju, a poduzetnik za poticanje na navedeno kazneno djelo i za utaju poreza ili carine, prenosi Slobodna Dalmacija.

Provedena je istraga i kombinirano građevinsko-financijsko vještačenje koje je na nalog istražnog suca i dopunjeno, a nakon toga je optužno vijeće Općinskog državnog odvjetništva u travnju 2014. godine podiglo optužnicu.

Prema ocjeni optužnog vijeća Općinskog suda, ‘Adaptaciji’ su dodijeljeni radovi bez nadmetanja u prvoj fazi, a za radove se nije vodila građevinska knjiga niti druga dokumentacija. U listopadu 2008. godine zaključen je ugovor s ‘Adaptacijom’, a kasnije i njegov dodatak.

Radovi koji su predviđeni ugovorom iznosili su nešto manje od 490 000 kuna, a plaćen je iznos od 1,6 milijuna kuna. Posao je na kraju obavljen za 1,48 milijuna kuna. Iz provedenih dokaza također proizlazi da su plaćanja izvršena i prije zaključenja osnovnog ugovora, da je izvedeno više radova koji nisu bili pokriveni ugovorima, da nisu prikazani radovi na 36 sanitarna čvora te da je na ispostavljenim računima neistinito navedena druga vrsta radova od stvarno izvedenih, u vrijednosti od 600 000 kuna.

Iz financijskog dijela kombiniranog vještačenja razaznaje se da je Studentski centar plaćao ‘Adaptaciji’ od 21. listopada 2008. godine do 6. listopada 2009. godine, odnosno prije zaključenja ugovora o izvođenju radova te u razdoblju od šest mjeseci nakon poništenja natječaja, navedeno je u obrazloženju koje prenosi Slobodna Dalmacija.

Vještačenje je pokazalo da je Mužinić u ime ‘Adaptacije’ u poslovnoj godini 2009. neosnovano iskoristio pretporez po devet ulaznih računa za popravak, mazivo i rezervne dijelove vozila, iako njegova tvrtka te godine nije imala evidentirano vozilo u dugotrajnoj imovini. Mužinić nije, pokazuje vještačenje, prikazao kamate na kratkoročne pozajmice vlasniku i nije evidentirao ‘gratis’ radove izvedene na okolišu Studentskog centra. Na tako umanjenu osnovicu, državu je oštetio za 23,359 kuna PDV-a.

Gordana Raos i Ante Mužinić negirali su počinjenje kaznenih djela, a svoje će obrane moći iznijeti tijekom glavne rasprave, koja se treba zakazati.