Pretraga

Referade najvećih fakulteta: Evo koliko vremena odvajaju za studente i kako se odnose prema istima

A- A+

Na sam spomen referade, većini studenata se digne svaka dlaka na glavi. Među spomenutom populacijom se ustalilo mišljenje da su djelatnici u referadi vječito nervozni i drski, zbog čega se na njihova vrata kuca samo u iznimno hitnim i važnim situacijama. Radno vrijeme im je dosta duže od termina u kojima primaju studente, no mi smo odlučili doznati koliko vremena izdvaja koja studentska referada na fakultetima koji se po broju studenata znatno razlikuju.

www.ektron.com

Sređivanje papirologije jedan je od najmržih poslova svim studentima. Međutim, procedure upisa na fakultete, prebacivanje ili zamjena predmeta te slične radnje nužno za sobom vuku gomilu papira i uplatnica. U tim slučajevima studenti dolaze u kontak s djelatnicima studentskih referada. Kao što im samo ime kaže, njihov je posao baviti se studentima, no rijetko koja ‘teta u referadi’ ima živaca za iste.

Izdvojeni članak

Opjevao muke po referadi i preko noći zaradio 13 tisuća pogleda

Među studentskim krugovima već godinama kruže priče o bezobraznim i nervoznim djelatnicima referada koji nerijetko svojim nastupom razljute ili pak naživciraju sve kojima je njihova pomoć potrebna. Radno vrijeme im je duže od naznačenog na vratima kada primaju studente, no izgleda da im tih par sati dođe kao melem na ranu kada se najčešće bez ikakvog razloga istresaju na zbunjene brucoše ili studente starijih godina.

Referade većih fakulteta manje vremena odvajaju za studente

Zbog oscilacija po pitanju broja studenata na nekim od najpopularnijih zagrebačkih fakulteta, odlučili smo provjeriti koliko koja referada odvoji svog radnog vremena upravo za primanje istih. No, analizirajući skupljene podatke doznali smo kako termini rada sa studentima nisu u logičnoj vezi s brojem studenata na tom fakultetu.

Izdvojeni članak

Deset najvećih hrvatskih fakulteta po broju studenata

Najveći fakultet u Hrvatskoj je zagrebačka Ekonomija koja broji više od 12 tisuća studenata. S obzirom da se radi o studiju na kojemu su upisne kvote i za izvanredne studente povelike, termini rada referade sa studentima odvojeni su prema statusu redovitih i izvanrednih.

Stoga redoviti ekonomisti sav posao za koji im je potrebna usluga ili pomoć referade mogu obavljati od 12 do 14 sati, dok su izvanrednim studentima vrata otvorena od 16 do 18 sati. – U našoj referadi djelatnici su jako neljubazni i bezobrazni. Često studentima daju krive informacije pa im morate na vrata kucati i po nekoliko puta iako se radi o vrlo jednostavnom postupku, izjavila je izvanredna studentica druge godine poslovne ekonomije uz napomenu da je red pred vratima referade često ogroman. Drugim riječima, opjevana ekonomska referada upravo je onakva kakvom ju je predstavio student Josip Šulentić.

Brojnim pravnicima referada na usluzi samo dva sata

Odmah iza Ekonomskog fakulteta, po broju studenata slijedi zagrebačko Pravo s preko 6 200 studenata. Međutim, tete u referadi za njih odvajaju samo dva sata, stoga je poduži red pred zatvorenim vratima svakodnevna pojava.

Izdvojeni članak

Zagrebački Ekonomski fakultet prednjači po visini upisnine za brucoše

Filozofski fakultet u Zagrebu je zasjeo na treće mjesto najvećih hrvatskih fakulteta, a svojim mnoobrojnim studentima referada otvara vrata od 9 pa sve do 14 sati.

– Studenti općenito znaju više informacija od ljudi koji rade u referadi. Recimo problem se javlja kada studentima treba neki papir. U referadi tvrde da im to ne treba, iako studenti tvrde suprotno, stoga im morate podrobno objasniti kako vam je doista nužan prije nego ga dobijete u ruke, izjavila je Kristina, studentica četvrte godine povijesti umjetnosti na FFZG-u. Na upit o stvaranju gužve i višemetarskog reda pred vratima referade, Kristina objašnjava kako takve priče kruže, no da ona ima sreće pa uspješno izbjegava gužvu.

Na FER-u se trenutno obrazuje 3 800 studenata koji se u referadu mogu uputiti u terminu od 12 do 14 sati. S obzirom na broj studenata, mnogi bi rekli kako tu nema ništa čudno, no problem ćete uočiti kada shvatite da Pravni fakultet ima dvostruko više studenata za koje je referada dostupna također dva sata.

Koliko god vremena odvojili za studente, posve je jasno da su svojim radom ogorčili tisuće mladih ljudi. Budući da često komuniciramo s istima putem telefona, moramo priznati da smo se više puta uvjerili u neljubaznost i otresitost istih. Stoga možemo zaključiti da osorne tete iz referade nisu studentski mit, nego stvarnosti.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap