Pretraga

Rektor Lakušić otkrio zašto je podržao dekanicu PBF-a: ‘Da se održala sjednica, netko bi je mogao osporavati’

A- A+

Da se održala sjednica na kojoj se trebalo glasati o smjeni Jadranke Frece, dekanice PBF-a; da rektor to nije spriječio, poslije bi se to moglo osporavati. Riječi su to rektora Stjepana Lakušića koji se u najnovijem intervjuu dotaknuo gorućih pitanja o promjenama i situaciji na Sveučilištu u Zagrebu. Pojasnio je i kako je od, još uvijek nepotvrđene dekanice Fakulteta hrvatskih studija Vlatke Vukelić, nakon medijskih napisa o njenim stavovima, zatražio očitovanje. Sad taj dokument treba proučiti pa će onda tek, eventualno, senatori odlučiti zaslužuje li ona njihovo zeleno svjetlo da postane čelnica faksa.

stjepan lakušić

Foto: srednja.hr | Unsplash

Stjepan Lakušić, rektor Sveučilišta u Zagrebu bio je gost Točke na tjedan, nedjeljne emisije koju uređuje i vodi Nataša Božić Šarić na N1 televiziji. Dotaknuo se gorućih pitanja na zagrebačkom sveučilištu pa istaknuo kako je teško kad netko govori o problemima, a nikad nije radio na Sveučilištu.

Izdvojeni članak
Stjepan Lakušić, rektor Sveučilišta u Zagrebu i Jadranka Frece, dekanica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu

Imamo novog Borasa: Rektor upravo stao u obranu rasipne dekanice PBF-a, zabranio da je razriješe

Zašto je podržao dekanicu PBF-a?

Nezaobilazna je tema, naravno, bila i Jadranka Frece, dekanica PBF-a koju su kolege htjele smijeniti, no ona je na postupak stavila veto, a rektor je podržao njenu odluku. Konkretno, na PBF je poslao dopis u kojem ističe da bi nastavak postupka njenog razrješenja bio nezakonit i protustatutaran, a onda sugerirao profesorima da u naredna dva mjeseca ne pokušavaju slične stvari. Na N1 televiziji je podijelio i neke detalje.

– Kad govorimo o dekanici PBF-a u mojoj je odluci bilo nekoliko koraka. Kad sam postavio pitanje koliko je članova vijeća, ni to nije bilo usklađeno. Taj sam slučaj proslijedio statutu Sveučilišta, a moj je prijedlog bio da se stavi mirovanje na 60 dana kako bi se smirilo stanje. Da se održala sjednica za smjenu dekanice, nju bi netko kasnije mogao osporavati. Sve je to ispalo nespretno. Šezdeset dana nije ni kratak ni dug period, točno onoliko koliko treba da se smire. Po novom zakonu, rektor ne sudjeluje u izboru dekana, rekao je Lakušić za N1.

Lakušić je na poziciju rektora došao upravo iz dekanata na Građevinskom fakultetu.

– Ja sam bio dekan, ja nikad nijedan račun nisam platio dekanskom karticom, a ni sada kao rektor. Došao sam na funkciju kako bih unaprijedio sustav, istaknuo je Lakušić.

Izdvojeni članak
vlatka vukelić

Treba li Sveučilište dozvoliti da osoba poput Vlatke Vukelić postane dekanica faksa? Ne.

Tražio je očitovanje od Vlatke Vukelić

U svom gostovanju na N1 televiziji Stjepan Lakušić, koji je stupio na dužnost rektora zagrebačkog sveučilišta u listopadu 2022., osvrnuo se i na situaciju na Fakultetu hrvatskih studija gdje su profesori i studenti za dekanicu izabrali kontroverznu profesoricu Vlatku Vukelić, no točka o potvrdi njenog izbora još uvijek nije došla na sjednicu Senata zagrebačkog sveučilišta. To je bitan korak u proceduri bez kojega Vukelić, službeno i formalno, ne može postati dekanica. Rektor se osvrnuo i na medijske napise.

– U prosincu je Senat prihvatio njezin program, zatim su imali fakultetsko vijeće gdje je ona izabrana, da bi se nakon toga u medijima pojavio velik broj napisa da je ona u svojim znanstvenim aktivnostima imala stavove vezane za prošlost. Zatim sam pozvao obnašatelja dužnosti fakulteta i kolegicu na razgovor. Rekao sam da je bitno kako bismo mogli krenuti dalje da mi pripremi očitovanje o navedenim zapisima. To sam dobio prošli tjedan, no nisam ga još stigao proučiti, rekao je rektor Lakušić.

Nakon što se, dodao je, prouči cijeli taj dokument, mora se donijeli odluka ide li točka na Senat.

– Zatim će članovi Senata odlučiti zaslužuje li ona da ju Senat prihvati ili ne. Mi sad imamo obnašatelja dužnosti koji ima svoj rok, a nakon što se sagledaju svi dokumenti, vidjet ćemo što ćemo. Ne treba žuriti, to je fakultet koji je u 3 ili 4 godine imao tri dekana. Tolike izmjene nemaju fakulteti u 20 godina, zaključio je rektor.

Izdvojeni članak
odvjetnica Vesna Alaburić, u pozadini prva stranica Statuta i zgrada Sveučilišta u Zagrebu

Ugledna odvjetnica Vesna Alaburić za srednja.hr analizira sporne propise naših javnih sveučilišta

Osvrnuo se na sporne promjene Statuta

Rektor je za N1 šire govorio o početku svojeg mandata u rektoratu zagrebačkog sveučilišta. Osvrnuo se tako na novi, nedavno doneseni Statut kao temeljni dokument s internim propisima. Sva su visoka učilišta svoje temeljne propise morala uskladiti s novim Zakonom o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti. Zagrebačko sveučilište zabranilo je, među ostalim, relativizaciju autonomije i definiralo da se pregovori za programske ugovore obavljaju, čak i kad to rade fakulteti, uz rektora. Rektor Lakušić kaže da autonomiji posvećuju veliku pažnju.

– Za sve na sveučilištu trebaju vrijediti jednaki uvjeti. Sveučilište u Zagrebu ima 34 dekana, 34 sastavnice i 34 pregovora. Možda se veliki fakulteti mogu snaći u pregovorima, ali mali fakulteti žele pomoć rektora jer bi na taj način bili snažniji i jači. Neće rektor odmoći nekom u pegovorima nego pomoći, a što se tiče kontroliranja, što bi rektor kontrolirao, mogao bi samo unaprijediti. Ukoliko akademska zajednica ne smije govoriti, onda je sve poremećeno, kazao je Lakušić.

Prorektori po novome sudjeluju u radu Senata zagrebačkog sveučilišta te imaju pravo glasa. Njih je trenutno osam, najbliži su suradnici rektora i pomažu mu voditi Sveučilište. Oni s njim, takoreći, formiraju dnevni red sjednica Senata te na njihove glasove, kako smo nekoliko puta već pisali, može računati sigurnije nego i na čije druge. Na N1 televiziji rektor Lakušić kaže da nema zajamčenih glasova.

– Trenutno imam osam prorektora i oni na sjednicama senata imaju pravo glasova, zajamčeni glasovi nisu osigurani jer ne možete prodati neku točku koja nije inovativna i razvojna. Sveučilište u Zagrebu čini 50 posto obrazovanja u Hrvatskoj. Ne možemo se s takvim sveučilištem ponašati kao da je mala barka na valovima, to je ozbiljan brod koji plovi, kazao je Lakušić.

Copy link
Powered by Social Snap