Pretraga

Rektor Boras našao se između dvije vatre: Mora se riješiti jednog od dvojice bliskih suradnika

A- A+

Poprilično je očit raskol između Barišića i Čovića, notornog akademskog tandema koji je sustavom drmao zadnjih trideset godina. Međusobno optuživanje preselilo se u medije, a ključnu će odluku donijeti upravo zagrebački rektor Damir Boras. Ovim raspletom zbivanja našao se, zapravo, između dvije vatre.

Foto i obrada: Screenshot HRT | srednja.hr

Bivši ministar znanosti i obrazovanja i privremeni čelnik Hrvatskih studija Pavo Barišić žestoko se sukobio s moćnim zagrebačkim prorektorom Antom Čovićem. Zadnjih trideset godina glasili su za dvojac koji naveliko drma sustavom znanosti. No, suradnji je ovih dana naglo došao kraj zbog pitanja Čovićevog umirovljenja. Barišić optužuje Čovića za “neuspjeli pokušaj puča” na Hrvatskim studijima, a danas su u javnost dospjele i teške optužbe na račun Barišića te zahtjev za njegovom trenutnom suspenzijom.

Teške optužbe

Uz dopis “zgroženih zaposlenika” na redakcijski smo mail sinoć dobili i “Apel za očuvanje Fakulteta hrvatskih studija”. Taj apel upućuje savjetnik dekana Hrvatskih studija Petar Marija Radelj kao svojevrsnu prijavu rektoru zagrebačkog sveučilišta, a u njemu iznosi dosta teške optužbe na račun privremenog dekana Barišića.

Ukratko, Barišića u apelu, u čijem smo posjedu, optužuje za uporabu službenog vozila Hrvatskih studija u privatne svrhe, za putovanja u Beč i Bavarsku; poslovnu nepristranost i pogodovanje prijatelju prilikom ugovaranja posla reformuliranja vizualnog identiteta Hrvatskih studija; te za krečenje knjižnice Hrvatskih studija i dekanova ureda koje je, stoji u dopisu, bilo 337 posto skuplje od tržišnih cijena. Takvo njegovo postupanje karakterizira kao nagrizajuće za međuljudske odnose i kao zapreku ostvarivanja prestižne uloge koju su Hrvatski studiji navodno dobili na zagrebačkom sveučilištu i akademskom životu. Barišiću smo u vezi ovih optužbi uputili telefonski poziv i pisani upit mailom, no odgovor još nismo dobili.

Paralelno, prorektor Čović danas potpisuje dopis u kojem navodi da će “zbog neviđene uzurpacije ovlasti dekana prof. dr. sc. Pave Barišića kojom iz najnižih karijerističkih pobuda unosi kaos u funkcioniranje Fakulteta hrvatskih studija” uputiti zahtjev zagrebačkom rektoru Borasu da Barišića trenutno suspendira s dužnosti dekana na kojoj se nalazi. Uz obavijest prilaže i pravna mišljenja odvjetnika, bivšeg glavnog tajnika Ministarstva znanosti, odnosno aktualnog tajnika Građevinskog fakulteta, te mišljenje Hrvatskog sveučilišnog sindikata.

Izdvojeni članak

Kako je ‘pukla ljubav’ između Barišića i Čovića? Notorni tandem sustavom je drmao trideset godina

Gdje je u svemu Boras?

Najnovijim spletom okolnosti rektor zagrebačkog sveučilišta Damir Boras našao se između dvije vatre. S jedne strane ima svog dugogodišnjeg bliskog suradnika prorektora Čovića, koji glasi za najmoćniju osobu zagrebačkog sveučilišta i šire akademske zajednice; s druge, pak, ima Pavu Barišića, bivšeg ministra znanosti i obrazovanja kojeg je branio kada ga je javnost pritisla zbog navodnog plagiranja i kojeg je u konačnici doveo na čelo Hrvatskih studija. Drugim riječima, Boras je na potezu, a pred sobom ima dva realna izbora.

Jedan je da pristupi umirovljenju svog bliskog suradnika prorektora Čovića koji je, unatoč tome što na ljeto slavi 72. rođendan, još uvijek ustoličen na svojoj prorektorskoj i profesorskoj poziciji. Taj bi potez bio na tragu pravnog mišljenja Ministarstva znanosti i obrazovanja koje kaže da je Čović već s navršenih 70. godina života trebao otići u mirovinu. Unatoč tome, ove godine je skoro dobio još jedno produljenje rada, no ono je početkom mjeseca stopirano kada je Nacionalno vijeće za znanost odlučilo ne glasati o tom pitanju.

Drugi je da prihvati zahtjev moćnog prorektora i trenutno suspendira Barišića s funkcije dekana Hrvatskih studija. Barišić, osim što je s Čovićem bio dugogodišnji suradnik, ima povijest kontroverznih odlazaka s važnih funkcija u resoru znanosti i obrazovanja. Sredinom devedesetih je zbog sumnjivog poslovanja, zajedno s Čovićem, smijenjen iz vodstva Hrvatskih studija. Nakon toga njegovu su smjenu od resornog ministra tražili i s Instituta za filozofiju gdje je Barišić neko vrijeme bio ravnatelj. Zatim je ‘letio’ i s mjesta pomoćnika ministra znanosti i obrazovanja Dragana Primorca nakon što je, kako su mediji tada pisali, nanizao seriju skandala. Posljednja pozicija s koje je neslavno otišao je upravo ona ministarska. Nakon golemog pritiska javnosti i raspada koalicije HDZ-MOST, Barišića je na čelu resora znanosti i obrazovanja zamijenila njegova oštra kritičarka Blaženka Divjak.

U vezi ovih događanja mailom smo kontaktirali i rektora Borasa, no do zaključenja ovog teksta njegov odgovor nismo dobili.

Rektor Boras našao se između dvije vatre: Mora se riješiti jednog od dvojice bliskih suradnika
Share via
Copy link
Powered by Social Snap