Pretraga

Rektor Bjeliš: ‘Nismo mi krivi za ogroman broj ekonomista’

A- A+

Rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš izjavi je na današnjoj konferenciji za novinare kako nije njihova krivica što se godišnje upiše prevelik broj studenata ekonomije. Budući da na Sveučilište u Zagrebu otpada oko polovica upisnih mjesta iz cijele Hrvatske, a ono je u posljednjih nekoliko godina drastično smanjilo kvote na Ekonomskom fakultetu, iz rektorata smatraju kako su druga sveučilišta kriva za hiperprodukciju ekonomista.

Uz objavu novih upisnih kvota za akademsku godinu 2013./2014. te studentske participacije, rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš izjavio je na današnoj konferenciji za novinare kako nisu oni iz krivi što se u Hrvatskoj godišnje upiše preko četiri tisuće studenata na ekonomiju. Prema njegovim riječima, krivicu treba tražiti pred vratima drugih hrvatskih sveučilišta.

Izdvojeni članak

Sveučilište u Zagrebu: Smanjene su upisne kvote na fakultete

Kvote se ne mogu uskladiti tržišnim potrebama

Budući da na Sveučilište u Zagrebu otpada 50 posto cjelokupnih upisnih mjesta, a u posljednjih nekoliko godina je kvota za Ekonomski fakultet u Zagrebu smanjena s preko dvije tisuće na 1 300, rektor ističe kako je očito da su druga sveučilišta premašila brojke. Naime, naša zemlja godišnje dobije četiri tisuće novoupisanih ekonomista, a zagrebačko Sveučilište je baš zbog tog razloga, i broja ekonomista na burzi rada, umanjilo upisne kvote za oko 50 posto.

– U Hrvatskoj se trenutno ne može uskladiti tržište rada s upisnim kvotama na fakultetima, a ne postoje nikakve projekcije kojima bi se moglo predvidjeti koja će zanimanja biti tražena u vrijeme kada sadašnji studenti završe odabrane fakultete, nadovezala se prorektorica Blaženka Divjak.

Na konferenciji su istaknuli i to da Sveučilište predlaže MZOS-u i Agenciji za odgoj i obrazovanje da savjetuju i ostale institucije koje upisuju studente iz ‘problematičnog’ područja kako bi trebali smanjiti kvote.

Izdvojeni članak

Rektorat zagovara otpuštanje dijela radnika SC-a

‘Prvi smo ukazali na problem Medicinskog fakulteta’

Iznenađujuća je činjenica da se upisne kvote za Medicinski fakultet nisu povećale, unatoč konstantnim upozorenjima dekana Davora Miličića kako u Hrvatskoj fali preko četiri tisuće liječnika.

– Moram istaknuti da smo mi prvi još prije četiri godine ukazali na problem Medicinskog fakulteta, no nismo u mogućnosti povećati upisne kvote jer nema dovoljno zaposlenika koji bi se bavili studentima Medicine kada dođu na stadij studija koji zahtjeva klinički rad, rekao je rektor Bjeliš.

Nadodao je kako se broj studenata na Medicini prije četiri godine povećao s 240 na 300, no nije se omogućilo otvaranje novih, suradničkih i znanstveno-nastavnih radnih mjesta, zbog čega ne mogu dobiti kvalitetnu naobrazbu.

Stranim studentima manje upisnih mjesta

U nizu izmjena, iz rektorata su poručili kako su, zbog ulaska u Europsku Uniju, kvote za strane studente znatno manje. Naime, kad Hrvatska u srpnju postane članica EU, stanovnici drugih članica konkurirat će na upisna mjesta za koja se prijavljuju i državljani naše zemlje. Upravo zbog toga donesena je odluka da se smanji broj upisnih mjesta za studente strance koji dolaze iz država koje nisu članice EU.