Pretraga

Redovitim studentima studij će biti besplatan

A- A+


Izdvojeni članak

Uspostavljen je novi model studentskih participacija

Redoviti studenti koji će ispunjavati sve svoje obveze, trebali bi biti oslobođeni plaćanja svojih školarina, barem do akademske godine 2015/2015. Naime, dotad vrijedi Ugovor o punoj subvenciji participacije redovitih studenata koji je jučer potpisan u Ministarstvu obrazovanja. Osim toga, ministar Željko Jovanović najavio je velike promjene u sektoru znanosti, poput otvaranja nacionalnih centara izvrsnosti, no tek narednih godina.

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta jučer je s javnim visokim učilištima potpisan Ugovor o punoj subvenciji participacije redovitih studenata u troškovima studija i to za akademske godine 2012/2013, 2013/2014, te 2014/2015. U prijevodu to znači da će školarina za redovite studente koji ispunjavaju sve svoje obveze biti financirana iz državnog proračuna.

Izdvojeni članak

Izvanredni plenum danas na Filozofskom: Tko plaća? Svi plaćaju!

Za školarine studenata izdvojeno 800 milijuna kuna

Radi se o Odluci o subvenciji troškova studija za redovite studente prve godine studija na javnim visokim učilištima u državi, a vrijedit će naredne tri akademske godine.
Ministar obrazovanja Željko Jovanović tvrdi kako je ovo jedan od preduvjeta kojim se ispunjava odluka Vlade da studij postane svima jednako dostupan ovisno o uspjehu, a ne o financijskim mogućnostima njihove obitelji.

Za provedbu ovog Ugovora o participaciji iz proračuna je osigurano 800 milijuna kuna. Ukupna ulaganja u cjelokupno visoko obrazovanje za nadolazeću 2013. godinu iznose dvije milijarde i 705 tisuća kuna, što je za oko 75 milijuna kuna manje nego ove godine.

Jovanović naveliko najavio promjene u znanstvenom sustavu

Jovanović se osvrnuo i na problem područja znanosti u Hrvatskoj, te opovrgnuo nedavne tvrdnje da će znanstvenicima istraživačima biti smanjena sredstva.

– Ukupna sredstva za financiranje znanstveno istračivačkih projekata bit će jednaka ovogodišnjim, odnosno iznosit će 110 milijuna kuna, ustvrdio je.

Ministar je istaknuo kako će se ovim ulaganjima napokon pokrenuti novi ciklus nacionalnih znanstvenih projekata, te zaključiti ciklus koji je trebao biti gotov još 2009. godine, ali nije ‘zbog neodlučnosti i nedjelotvornosti dosadašnjih ministara’.
Tvrdi kako će se i 2014. godine financirati prvi nacionalni centri izvrsnosti.