Pretraga

Za razliku od zagrebačkog, splitsko Sveučilište spremno na promjenu: Upravo su izabrali novog rektora

A- A+

Na Sveučilištu u Splitu danas je održana izborna sjednica Senata na kojoj je odlučeno kako će novi rektor Sveučilišta u Splitu biti Dragan Ljutić s tamošnjeg Medicinskog fakulteta. Kao i na prošlim rektorskim izborima u Splitu, Ljutić je bio jedini protukandidat aktualnom rektoru Šimunu Anđelinoviću.

Screenshot: YouTube

Kako izvještava tportal.hr, Senat Sveučilišta u Splitu, koji je bio u punom sastavu od 35 članova, odabrao je Dragana Ljutića za novog rektora Sveučilišta tijesnom većinom od 19 glasova. Ljutić je izabran za mandatno razdoblje od 2018. – 2022., a na rektorsku dužnost stupa samim početkom sljedeće akademske godine, 1. listopada. Podsjetimo, Ljutić je i na prošlim rektorskim izborima bio jedini protukandidat Anđelinoviću, ali tada je većina upravljanje drugim najvećim Sveučilištem u državi predala u ruke Anđelinovića.

Izdvojeni članak

Ovoga mjeseca bira se rektor drugog najvećeg Sveučilišta u državi, a u utrci sudjeluju samo dvojica kandidata

No, Anđelinoviću na ovim izborima nije pomogla ni činjenica da je splitsko Sveučilište značajno napredovalo na listama koje rangiraju svjetska sveučilišta po kvaliteti, kao niti realizacija projekata financiranih iz EU fondova, među kojima se najviše ističe rješavanje problema s ‘zgradom tri fakulteta’.

Dragan Ljutić iza sebe ima bogato radno iskustvo: bio je dekan Medicinskog fakulteta u Splitu, pomoćnik ravnatelja KBC-a Split i pročelnik dvaju kliničkih odjela pri istoj Klinici. Bio je i pročelnik katedri za diplomski ispit i internu medicinu te predsjednik Hrvatskog društva za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju.

Čast mi je biti na čelu najpropulzivnijeg sveučilišta na ovim prostorima i šire, zahvaljujem svim njegovim djelatnicima od začetaka do danas. Radi se o desetljećima dugom radu. Jedan čovjek ništa ne može napraviti sam, bez dobrog tima, dobrih informacija i dobre komunikacije. Iz pozicije Splita na dlanu imamo cijeli svijet i nema tog brijega kojeg ne možemo savladati, a u mom mandatu naglasak će biti na studentima, studentima i studentima. Razvijat ćemo STEM područje koje moramo integrirati s gospodarstvom, ali nećemo zanemariti ni znanost, umjetnost i kulturu, odnosno humanističke struke. Ne može sve biti podređeno komercijalizaciji, kazao je pred novinarima Ljutić, prenosi tportal.hr.

Kako je naveo u svom programu, vizija mu je ojačati Sveučilište, aktualizirati nove programe, studije i fakultete te učiniti Split sinonimom za lijepo i ugodno studiranje.

– Svjestan sam problema s kojima se susreću Sveučilište i znanstveno-nastavne sastavnice, ali siguran sam da uz dobra tim, potporu kolega, nema prepreke koju ne možemo zajedno savladati, stoji u programu kojega je Ljutić danas predstavio članovima Senata.

Prvotno planira stvoriti pozitivnu klimu na Sveučilištu, a kao glavne smjernice svog programa navodi uvažavanje i poštivanje tradicije Sveučilišta, otvaranje suradnje s gospodarstvom te jačanje, rast i razvoj sastavnica, kao i znanstveno-istraživačke i umjetničke izvrsnosti.  Ljutić planira i unaprijediti studentski standard, i to kroz imenovanje studenta kao pomoćnika rektora za studentska pitanja. Ideja mu je i razviti sustav podrške studentima i to u svim aspektima njihova djelovanja te Sveučilište povezati s međunarodnim istraživačkim i visokoobrazovnim institucijama i poticati mobilnost. Kao rektor Sveučilišta, Ljutić navodi da će poticati transparentnost institucijskih procedura i razvoj kroz suradnju, participaciju i konsenzus, kao i društveno odgovorno upravljanje kroz transparentno financiranje, ulaganje i poslovanje.

Za razliku od zagrebačkog, splitsko Sveučilište spremno na promjenu: Upravo su izabrali novog rektora
Share via
Copy link
Powered by Social Snap