Pretraga

Rektor Boras na komemoraciji za Bandića: ‘Bio je velik prijatelj, izlazio nam je u susret kad je mogao’

A- A+

Danas se održava komemoracija za preminulog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Među inim počasnim gostima našao se i rektor Damir Boras, na čijem je Sveučilišta prije dvije godine pokrenut postupak za dodjelu počasnog doktorata Bandiću.

Gradonačelnik Milan Bandić i rektor Damir Boras

Foto: www.zagreb.hr

Krenula je komemoracija za zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji je od posljedica srčanog udara preminuo u noći sa subote na nedjelju. Kako piše Index, na komemoraciju je došao i rektor zagrebačkog sveučilišta Damir Boras.

‘Izlazio nam je u susret kad je mogao’

– Bio je velik gradonačelnik i velik prijatelj. Zagreb je izgubio velikog gradonačelnika kojeg ćemo zadržati u srcu. Izlazio nam je u susret kad je mogao, rekao je Boras.

Njegova izjava uopće ne čudi s obzirom na to da je pokojnom Bandiću rektor Boras planirao dodijeliti počasni doktorat zagrebačkog sveučilišta. Postupak za dodjelu počasnog doktorata pokrenut je u veljači 2019. godine, i to na prijedlog tadašnjeg dekana Muzičke akademije Dalibora Cikojevića. Nakon što je ta informacija dospjela u javnost, više od 3.000 profesora, studenata i alumnija Sveučilišta u Zagrebu potpisalo je pismo neslaganja dodjelom, a ispred rektorata održao se i prosvjed na kojem se skupilo više od 5.000 ljudi. U međuvremenu su se fakultetska vijeća devet sastavnica sveučilišta izjasnila protiv dodjele počasti Bandiću.

To su, redom: Filozofski fakultet, Prirodoslovno-matematički fakultet, Arhitektonski fakultet, Pravni fakultet, Fakultet političkih znanosti, Muzička akademija, Akademija dramske umjetnosti, Učiteljski fakultet, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet. Zanimljivo je istaknuti Muzičku akademiju čiji je tadašnji dekan predložio da se Bandiću dodjeli počasni doktorat, kao i Fakultet političkih znanosti na kojem je pokojni gradonačelnik diplomirao.

Izdvojeni članak
Gradonačelnik Milan Bandić i rektor Damir Boras

Boras mu baš želi dati doktorat, a Bandić sastavnicu Sveučilišta naziva ‘jebivjetarskim fakultetom’

Može li se počasni doktorat dodijeliti posthumno?

U obrazloženju prijedloga da se gradonačelnik Bandiću dodijeli počasni doktorat, podsjetimo, tadašnji dekan Muzičke akademije naveo je “velike projekte od posebne važnosti za Sveučilište u Zagrebu u kojima je osobno sudjelovao gradonačelnik Bandić tijekom devetnaestogodišnjeg angažmana na čelu Grada Zagreba”. Bandić je, piše dalje, doprinio rješavanju pitanja nove zgrade Muzičke akademije, renovaciji Francuskog paviljona u Studentskom centru, a Grad Zagreb je s Ministarstvom obrazovanja, SC-om i Sveučilištem u Zagrebu potpisao Sporazum o sufinanciranju gradnje paviljona za smještaj studenata. Počasni doktorat je zaslužio i zbog stipendiranja studenata i drugih programa te zbog suradnje Grada sa sastavnicama Sveučilišta, smatrao je bivši dekan Cikojević.

Prošle su dvije godine otkako je postupak pokrenut, no zbog golemog pritiska javnosti i medija, proces nikada nije okončan, a u međuvremenu je gradonačelnik Bandić i preminuo. U akademskim krugovima ovih dana mnogi su si postavili pitanje – može li se počasni doktorat dodijeliti posthumno? Još smo jučer isto pitanje postavili rektoru Borasu, no nismo dobili odgovor na SMS poruku koju mu je uputio naš novinar. U inozemstvu nije neobično da sveučilišta posthumno dodjeljuju počasne titule pa smo pregledali kakva je do sad bila praksa zagrebačkog sveučilišta. Na popisu počasnih doktorata dodijeljenih u razdoblju od 1913. do 2018. nismo pronašli ni jedan koji je dodijeljen posthumno.