Pretraga

Rektor nam je otkrio što će biti s izborima za dekana na Hrvatskim studijima

Kandidatura i program Vlatke Vukelić, pretendentice za dekanicu Fakulteta hrvatskih studija, još nije bio na Senatu. Prošla su dva i pol mjeseca otkako je dobila prvi glas povjerenja svojih kolega, no stvar je, naizgled, zapela na sveučilišnoj razini. Rektor Stjepan Lakušić na naš upit postoji li specifičan razlog za to, kaže samo da će predmet ići na Senat čim se za to ‘steknu uvjeti’. Koliko je sve povezano s nalazom upravnog nadzora, ostaje nepoznanica, no naglasimo da je Vukelić jedna od onih koji su lani dobili dosta visok dodatak na plaću, što se nadzorom posebno problematiziralo.

vlatka vukelić fakultet hrvatskih studija

Vlatka Vukelić, jedina dekanska predloženica na Fakultetu hrvatskih studija još nije dobila zeleno svjetlo od Senata
Foto: srednja.hr | screenshot Osjecka TV

Prošla su dva i pol mjeseca otkako su vijećnici na Fakultetu hrvatskih studija, na sjednici 16. rujna, podržali kandidaturu Vlatke Vukelić kao jedine predloženice za dekanicu. Sjednica je bila burna, svađalo se, vikalo i vrijeđalo. No, odluka je prošla. Sve je, po proceduri, završilo na rektoratu, a sljedeći korak je sjednica Senata gdje se kandidatura i program predloženice moraju potvrditi.

Izdvojeni članak
Fakultet hrvatskih studija, hrvatski studiji

Na Hrvatskim studijima opet cirkus, posvađali se oko izbora za dekana: ‘Daj ti drekavac šuti’

Jesu li kandidatura i nalaz inspekcije povezani?

Otprilike u isto vrijeme na vrata faksa pokucale su zaposlenice Ministarstva znanosti i obrazovanja. Došle su po nalogu ministra Radovana Fuchsa obaviti upravni nadzor, poseban tip inspekcije. Konkretno, zadaća im je bila uzeti dokumente pa provjeriti radi li se sve po propisima, ima li nepravilnosti i kršenja zakona, a po obavljenom uvidu sastaviti izvješće i o svemu obavijestiti nadređene.

Vrijeme je prolazilo, a u akademskim se krugovima krenulo šuškati o inim nepravilnostima na spomenutom fakultetu glede zapošljavanja, dodataka na plaću i studijskih programa. Neka od tih ‘šuškanja’ završila su i u sandučiću našeg redakcijskog maila. Istovremeno, kandidatura jedine dekanske predloženice nije našla ni na dnevnom redu sjednice Senata održane 15. studenog. U jeku tih zbivanja poslali smo upit rektoru Stjepanu Lakušiću.

Zanimalo nas je čeka li se s glasanjem o kandidaturi i programu profesorice Vukelić iz nekog specifičnog i konkretnog razloga; i ako je to slučaj, zamolili smo rektora da nam svoje razloge objasni. Naime, upravo je rektor taj koji prema članku 21. Statuta Sveučilišta u Zagrebu predlaže senatorima prihvaćanje ili odbijanje pojedinih dekanskih kandidata. Htjeli smo vidjeti koliko su povezani kandidatura, koja naizgled stoji na čekanju, i nalaz upravnog nadzora koji smo očekivali u svakom trenutku.

‘Kad se stektnu uvjeti, predmet ide na Senat’

Rektor Lakušić u odgovoru za srednja.hr ne navodi nikakve specifične razloge iz kojih bi, možebitno, rektorat odugovlačio s kandidaturom jedine dekanske predloženice na Fakultetu hrvatskih studija.

– Kada se razmotri program predloženice za funkciju dekanice Fakulteta hrvatskih studija te se steknu uvjeti da se navedeni materijal uputi u daljnju proceduru, predmet će biti uvršten na dnevni red Senata, koji će potom, sukladno propisanoj proceduri, donijeti svoju odluku, kratko ističe rektor.

Izdvojeni članak
radovan fuchs hrvatski studiji

Ovo je nalaz upravnog nadzora na Hrvatskim studijima: Probajte u njemu naći nešto dobro

Vukelić je dobila veliki dodatak na plaću

Nalaz je koncem prošlog tjedna procurio u javnost, a ‘šuškanja’ su se pokazala ispravnima. Fakultet hrvatskih studija pun je nepravilnosti. Studijski programi djeluju protuzakonito, 22 djelatnika zaposleno je na plaću iz državnog proračuna bez odobrenja države, a pojedinci su, po nejasnim kriterijima, na temelju ‘rukopisne bilješke’ dekana dobivali masne iznose dodataka na plaću.

Zanimljivo, na popisu profesora s visokim dodacima nalazi se i Vlatka Vukelić, pretendentica na čelno mjesto Fakulteta hrvatskih studija. Ona je tijekom prošle godine, mimo redovne plaće koju kao izvanredna profesorica prima, primila i dodatak u iznosu od 66.703,83 kune. Koliko je to povezano s kandidaturom koja na rektoratu stoji već dva mjeseca, ostaje nepoznanica.

vlatka vukelić fakultet hrvatskih studija
Share via
Copy link
Powered by Social Snap